Hopp til hovedinnhold
Mercedes EQC oppstilt på

Kjøpe ny elbil? Da kan 2022 være et svært gunstig år

12.05.2022

På tampen av fjoråret ble det klart at det fortsatt skulle være momsfritak på elbiler i 2022, mens avgiftene på både fossildrevne biler og plug-in hybrider økte. Elbiler kommer derfor nå gunstigere ut enn noen gang – men det blir en kortvarig glede. I 2023 kommer det moms også på elbiler.

– 2022 er utvilsomt et svært gunstig år for deg som skal kjøpe elbil, spesielt om du sammenligner med alternativene fossildreven eller plug in-hybrid. Fra og med neste år vil denne fordelen begynne å krympe, sier salgsleder for nybil i Bertel O. Steen, Einar Smith-Hansen.

Salgslederen minner om at avgiftene på fossildrevne biler og plug in-hybrider har hatt en stabil økning de siste årene, mens avgiftene på elbil har stått stille over flere år. Det har ført til at det prismessige gapet mellom disse bilene har økt fra år til år, frem til nå, hvor gapet aldri har vært større.

– Nå er det jo avklart at regjeringen fjerner momsfritaket på elbiler fra og med neste år, og da vil også fordelen av å kjøpe elbil bli mindre. Derfor er 2022 et veldig godt år å kjøpe elbil, og sannsynligvis det beste året noensinne, sier Smith-Hansen.

Se våre elbiler med levering i 2022 her.

Salgsleder for nybil i Bertel O. Steen, Einar Smith-Hansen smiler til kamera

Bilen må være levert innen utgangen av 2022

Ønsker du å sikre deg en elbil så gunstig som mulig, uten de nye avgiftene, må du riktig nok sørge for å bestille en bil som blir levert til deg i løpet av 2022, og da begrenses utvalget av biler noe.

– Dette er viktig å ha i bakhodet når du skal bestille ny elbil nå. Dersom bilen din ikke registreres i Norge før rakettene har gått i lufta og vi skriver 2023, vil også de nye avgiftene slå inn, uavhengig av hvilken pris som sto på den opprinnelige kontrakten din, sier Smith-Hansen.

For å gjøre dette så enkelt og trygt som mulig for deg som kunde, har Bertel O. Steen derfor satt opp en liste over elbiler med levering i 2022, for å garantere at ikke de nye avgiftene slår inn på ditt bilkjøp.

Hvorfor er det leveringsproblemer på mange biler?

Som følge av både Koronapandemien og et fraktskip som ble stående fast i Suezkanalen i fjor, opplever samtlige bilprodusenter og -forhandlere utfordringer knyttet til produksjon, frakt og levering av biler. Disse leveringsutfordringene er på ingen måte tilbakelagt, og et stort antall nye biler har fortsatt unormal lang produksjons- og leveringstid.

Smith-Hansen forteller at hele bransjen gjør så godt de kan for å jobbe seg rundt disse utfordringene, og har stor medfølelse overfor fortvilede kunder som går og gleder seg til å motta sin nye bil, men som ikke vet når de får den. Spesielt fortvilende kan det være dersom leveringstiden strekker seg inn i 2023, og at prisen på bilen dermed øker.

– Dette er selvfølgelig en problemstilling vi er godt kjent med, og vi gjør det vi kan for å levere biler så fort som mulig. For kunder som ønsker biler med raskere leveringstid har vi nå likevel laget en oversikt over de bilmodellene vi kan garantere rask levering av, sier salgssjefen.

Elbiler med umiddelbar levering

Kampanjepris - du sparer 41 940,-
Kia e-niro i fart sett forfra.

Elektrisk

Kia

e-Niro

Rekkevidde455 km
HjuldriftForhjulsdrift
Bagasjerom451 l
390 800 kr
Kampanjepris - du sparer 49 940,-
Kia e-soul elbil sett forfra.

Elektrisk

Kia

e-Soul 64 kW

Rekkevidde452km
HjuldriftForhjulsdrift
Bagasjerom315 l
389 900 kr
Kampanjepris - spar inntil 25 046,-
Citroën e-C4 sett forfra

Elektrisk

Citroën

ë-C4

Rekkevidde357 km
HjuldriftForhjulsdrift
Bagasjerom380 l
358 000 kr