Hva er vinterdekk?

Vinterdekk er tilpasset vinterføre og egner seg svært godt til snø og kulde. Spesielt kulde er en viktig faktor når du skal ut å kjøre. Vinterdekk er laget av gummi som holder seg mykt om vinteren, selv når gradestokken viser mange kuldegrader. Når du kjører med vinterdekk vil bilen få et mye bedre veigrep enn hvis du kjører med sommerdekk som er laget av hardere gummi. 

Mønsterdybde på vinterdekk

Minimumskravet for mønsterdybde på vinterdekk er 3 mm, og kravet gjelder der dekket er mest slitt. Vi anbefaler at du holder deg godt over dette, gjerne med så mye som 1 mm. Følg med gjennom sesongen slik at dekkene du kjører med ikke slites ned for mye. 

Minimumskrav for mønsterdybde på vinterdekk er 3 mm.

Slitte vinterdekk mister mye av effekten, og du bør som regel skifte dem ut etter fire til fem år. Husk også å lagre dem riktig når du ikke bruker dem – feil lagring forkorter dekkenes levetid. Det samme skjer hvis du kjører med feil dekktrykk over tid. 

Hva er dato-fristen for å bytte til vinterdekk?

Det er ingen dato-frist for bytte til vinterdekk, her er det temperatur og føre som styrer. Mange nordmenn velger å legge om til vinterdekk i oktober når været blir kaldere, og tilbake til sommerdekk etter påsken. Skal du på fjellet anbefaler vi at du venter til etter påsken. Kjører du med piggdekk gjelder andre regler. I enkelte større byer er det nemlig forbud mot piggdekk i gitte perioder, eller du må betale piggdekkavgift. 

Hva skjer hvis jeg ikke kjører med vinterdekk?

Hvis du ikke bytter til vinterdekk i tide kan du risikere å ikke ha tilstrekkelig veigrep når du trenger det og bremselengden på bilen blir vesentlig lengre enn den bør være. Og skulle du være så uheldig å bulke bilen kan du forvente en markant avkortning på forsikringsgevinsten. 

Snø og minusgrader er forutsigbart føre. Sort asfalt kan derimot være underkjølt og uforutsigbart. Test dekk og føre ved å bremse bilen på et sikkert sted.

Du kan teste veigrepet selv ved å finne et trygt sted uten trafikk og trampe hardt på bremsen. Dersom bilen sklir og ikke stopper er det på høy tid å bytte til vinterdekk. Hvis dekkene ikke har tilstrekkelig veigrep hjelper det heller ikke med ABS-bremser (Anti Brake System). 

Hva er reglene for bruk av vinterdekk på personbiler? 

Verken piggdekk eller vinterdekk er påbudt, men du må ha dekk som er tilpasset føret du kjører på. Forskriften om bruk av kjøretøy sier at «kjøretøy ikke må brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende». For norske forhold betyr dette i praksis at du må bytte dekk dersom du skal kjøre bil på vinteren. 

Vinterdekkregler for kjøretøy over 3500 kg

Kjøretøy på over 3500 kg har plikt til å medbringe kjetting på vinteren.

  • Både motorvogn og henger må ha dekk med minst fem millimeter mønsterdybde i perioden 1. november til første mandag etter 2. påskedag.
  • I Nordland, Troms og Finnmark gjelder dette i perioden 15. oktober til 30. april.
  • Mellom 15. november og 31. mars er det påbudt med vinterdekk på kjøretøyer over 3500 kilo.
  • Dekkene skal være spesielt merket M+S, MS, M&S, M-S, «Mud and Snow», 3PMSF eller «3 peak mountain snowflake» og være laget for vinterkjøring.

Piggdekk eller piggfrie vinterdekk?

I Norge finnes det både piggfrie vinterdekk og piggdekk med egenskaper som sikrer godt grep på is og snø. Vurder forholdene i områdene der du kjører mest når du skal velge nye vinterdekk. 

Les mer om piggdekkreglene.

Er du i tvil om du bør bytte til vinterdekk, eller trenger råd rundt valg av vinterdekk? Ta kontakt med din nærmeste Bertel O. Steen-forhandler.