Den raske utviklingen innen elbilteknologi gjør at lav temperatur og vinterkulde ikke er en like stor utfordring som før. Alle elbiler kommer med en forventet minimum- og maksimum rekkevidde fra leverandøren, og kravet for å oppgi riktig rekkevidde har også blitt strengere de siste årene (den nye WLTP-normen som er under innfasing).

I denne artikkelen kan du lese om: 

 1. Hva skjer med elbilen når temperaturen faller?
 2. Enkle tips for å nå lenger på vinterføre
 3. Faktorer som spiller inn på rekkevidden
 4. Slik oppnår du økt rekkevidde på bilen om vinteren
 5. Bli kjent med bilmodellenes rekkevidde
 6. Spennende nyheter i vente

Hva skjer med elbilen når temperaturen faller? 

Det kan være nyttig å vite hva som påvirker elbilens rekkevidde slik at du kan ta høyde for dette når temperaturen faller.

De fleste som har hatt en smarttelefon ute i minusgrader vet at kulda påvirker batteriet negativt. Reaksjonene i battericellene går tregere, noe som gjør at en del av batterikapasiteten går tapt.

Elbilbatteriet og rekkevidden reduseres når gradene faller. En elbil bruker nemlig fra cirka 1,5 kWh per mil om sommeren og fra cirka 2,0 kWh per mil om vinteren avhengig av temperatur. I praksis betyr dette en reduksjon på mellom 10–30 prosent av rekkevidden. 

Enkle tips for å nå lenger på vinterføre:

 1. Parker innendørs eller i oppvarmet garasje hvis mulig

 2. Forvarm bilen mens den står til lading

 3. Sjekk trykk i dekkene. I kaldt vær kan trykket falle og rullemotstanden vil da øke.

 4. Tilpass kjørestil etter værforhold og trafikk. Etterstreb en jevn kjørestil. Brå akselerasjon stjeler mye energi, mens nedbremsing til et visst nivå lader batteriet.

 5. Bruk sete- og rattvarmer i kombinasjon med varmeanlegget.

 6. Lad bilen når den er varm. Batteripakken lader mer effektivt når det ikke er kaldt.

 7. Bruk ruteplanlegger og planlegg turen med tanke på ladestopp.

Mange mindre faktorer spiller inn 

Våt snø i veibanen gir økt rullemotstand og kald luft gir økt luftmotstand. Begge deler kan påvirke rekkevidden. Lave temperaturer krever også litt mer energi til varmeanlegget, og dette spiser av batterikapasiteten.

Piggdekk på tyngre elbiler trekker ned rekkevidden med flere prosent. Det samme gjelder for skibokser. Det er også greit å tenke på at gode dekk med riktig dekktrykk bidrar til en bedre rekkevidde. Det gjelder året rundt.

Slik oppnår du økt rekkevidde på bilen om vinteren

Forvarm bilen

Du får økt rekkevidde med varm kupé. Alle nyere elbiler har i dag innebygget kupévarmer, og de fleste varmer også opp batteripakken. Forvarming kan derfor være nyttig å bruke før du skal ut i kulda. I tillegg er det selvsagt langt mer behagelig enn å sette seg inn i en kald bil.

Forvarmer du bilen samtidig som du lader vil du ikke bruke av batteriet. Derfor trenger du ikke sitte med lue og votter på når du skal ut å kjøre på vintersesongen, slik noen tror.

Hurtiglading fungerer best når batteripakken er varm

Når det er kaldt anbefaler vi å vente med hurtiglading til du har fått kjørt noen mil og varmet opp batteripakken. Hurtiglading og ordinær lading går nemlig tregere når batteriene er kalde. Årsaken er at kalde batterier har en høyere motstand i cellene som gjør at det tar lenger tid å tilføre strøm.

Les også: Slik lader du elbilen utenfor hjemmet

Planlegging er nøkkelen

En tur til hytta på fjellet vil ikke være noe problem for de fleste elbiler. Her gjelder det å planlegge lading ved ladestasjoner langs veien. Et fint tips her kan være å lade bilen idet du har kommet frem til hytta slik at den er varm. På hytta kan du lade med vanlig stikkontakt med nødladeren som følger med elbilen.

Trenger du å lade raskt bør du undersøke om det er mulighet for hurtiglading i nærheten av hyttefeltet.

ladestasjoner.no finner du en oversikt over hurtigladere over hele landet.

Bli kjent med bilmodellenes rekkevidde 

Rekkevidden varierer fra bilmodell til bilmodell. Er du i fasen hvor du ser etter ny bil, anbefaler vi å først beregne hva du tror behovet ditt kommer til å være. Det er nemlig fort gjort å se seg blind på rekkevidde. Bruker du bilen kun til ærender i byen og har god tilgang til ladestasjoner trenger du kanskje ikke bilen med lengst rekkevidde. Kjører du ofte lange distanser vil kriteriet lang rekkevidde kanskje veie tyngre enn andre.

Se full oversikt over våre elbiler her.