Tid for dekkskift?

Er det på tide å bytte dekk på bilen? Vi utvider våre åpningstider i sesonger hvor det er aktuelt med dekkskifte slik at du kan være sikker på å få skiftet dine dekk. Du kan bestill time online enkelt. Ønsker du å gjøre det selv finner du vår trinnvis guide til å skifte dekk herunder.

Ønsker du å bytte dekk selv - følg vår guide til dekkskift

Ønsker du å bytte dekk selv er det lurt å kjenne til de viktigste kravene som stilles til bildekk i Norge. Det gjelder både om du gjør jobben selv eller setter den bort til profesjonelle.

Dekkskift - 10 steg for korrekt bytte av dekk

 1. Parker bilen på rett og fast underlag.
 2. Husk håndbrekket.
 3. Sørg for å bruke en stødig jekk. Som regel ligger jekken som følger med bilen under lokket i bagasjerommet. Sjekk instruksjonsboken.
 4. Løsne hjulboltene på hjulet som skal skiftes før du jekker opp bilen.
 5. Pass på å plassere jekken på riktig punkt under bilen for å unngå skader og uhell. Sjekk instruksjonsboken. 
 6. Husk å aldri bevege deg under en bil som kun er støttet opp av en jekk. Legg et dekk under bilen.
 7. Plasser dekkene riktig vei. Dersom dekkene har en spesiell rotasjonsretning anvises dette ofte ved hjelp av en pil på siden av dekket.
 8. Skru hjulboltene inn i et diagonalt mønster og stram de gradvis til. Jekk ned bilen før du trekker skikkelig til, men ikke ta i for hardt. Det skal ikke knirke i boltene.
 9. Sjekk lufttrykket før du kjører eller gjør det på nærmeste bensinstasjon. Riktig lufttrykk for dekkene finnes i instruksjonsboka til bilen din.
 10. Etter du har kjørt noen mil bør du ta en ekstra sjekk for å se til at boltene sitter.

Piggdekk eller piggfrie vinterdekk?

I Norge finnes det både piggfrie vinterdekk og piggdekk med egenskaper som sikrer godt grep på både is og snø. Vurder gjerne forholdene i områdene der du kjører mest når du skal velge nye vinterdekk. Det kan også være fint å vite om de ulike begrensningene for bruk av pigg- og piggfrie dekk.

Les mer om piggdekk

Riktig oppbevaring av bildekk

Dekk som oppbevares skikkelig, varer lenger. Mørke, kjølige og tørre boder eller kjellere er perfekte oppbevaringsplasser for dekk. Unngå direkte sollys, høye temperaturer og UV-stråling. Bruk gjerne dekkposer til dette.

Dekk med felger bør lagres liggende. Gjerne stablet oppå hverandre eller hengende på veggen. Om du har løse dekk skal disse lagres stående. Ikke liggende eller hengende.

Juster gjerne dekktrykket før du skifter dekk. Da er det også større sannsynlighet for at dekkene har riktig trykk når de skal på bilen igjen.

Når du tar av dekkene er det også lurt å gi dem en liten vask. Dette gjelder spesielt vinterdekk da disse kan være dekket av mye salt, skitt og veipartikler som tærer på felgens overflate.

Så lenge holder et sett med dekk

Som regel sier vi at et sett med dekk bør holde ihvertfall tre sesonger, men hvor lenge dekkene holder avhenger av flere faktorer. For eksempel vil hvor mye du kjører og hvilket underlag du kjører på, påvirke hvor godt dekkene dine holder seg eller slites.

Det er viktig å følge med slik at dekkene du kjører med overholder minimumskravet for mønsterdybde for aktuell sesong. Vi anbefaler å holde deg godt over minimumskravet i dybde, gjerne med så mye som 1 mm.

 • Minimumskrav for sommerdekk er 1,6 mm
 • Minimumskrav for vinterdekk er 3 mm.