Hopp til hovedinnhold
EQC oppstilt på asfalt.

Kjøpe ny elbil? Da kan 2022 være et svært gunstig år

18.11.2022

På tampen av fjoråret ble det klart at det fortsatt skulle være momsfritak på elbiler i 2022, mens avgiftene på både fossildrevne biler og plug-in hybrider økte. Elbiler kommer derfor nå gunstigere ut enn noen gang – men det blir en kortvarig glede. I 2023 kommer det etter all sannsynlighet moms også på elbiler.

– 2022 er utvilsomt et svært gunstig år for deg som skal kjøpe elbil, spesielt om du sammenligner med alternativene fossildreven eller plug-in hybrid. Om regjeringen får det som de vil, begynner denne fordelen å krympe allerede fra og med neste år, sier salgsleder for nybil i Bertel O. Steen, Einar Smith-Hansen.

Salgslederen minner om at avgiftene på fossildrevne biler og plug-in hybrider har hatt en stabil økning de siste årene, mens avgiftene på elbil har stått stille over flere år. Det har ført til at det prismessige gapet mellom disse bilene har økt fra år til år, frem til nå, hvor gapet aldri har vært større.

– Nå er det jo avklart at regjeringen ønsker å fjerne momsfritaket på elbiler fra og med neste år, og da vil også fordelen av å kjøpe elbil bli mindre. Derfor er 2022 et veldig godt år å kjøpe elbil, og sannsynligvis det beste året noensinne, sier Smith-Hansen.

Se våre best omtalte elbiler her.

Salgsleder for nybil i Bertel O. Steen, Einar Smith-Hansen smiler til kamera

Bilen må være levert innen utgangen av 2022

Ønsker du å sikre deg en elbil så gunstig som mulig, uten de nye avgiftene, må du riktig nok sørge for å bestille en bil som blir levert til deg i løpet av 2022. Diverse leveringsutfordringer gjør at utvalget av biler da begrenses noe.

– Dette er viktig å ha i bakhodet når du skal bestille ny elbil nå. Dersom bilen din ikke registreres i Norge før rakettene har gått i lufta og vi skriver 2023, vil også de nye avgiftene slå inn, uavhengig av hvilken pris som sto på den opprinnelige kontrakten din, sier Smith-Hansen.

Hvorfor er det leveringsproblemer på mange biler?

Som følge av både Koronapandemien og et fraktskip som ble stående fast i Suezkanalen i fjor, opplever samtlige bilprodusenter og -forhandlere utfordringer knyttet til produksjon, frakt og levering av biler. Disse leveringsutfordringene er på ingen måte tilbakelagt, og et stort antall nye biler har fortsatt unormal lang produksjons- og leveringstid.

Smith-Hansen forteller at hele bransjen gjør så godt de kan for å jobbe seg rundt disse utfordringene, og har stor medfølelse overfor fortvilede kunder som går og gleder seg til å motta sin nye bil, men som ikke vet når de får den. Spesielt fortvilende kan det være dersom leveringstiden strekker seg inn i 2023, og at prisen på bilen dermed øker.

– Dette er selvfølgelig en problemstilling vi er godt kjent med, og vi gjør det vi kan for å levere biler så fort som mulig. For kunder som ønsker biler med raskere leveringstid har vi nå likevel laget en oversikt over de bilmodellene vi kan garantere rask levering av, sier salgssjefen.

Utvalgte biler med toppscore i tester

Peugeot e-2008 i blå metallic med terningkast 6.

Elektrisk

Peugeot

e-2008

Rekkevidde345 km
HjuldriftForhjulsdrift
Bagasjerom434 l
380 000 kr
Kampanje - spar inntil 108 000 kr
EQC 400 fra Mercedes-EQ i rød metallic sett forfra med terningkast 6.

Elektrisk

Mercedes-Benz

EQC 400 4MATIC

Rekkevidde437 km
HjuldriftFirehjulsdrift
Bagasjerom500 l
851 200 kr
Kia Niro EV i hvit metallic forfra

Elektrisk

Kia

Niro EV

Rekkevidde460 km
HjuldriftForhjulsdrift
Bagasjerom475 l
455 800 kr