Hvor mye bedre er elbiler for klima og miljø?

Under kjøring avhenger utslippene fra en elbil av hvordan den elektrisiteten man lader bilen med er produsert. I Norge bruker vi kun fornybar energi fra vannkraft, noe som betyr at de daglige utslippene fra en elbil er så godt som null. 

Selv om elbiler foreløpig forurenser noe mer enn en bensin- og dieselbiler under produksjonen, blir miljøbelastningen over tid mye mindre og det totale regnestykket for en elbil sammenlignet med en bensin- eller dieselbil, er veldig positivt. Og miljøgevinsten blir bare større jo lenger man kjører. 

Hvilke fordeler får jeg dersom jeg velger en elbil?

Elbiler har per i dag ingen moms eller engangsavgift ved kjøp og leasing. Dette gjør at den koster like mye eller mindre enn en tilsvarende bensin- eller dieselbil. Momsfritaket er garantert av regjeringen fram til 2018 og fritak fra engangsavgift fram til 2020.

Det er fritak fra bompenger i hele landet med unntak fra Oslo-området der det i 2018 innføres en lav sum. Du kan bruke elbil i kollektivfelt, noe som gjør at du sparer tid i rushtrafikken. I Oslo-området gjelder denne regelen i rushtiden kun dersom du har med en passasjer.

Med elbil får du gratis parkering på de fleste kommunale gateparkeringsplasser. Fra 2017 ble det opp til hver enkelt kommune om de ønsker å fortsette med å gi denne fordelen.

På enkelte ferger kan du ta med elbil gratis, men du må betale for sjåfør og passasjerer. 

Vi kan ikke spå hvilke beslutninger politikerne vil ta, men våre forhandlere er alltid oppdatert på hvilke regler som til enhver tid gjelder. Dersom du vil vite mer om fordelene ved å velge elbil kan du besøke elbilforeningens nettsider.

Hvor mye sparer jeg på å velge elbil?

Du kan spare mye med reduserte driftskostnader til strøm, service, bomavgift og offentlig parkering. Den elektriske motoren i elbiler er svært energieffektiv og bruker bare en tredjedel av energien i forhold til bensin- og dieselbiler. Dette gjør den svært billig i drift. Med et gjennomsnittlig forbruk på rundt 2 kWh per mil sparer du minst fem kroner per mil på å kjøre på strøm i stedet for bensin eller diesel.

Hvor langt er rekkevidden på en elbil?

Batteriteknologien i elbiler utvikles hele tiden og du kan i dag kjøpe elbiler med en rekkevidde på opptil 600 km. Rekkevidden for elbiler er fortsatt kortere enn for bensin- og dieseldrevne biler og det er noe du skal ta med i vurderingen din. Dagens elbiler dekker som regel behovet for hverdagsreisen og de fleste helgeturer. Kia Soul Electric har eksempelvis rekkevidde på 250 km.

Hva betyr forventet rekkevidde?

Billeverandørene angir en såkalt «forventet rekkevidde» for elbilen i kjøpsveiledningen sin. Forventet rekkevidde baserer seg på minimum- og maksimumsverdier ved fulladet batteri. Det betyr at et fulladet batteri – dersom det ikke har feil eller mangler – alltid vil oppnå minimumsverdien. Over tid vil likevel batteriets kapasitet bli dårligere, i tillegg til at rekkevidden påvirkes av en rekke andre faktorer som kjørestil, topografi og klima. Kalde batterier i snøvær gir for eksempel dårligere rekkevidde. Kjøpsveilederen tar hensyn til dette, men ikke til uvettig kjøring og bruk. 

Populære elbiler

Hos Bertel O. Steen opplever vi stor etterspørsel etter elbiler i forskjellig størrelser.

Peugeot iOn – rekkevidde på opptil 150 km

I 2017 og 2018 har Peugeot iOn vært populær i minibil-segmentet. Peugeot iOn er Norges billigste elbil. Den er enkel å komme frem med og parkere, og egner seg svært godt til den daglige kjøreturen. Peugoet iOn har en rekkevidde på opptil 150 km.

Les mer om Peugeot iOn elbil

Citroën C-Zero - rekkevidde på opptil 150 km

Det samme gjelder for elbilen fra Citroën, C-Zero. Denne elbil har en rekkevidde på opptil 150 km, for det meste tilstrekkelig for dine daglige behov.

Les mer om Citroën C-Zero elbil

Kia Soul Electric med rekkevidde på opptil 250 km

Kia Soul Electric er også en elbil i småbilklassen, men med en rekkevidde på opptil 250 km. Den har også et større bagasjerom enn de minste elbilene i klassen samt god plass i kupeen til fire voksne. Bagasjerommet kan utvides og dermed får de fleste plass til det man trenger.

Les mere om Kia Soul Electric

Smart elbiler med rekkevidde på opptil 160 km

Smart forfour og Smart fortwo elbiler byr på unik kjøreglede og er biler mange av våre kunder er blitt glad i. De passer perfekt i byen, er helelektriske, uten lokale utslipp og med nok rekkevidde for alle daglige gjøremål. Når smart electric drive-modellene er fulladet, har de en rekkevidde på inntil 160 km.

Les mer om elbiler fra Smart

Mercedes-Benz EQ elbil

Mercedes-Benz lanserer sin EQ elbil i 2019. Mange av våre kunder har allerede forhåndsbestilt denne og vi forventer at den vil bli en elbil-vinner i tiden som kommer.   Du kan reservere Mercedes-Benz EQ her

Kan jeg lease en elbil?

Ja, det kan du. Stadig flere av våre kunder velger å lease elbil fordi det skaper trygghet og økonomisk forutsigbarhet. Uansett hva som skjer i bilmarkedet så slipper du risikoen ved salg. Når leasingperioden er over returnerer du bilen til Bertel O. Steen. 

Hvordan lader jeg elbilen?

De fleste elbilene har hurtiglading der du kan fylle opp batteriet til 80 prosent i løpet av 15-20 minutter. Det kommer stadig flere hurtigladere rundt om i landet og enkelte modeller kan også lade raskere med fleksiladere. Du kan lade ved de fleste kjøpesentre og det er bare å lade løs hver gang, du har muligheten. Du trenger ikke vente til batteriet er lavt.

Hvor finnes det ladestasjoner for elbil?

Det finnes over 1 800 ladestasjoner og over 7 600 ladepunkter i Norge i dag. Utbyggingen av ladestasjoner fortsetter hele tiden, og du kan også lade bilen hjemme. Finn en ladestasjon i nærheten på ladestasjoner.no. 

Hva inneholder Elbilforeningens velkomstmappe?

Alle som kjøper ny elbil fra autorisert merkeforhandler får en velkomstmappe fra Elbilforeningen inkludert ett års medlemskap. Mappen inneholder blant annet ladebrikke, ladenøkkel som passer til de fleste av landets offentlige ladestasjoner, urskive for gratis parkering på kommunale p-plasser, praktisk informasjon om elbil og lading, samt gode medlemstilbud.

Garanti og reklamasjonsrett på elbiler

Garantien spesifiseres av leverandør. Reklamasjonsrett i Norge er 5 år på alle varer som er forventet å leve i mer enn 2 år. For en elbil og et batteri med forventet levetid på 3 år, vil altså reklamasjonsretten gjelde i 5 år. Reklamasjonsretten dekker ikke feil ved vanlig slitasje eller feil bruk.