Elbil og lading: Derfor bør du installere en ladestasjon hjemme

bilde av ladestasjon hjemme i garasje

Skal du gå til innkjøp av elbil er det viktig at du får ladet bilen sikkert og effektivt. Her får du vite mer om hvorfor du bør investere i en ladeboks til hjemmet.

Når du kjøper en ny elbil følger det med to ladere, og en av disse er tilpasset stikkontaktene hjemme. Disse kalles nødladere, og skal ikke brukes mye over tid på grunn av sikkerhet og brannfare.

Innhold i artikkelen: 

 1. Fordeler med ladestasjon
 2. Slik får du installert en ladestasjon
 3. Løsningen for deg som vil ha mer strøm til lading av elbil hjemme
 4. Lading i vanlig stikkontakt

I motsetning til en ladestasjon, som er spesiallaget for å tåle høy belastning og varsler hvis noe er galt, er ikke stikkontaktene som brukes til kjøkkenmaskiner, lamper og vaskemaskiner konstruert for å tåle så stor belastning over tid.

Det er med andre ord helt nødvendig å installere en ladestasjon eller ladeboks for å kunne lade trygt hjemme. En ladestasjon gir kontroll på det meste av sikkerheten, og vi anbefaler derfor at du lader bilen i en slik stasjon så ofte som mulig – enten det er hjemme, på jobb eller på hytta.

Ladestasjonen byr på flere gode fordeler:  

 • Du er sikker på at du følger DSB sine forskrifter

 • Du får ladet opp batteripakken raskere

 • Du kan stille inn ladetiden selv for å tilpasse deg ulik strømpris i løpet av døgnet

 • Du reduserer risiko for brann

 • Du får samme strømforbruk som med stikkontakt

Strømforbruket ditt vil være det samme uavhengig om du bruker en vanlig stikkontakt eller ladestasjon, men med en ladestasjon installert har du en dedikert kurs til ladestasjonen, og denne vil stoppe strømtilførselen når bilen er ferdig ladet.

Slik får du installert en ladestasjon

Vi anbefaler at du bestiller en ladestasjon hos din bilforhandler. Dette kan du enkelt gjøre når du kjøper en elbil hos Bertel O. Steen. Hos oss får du et pristilbud på en ladestasjon som passer ditt behov, og prisen inkluderer montering av ladestasjonen hjemme hos deg av en autorisert installatør.

 1. Be din bilforhandler om et tilbud på ladestasjon

 2. Du vil bli kontaktet av en installatør som vil tilpasse en løsning for din bil og strømkapasiteten der du bor. Bor du i borettslag kan det være smart å snakke med formannen eller styret om tilgang til elbil-lading.

 3. Når installatøren har sjekket at ladestasjonen passer ditt behov blir den bestilt og installert på avtalt tidspunkt.

Skulle du allerede ha elbil eller plug-in hybrid kan du kontakte din elektriker direkte for å bestille en ladestasjon. Du kan også kontakte din lokale bilforhandler.

homeCLU: Løsningen for deg som vil ha mer strøm til lading av elbil hjemme

homeCLU er utviklet av DEFA, og bidrar til at du får optimalisert utnyttelsen av den tilgjengelige strømmen du har hjemme. homeCLU monteres i sikringsskapet og måler hvor mye strøm du bruker i huset. Den tildeler den tilgjengelige strømmen direkte til ladestasjonen, og du vil kunne lade mer effektivt når øvrig strømforbruk er lavt (for eksempel om natten).

illustrasjon av hvordan homeCLU fungerer

 

Dersom du lader elbilen i vanlig stikkontakt

Det er fremdeles mange elbileiere som lader bilen med stikkontakt. Det fungerer greit hvis det gjøres i henhold til forskriftene, men er ikke optimalt med hensyn til el-sikkerhet over tid.

Velger du likevel å utføre daglig lading av elbil i Schuko-stikkontakt bør du sørge for at du følger kravene og anbefalingene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

 • Sørg for at stikkontakten sitter godt i støpselet – da unngår du varmegang. Det anbefales å finne noe som kan avlaste ladekabelen for å unngå skader og slitasje på stikkontakten i veggen.

 • Det må være god kontakt i stikkontakten.

 • Du må ha en egen kurs til lading av elbil med maks 10 ampere.

 • Kursen må ha jordfeilbryter type B.

Ta kontakt med en av våre forhandlere så hjelper vi deg med å vurdere mulighetene dine. 

 • Utsikt til vinterlandskap fra bil

  Slik når du lengre på vinterføre med elbil

  Vinterkulda kan by på utfordringer for elbileiere, men det behøver ikke ha så mye å si om du planlegger litt. Her finner du noen gode råd til hvordan du kan få mer ut av elbilen på vinteren.

  Les mer
 • Kia Soul elbil

  Fordeler med elbil

  Er du en av dem som vurderer å kjøpe elbil? Da lurer du sikkert på hvilke fordeler du får.

  Les mer
 • Kia e-Soul fra siden

  Elbil: Slik beregner du hvor mye rekkevidde du trenger

  Lurer du på hvor mye rekkevidde du trenger hvis du skal kjøpe elbil eller hybrid? Da kan du finne hjelp i vår guide til å beregne rekkevidde for å få full glede av elbil og hybrid.

  Les mer
 • lader i elbil

  Lading av elbil og plug-in hybrid: Forskjellen på ulike kontakttyper

  Som fersk elbilist kan det dukke opp nye «fremmedord» i forbindelse med kontakttyper og lading. Her får du en kjapp oversikt over de ulike kontakttypene til lading av elbil.

  Les mer
 • Bilde av jordfeilbryter

  Elbilordboken: Ord og utrykk du bør vite om som elbileier

  I elbilverdenen dukker det noen ganger opp nye ord og uttrykk. Her finner du en oversikt over de viktigste begrepene og hva de betyr.

  Les mer
 • Biler som står til lading på en ladestasjon.

  Oversikt over lademuligheter for elbil

  Her er en kjapp oversikt over de vanligste lademulighetene du har utenfor hjemmet: hurtiglader, semighurtiglader, normallading og nødlading.

  Les mer
 • bilde av ladestasjon hjemme i garasje

  Elbil og lading: Derfor bør du installere en ladestasjon hjemme

  Skal du gå til innkjøp av elbil er det viktig at du får ladet bilen sikkert og effektivt. Her får du vite mer om hvorfor du bør investere i en ladeboks til hjemmet.

  Les mer
 • bilde av lader

  Nybegynnerguide til lading av elbil

  Enten du akkurat har kjøpt elbil, eller vurderer å skaffe deg en, så kan det som handler om lading virke litt overveldende. Vi har derfor laget en enkel og oversiktlig guide som gir deg svaret på alt du lurer på om lading av elbil.

  Les mer
 • Kia Niro Plug-in Hybrid

  Guide: Elbil eller ladbar hybrid - hva er det riktige valget?

  Elbiler og ladbare hybridbiler er i sterk vekst. Veksten er drevet av gunstige avgifter og økonomiske fordeler. Blant brukte biler er det fossilbiler som er mest populære, men andelen av brukte elbiler øker. Lurer du på hva du skal velge? Vi hjelper deg.

  Les mer