Dette sier loven om sikring av barn i bil

Det er påbudt å sikre barn i bil. I biler der det ikke finnes belter, for eksempel i veteranbiler, er det ikke lov å kjøre med barn under tre år. Barn over tre år skal i slike biler sitte i baksetet. 

 • Barn under 135 cm: Skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt og høyde.
 • Barn mellom 135 og 150 cm: Skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom det er tilgjengelig i bilen. Dersom slikt utstyr ikke er tilgjengelig skal barnet sikres med belte.
 • Barn over 150 cm: Skal sikres med bilbelte.
 • Bakovervendt barnesete: Barn skal ikke transporteres i bakovervendt barnestol i forseter der det er airbag. Unntaket er hvis airbag er deaktivert.

Krav til barnesikringsutstyr (barneseter)

Barnesikringsutstyret må monteres slik som beskrevet i bruksanvisningen og være godkjent etter ECE-regulativ 44.03, 44.04 eller 129. Det finnes imidlertid mye utstyr til transport av barn som produseres etter enda strengere krav enn det som er påbudt ECE-regulativene. Godkjenningsmerket på barnesetet skal angi enten hvilken vektklasse eller høydegruppe barnesetet gjelder for.

Hvor lenge skal barnesetet være bakovervendt?

ECE-regulativene 44.03 og 44.04 har fire vektklasser og det er påbudt med bakovervendt barnesete til barnet veier ni kg. Regulativet R129 bruker høyde som måleparameter og det er påbudt med bakovervendt barnesete til barnet er 15 måneder. 

Du kan altså bruke et bakovervendt barnesete til barnet ditt er 15 måneder eller et barnesete som passer til barnet ditt veier 9 kg. Etter dette må du bytte. 

Er det lov med bakovervendt barnesete i forsetet?

Ja, i motsetning til hva mange tror så er det lov å transportere barn i bakovervendt barnesete i forsetet. Det er imidlertid ikke lov hvis bilen er utstyrt med aktiv airbag.

Dersom forsetet skal brukes til å frakte barn i bakovervendt sete er det derfor lovpålagt å deaktivere airbagen.

Ønsker du hjelp med å sette inn barnesete eller deaktivere airbagen? Da er du velkommen til å ta kontakt med en Bertel O. Steen-forhandler. 

Det finnes tre typer barneseter 

Det finnes tre ulike typer barneseter, hver er tilpasset ulike stadier i barnets liv og tar hensyn til alder og høyde. Det er ditt ansvar å sikre at barnesetet dere bruker til enhver tid passer til barnet.

Bilstoler deles hovedsakelig inn i tre grupper

 1. Babystol (0 - 6 måneder)
 2. Barneseter til småbarn (6 måneder til 5 år)
 3. Beltestol (5 år og oppover)

Babystol fra 0 til 6 måneder

 • Alder: 0 - 15 måneder, godkjent etter R129
 • Vekt: 0 - 13 kg, godkjent etter ECE -4404
 • Høyde: ca. 40 - 75 cm

Babystol trenger dere allerede før barnet blir født slik at dere kan reise trygt hjem med bil fra sykehuset. Babystolen skal alltid monteres bakovervendt.

Når barnet kan sitte selv, eller barnets hode er i linje med babystolens høyeste punkt, er det på tide å bytte til et barnesete tilpasset småbarn.

Babystoler kan monteres med enten Isofix eller belte. Det finnes mange babystoler som kan monteres med begge metoder. Det absolutt viktigste er at du fester babystolen korrekt hver gang. Det kan være lurt å få personalet i butikken til å vise deg hvordan du gjør det.  

Barnesete til småbarn fra ca. 6 måneder til 5 år

 • Alder: ca. 6 måneder - 5 år
 • Vekt: ca. 9 - 18/25 kg
 • Høyde: ca. 61 - 105/125 cm

Småbarnssetet erstatter babystolen. Utvalget er ganske stort og du kan velge mellom Isofix-montering eller montering med bilbelte – begge deler er like sikkert så lenge setet festes riktig.  

Småbarnssetet bør brukes til barnet er minimum fire år og det kan derfor være nødvendig å bytte barnesetet underveis. Ekspertene anbefaler å starte med et bakovervendt småbarnssete for så å bytte etter hvert som barnet blir større. 

Setet er for lite når øverste del av barnets øre er på linje med stolens høyeste punkt.

Beltestol fra ca. 4 år og oppover

 • Alder: ca. 4 år og oppover
 • Vekt: 15 - 36 kg
 • Høyde: ca. 100 - 150 cm

Dette er det siste barnesetet dere vil trenge. Beltestolen skal brukes til barnet er minimum 135 cm høyt og gjerne lengre hvis stolen er godkjent for det. Beltestolen sikrer at bilbeltet sitter korrekt på barnet og senker skadepotensialet betraktelig ved ulykke.

Kilde: tryggtrafikk.no og ssb.no