Godt å vite om vinterdekk

Det finns ingen regler eller påbud om å kjøre med vinterdekk for vanlige personbiler under 3.500 kg, men du må til enhver tid sikre at ha dekk som er tilpasset føret du kjører på slik at du har nødvendig veigrep. Det kan bli både farlig og dyrt å ikke bytte til vinterdekk i tide.

Hva er vinterdekk

Vinterdekk er dekk tilpasset vinterføre og som egner seg svert godt til snø og kulde. Spesielt kulde er en viktig faktor når du skal bytte til vinterdekk. Vinterdekk er laget av gummi som holder seg myke om vinteren ved lave kuldegrader. Når du kjører med vinterdekk vil dekkene vil bilen få et mye bedre veigrep enn hvis du kjører med sommerdekk som er mye hardere. 

Hva skjer om jeg ikke kjører med vinterdekk

Hvis du ikke bytter til vinterdekk tilpasset kuldegrader og vinterføre i tide kan du risikere å ikke ha tilstrekkelig veigrep når du trenger det og bremselengden på bilen blir vesentlig lengre enn den bør være. 

Når været begynner å bli kalt og du er usikker på om du skal bytte så ta en test; finn et trygt sted uten trafikk og test veigrepet ved å trampe på bremsen. Opplever du at bilen sklir og ikke stopper er det på tide å bytte dekkene.

Snø og mye minusgrader er forutsigbart føre. Sort asfalt kan derimot være underkjølt og uforutsigbart. Test dekk og føre ved å bremse bilen et sikkert sted.

Du bør altså med jevne mellomrum teste dekkene og veigrepet ditt ved å tråkke på bremsen. Hvis dekkene ikke har tilstrekkelig veigrep hjelper det ikke med ABS-bremser (Anti Brake System). Du vil da oppleve at bremselengden økes mye og at bilen ikke reagerer som forventet. 

Dette er reglene for vinterdekk 

Verken piggdekk eller vinterdekk er påbudt i Norge. Men du må ha dekk som er tilpasset føret du kjører på.
Forskriften om bruk av kjøretøy sier at «kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende».

Vinterdekk regler for kjøretøy under 3500 kg

Det er ikke påbudt å kjøre med dedikerte vinterdekk på kjøretøyer under 3500 kilo tillatt totalvekt. Forskriften sier at du skal sikre tilstrekkelig veigrep etter føret. 

Vinterdekk regler for kjøretøy over 3500 kg

Kjøretøy med tillatt totalvekt over 3.500 kg har plikt til å medbringe kjetting i vinterdekkperioden. 

  • Både motorvogn og henger må ha dekk med minst fem millimeter mønsterdybde i perioden 1. november til første mandag etter 2. påskedag.
  • I Nordland, Troms og Finnmark gjelder dette i perioden 15. oktober til 30. april.
  • Mellom 15. november og 31. mars er det påbudt med dedikerte vinterdekk på kjøretøyer over 3500 kilo tillatt totalvekt.
  • Dekkene skal være spesielt merket M+S, MS, M&S, M-S, «Mud and Snow», 3PMSF eller «3 peak mountain snowflake» og laget for vinterkjøring.

Mønsterdybde på vinterdekk

Det finnes regler for mønsterdybden på vinterdekk. Det er viktig å følge med slik at dekkene du kjører med overholder minimumskravet for mønsterdybde for aktuell sesong. Vi anbefaler å holde deg godt over minimumskravet i dybde, gjerne med så mye som 1 mm. 

Minimumskrav for mønsterdybde på vinterdekk er 3 mm.

Frist for vinterdekk - dato

Det finns datoer for når det er lov å bruke og ikke bruke piggdekk i større byer, men det finns ikke samme typer av frister og datoer for vinterdekk. Når du skal bruke vinterdekk – eller dekk tilpasset vinterføre – avhenger av føret og temperatur. Det samme gjelder når du skal bytte tilbake til sommerdekk. Det er temperatur og føre som avgjør dette.

Mange nordmenn velger å legge om til vinterdekk i oktober når været blir kaldere og gradestokken falder. Og omvendt legger mange om til sommerdekk etter påsken. Skal du på fjellet anbefaler vi at du venter til etter påsken.

Er du i tvil om du bør bytte så kan gjerne kontakt med din nærmeste Bertel O. Steen-forhandler.

Piggdekk eller piggfrie vinterdekk?

I Norge finnes det både piggfrie vinterdekk og piggdekk med egenskaper som sikrer godt grep på både is og snø. Vurder gjerne forholdene i områdene der du kjører mest når du skal velge nye vinterdekk. 

Les mer om piggdekkreglene