Elbil og vinter: Slik optimaliserer du rekkevidden

Vinterkulda kan by på utfordringer for elbileiere. Her har vi samlet noen gode råd om hvordan du kan få mer ut av elbilen din på vinteren.

Den raske utviklingen innen elbil- og batteriteknologi gjør av lave temperaturer og vinterkulde ikke er en like stor utfordring som det var tidligere. Nye elbiler kommer med en forventet minimum og maksimum rekkevidde fra produsentene, og kravet for at oppgitt rekkevidde faktisk stemmer, har blitt betydelig strengere de siste årene med innføringen av den nye WLTP-målemetoden.

Hva skjer med elbiler når temperaturen faller?

Har du brukt en smarttelefon ute i minusgrader, har du kanskje også opplevd at batteriet tømmes fortere enn normalt. Dette henger sammen med at reaksjonene i battericellene går tregere i lave temperaturer, noe som gjør at en del av batterikapasiteten går tapt.

Tilsvarende vil batteriet i en elbil påvirkes negativt når temperaturen faller. Dette går ut over rekkevidden du har tilgjengelig. En varm sommerdag bruker elbilen fra rundt 1,5 kWh per mil, mens om vinteren brukes fra 2 rundt kWh og oppover per mil. Faktisk forbruk avhenger av temperatur. Det er ikke uvanlig av elbileiere opplever en reduksjon i rekkevidden på mellom 10 og 30 prosent om vinteren.

Tips for å optimalisere elbilens rekkevidde om vinteren:

 • Parker innendørs eller i en oppvarmet garasje hvis mulig.
 • Bruk bilens funksjon for forvarming mens den står til lading.
 • Ha riktig trykk i dekkene. Dekktrykket kan falle i lave temperaturer, noe som fører til at rullemotstanden øker.
 • Tilpass kjørestilen din etter vær- og trafikkforhold. Brå akselerasjon sjeler mye energi, så vær forsiktig med gasspedalen.
 • Bruk sete- og rattvarmer. Dette bruker mye mindre energi enn det å varme opp hele bilen med kupévarmeren.
 • Lad bilen når den er varm. Batteriet lader mer effektivt når det ikke er kaldt.
 • Bruk en ruteplanlegger og planlegg reisen på forhånd med tanke på ladestopp.

Forvarming

Det går med mye energi til å varme opp en iskald kupé med bilens varmeanlegg. De fleste nyere elbiler varmer i tillegg opp selve batteriet for at det skal fungere mer effektivt.

Husker du å forvarme bilen mens den lader, vil ikke batteriet tappes for energi. Du trenger altså ikke å kjøre med lue og votter når du skal ut å kjøre elbil om vinteren.

Hurtiglading fungerer best når batteriet er varmt

Når det er kaldt anbefaler vi å vente med hurtiglading til du har fått kjørt noen mil og varmet opp batteripakken. Dette fordi hurtiglading og normallading går vesentlig tregere når batteriene er kalde. Årsaken er at kalde batterier har en høyere motstand i cellene som gjør at det tar lenger tid å tilføre strøm.

Les også vår oversikt: Ulike lademuligheter for elbil

Planlegg turen

En tur til hytta på fjellet vil ikke være noe problem for de fleste elbiler. Her gjelder det å på forhånd planlegge stopp ved ladestasjoner langs veien. Et godt tips kan være å lade bilen idet du kommer frem til hytta, mens den batteriet fortsatt er varmt. Fremme på hytta kan du bruke nødladeren som følger med bilen i kombinasjon med egnet strømuttak. Vi fraråder regelmessig lading i vanlig stikkontakt.

Trenger du å lade raskt bør du undersøke om det er mulighet for hurtiglading i nærheten av hyttefeltet.

På ladestasjoner.no finner du en oversikt over hurtigladere langs veiene over hele landet.

Andre faktorer

Vår snø i veibanen gir økt rullemotstand. Kald luft gir økt luftmotstand. Begge deler vil ha en negativ effekt på bilens rekkevidde.

Piggdekk på tyngre biler vil også påvirke rekkevidden negativt. Det samme gjelder skistativ og særlig takbokser. Det er også greit å vite at gode dekk med riktig dekktrykk generelt sett vil ha en positiv effekt på rekkevidden. Dette gjelder året rundt, i all slags vær. 

Bli kjent med bilens rekkevidde

Rekkevidde varierer fra modell til modell. Det er også fort gjort å se seg blind på rekkevidde. Vurderer du å kjøre en ny elbil, anbefaler vi at du forsøker å beregne hva behovet ditt kommer til å være. [Link til sak om beregning av rekkevidde]

Bruker du hovedsakelig bil til og fra jobb og har god tilgang på lademuligheter, trenger du kanskje ikke den lengste rekkevidden. Kjører du til hytta annenhver helg, også i vinterhalvåret, vil behov kunne være et annet.

 • Utsikt til vinterlandskap fra bil

  Elbil og vinter: Slik optimaliserer du rekkevidden

  Vinterkulda kan by på utfordringer for elbileiere. Her har vi samlet noen gode råd om hvordan du kan få mer ut av elbilen din på vinteren.

  Les mer
 • Kia Soul elbil

  Fordeler med å kjøpe elbil

  Vurderer du å kjøpe elbil? Se hvilke fordeler du får ved å eie en elbil samt hvor mye du kan spare.

  Les mer
 • Kia e-Soul fra siden

  Elbil: Slik beregner du hvor mye rekkevidde du trenger

  Vurderer du elbil eller hybrid og lurer på hvor mye rekkevidde du trenger? Les vår guide til å beregne rekkevidden du trenger for å få fullt utbytte av din nye bil!

  Les mer
 • lader i elbil

  Hurtiglading og hjemmelading – hva er forskjellen?

  Hva skiller hurtiglading fra normallading, og hva er forskjellen på Type 1 og Type 2?

  Les mer
 • Bilde av jordfeilbryter

  Elbilordlisten: ord og uttrykk du som elbileier bør kjenne til

  Som elbileier må du forholde deg til en rekke nye ord og uttrykk. Vi har samlet noen av de viktigste begrepene og forklarer deg hva de betyr.

  Les mer
 • Biler som står til lading på en ladestasjon.

  Oversikt over lademuligheter for elbil

  Her finner du en oversikt over de vanligste lademulighetene du har til elbil: hurtiglader, semi-hurtiglader og kabel til vanlig stikkontakt.

  Les mer
 • bilde av ladestasjon hjemme i garasje

  Derfor bør du installere elbillader hjemme

  Kjøper du elbil, er det viktig at du får ladet bilen sikkert og effektivt. Les mer om hvorfor du bør investere i en hjemmelader.

  Les mer
 • bilde av lader

  Nybegynnerguide til lading av elbil

  Enten du akkurat har kjøpt elbil, eller vurderer å skaffe deg en, så kan det som handler om lading virke litt overveldende. Vi har derfor laget en enkel og oversiktlig guide som gir deg svaret på alt du lurer på om lading av elbil.

  Les mer
 • Kia Niro Plug-in Hybrid

  Elbil eller ladbar hybrid – hva bør du velge?

  Stadig flere nordmenn velger elbil eller ladbar hybrid når de skal kjøpe ny bil. Men hva er fordelene og ulempene med de ulike drivlinjene, og hva vil dekke dine behov best? Les vår guide!

  Les mer