Derfor bør du sikre hunden din i bil

Å ha hunden løs i bilen kan være farlig av flere årsaker. Ved rask oppbremsing kan hunden kastes rundt i bilen med enorm kraft. Dette kan forårsake store skader på både hunden, passasjerene og føreren. En løs hund kan også distrahere føreren og øke faren for kollisjon. Hunden bør derfor sikres på samme måte som de øvrige passasjerene. 

Dette sier loven om sikring av hund i bil

Det er ingen spesifikke lover om sikring av hund i bil. Som fører er du likevel pålagt å sikre all last forsvarlig – dette innebærer også hunden din. Du kan få bot hvis du blir stoppet av politiet og de vurderer at hunden din ikke er sikret tilstrekkelig. 

Dette er vegtrafikklovens paragraf 3: «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.»

Hundebur til bil eller bilsele til hund

Det finnes ingen krav til hvordan du skal feste eller sikre hunden din, den eneste regelen er at all last skal være forsvarlig sikret. Vi anbefaler å kjøpe et hundebur til bil som er spesiallaget for transport av hunder i bil. Disse er trygge for både hund og passasjerer. 

Du kan også sikre hunden din med en bilsele til hund eller kurver til mindre hunder. Hunden er da festet til kurven som igjen er festet på samme måte som en bilsele til hund. Bilsele til hund og transportkurver holder ikke hunden like godt på plass som et hundebur til bil gjør. 

Hundeburet kan redde livet til hunden din

Hundeburet forhindrer at hunden din blir skadet hvis bilen gjør en brå bevegelse og senker skadepotensialet dersom dere blir utsatt for en kollisjon. Hundeburet må være av solid kvalitet og testet slik at det tåler en bråstopp. Husk at hundeburet skal festes og stå tett frem mot ryggstøtten. 

Større hunder bør plasseres i bagasjerommet mens mindre hunder kan plasseres på gulvet bak passasjersetet. 
Det er veldig viktig å ikke bruke sammenleggbare hundebur til transport. Disse kan klappe sammen ved en kollisjon. 

I Bertel O. Steen tilbyr vi kun kollisjonstestede hundebur av høy kvalitet. Kom innom din nærmeste forhandler så gir vi deg råd om valg av hundebur til bil. 

Løs hund i bil – slik plasserer du hunden

Det er kanskje ikke alltid at du har mulighet for å sikre hunden i bil helt optimalt, men det går an å tenke sikkerhet allikevel. Har du ikke tilgang til et hundebur eller bilsele til hund så er det mest sikre å plassere løse hunder på benplassen til passasjeren foran. Hvis hunden er stor og det ikke er plass til både hund og passasjer, anbefaler vi at passasjeren heller sitter bak.

Slik sikrer du gode reiseforhold for hund i bil

Hvis hunden ikke er vant til å kjøre bil anbefaler vi at du gradvis venner hunden til å være med på biltur og at du starter med korte turer når den er valp. Frisk luft er viktig når du kjører med hund og dyr. Bruk viften mer enn vanlig og sørg for god gjennomstrømming av frisk luft. Vær dog oppmerksom på at for mye luft kan gi hunden tørre øyne.

Hunden din kan bli bilsyk. Kjør rolig og uten bråstopp. Husk å ta pauser slik at hunden får strekke på beina og kan drikke vann. Hvis hunden din er veldig urolig finnes det beroligende reisesyktabletter spesielt utviklet for hunder og dyr.

Til slutt, ikke etterlat hunden din i bilen under kalde eller varme forhold uten at du har tatt nødvendige forholdsregler og ikke bli lenge borte. Og fest aldri hunden til bilen din. Det skjer ulykker hvor fører glemmer seg og kjører med hunden fastbundet.

Bertel O. Steen ønsker tobeinte og firbeinte god kjøretur.