Elbilordboken: Ord og utrykk du bør vite om som elbileier

Bilde av jordfeilbryter
Skal du lade elbilen hjemme, er det påbudt med jordfeilbryter B. En jordfeilbryter slår av strømmen i kursen den er koblet til dersom den oppdager at det er en jordfeil.

I elbilverdenen dukker det noen ganger opp nye ord og uttrykk. Her finner du en oversikt over de viktigste begrepene og hva de betyr.

Ordliste

Litium: Batteriet i elbilen

Batteriet i elbilen din er som oftest et litiumbatteri. På grunn av ladekapasitet og høy energitetthet har dette blitt standarden for de fleste elbiler.

Volt

Volt er definert som det elektriske potensialet (spenningen) over en leder når denne avgir 1 watt (W) effekt og fører en strøm på 1 ampere (A). Volt kan sammenlignes med vanntrykket i springen.

I et vanlig hjem er det vanligvis rundt 230 volt i stikkontakten.

Strøm: Ampere (A)

Strømstyrke blir målt i antall ampere. Alle elektriske anlegg har en maksgrense man må forholde seg til. Maksgrensen for hjemmelading med stikkontakt er 10 ampere.

I sammenheng med eksempelet over kan volt forstås som hvor fort vannet kommer ut av springen.

Effekt: Kilowatt (kW)

Kilowatt er summen av volt (spenning) ganget med ampere (strømstyrke). Dette fungerer som betegnelse på hvor mye kraft det er i elbilmotoren.

En Kia Soul Electric har for eksempel en elmotor med 81,4 kW (111 HK) og en Smart ForTwo har 60 kW.

Energi: Kilowattimer (kWt)

Batterikapasiteten måles i kWh og sier noe om hvor mye energi som lagres i batteripakken.

Et batteri på 20 kWt kan gi 20 kW i en time, eller 10 kW i to timer.

Kilowattimer brukes også for å måle hvor mye batteripakken har fått ved opplading. For eksempel har en Kia Soul Electric en batterikapasitet på 30 kWt og en Smart ForTwo 17,4 kWt.

Mode 1

Mode 1 er betegnelsen for normallading eller saktelading fra stikkontakter (Schuko) med vanlig skjøteledning. Denne lademodusen blir ikke brukt på moderne elbiler og er en mindre sikker måte å lade bilen på.

Husk at kontakt og kabel må være jordet. Du bør også sette deg inn i risikofaktorene dersom du skal lade på denne måten. Du kan lese mer om dette hos DSB.

Mode 2

Mode 2 er betegnelsen for saktelading fra stikkontakt med en semi-aktiv ladekabel. Det er denne ladekabelen som typisk har en klump eller "kladd" på seg. En semi-aktiv ladekabel har innebygde sikkerhetsfunksjoner som overvåker og sikrer ladingen.

En Mode 2-ladekabel betegnes noen ganger som nødladekabel og følger med alle nye elbiler og plug-in hybrider.

Skal du lade i denne modusen regelmessig kan det være lurt å få installert en egen stikkontakt med egen kurs. Her bør det være en sikring på 10 ampere, i tillegg til at kursen beskyttes med jordfeilvern Type B.

En ladekabel med ladekloss kan med fordel avlastes med en krok eller lignende. Dette gir mindre belastning og sørger for at det ikke går varmgang og skjer smelteskader på stikkontakt eller støpsel.

Mode 3

Mode 3 er betegnelsen for lading med fastmontert ladestasjon. De samme kontrollfunksjonene som finnes i kladden er da integrert i ladeboksen.

Med denne modusen kan du lade både normalt og hurtig.

Mode 4

Mode 4 er betegnelsen for hurtiglading med høy effekt, og brukes blant annet på ladestasjoner langs motorveien. Disse stasjonene har egne kabler med enten CHAdeMO eller CSS-plugg.

Likestrøm (DC) og vekselstrøm (AC)

Ved hurtiglading lader man med likestrøm (DC) med effekt over 40 kW.

Vekselstrøm er den strømmen du får i stikkontakten hjemme.

Likestrøm har samme effekt som vekselstrøm (AC), men likeretterne som sitter i bilen og omgjør AC til DC har en begrensing på 7-11 kW.

DC står for Direct Current, eller likestrøm på norsk. Batterier har alltid likestrøm. Hvis man skal koble direkte til et batteri, må det være likestrøm.

AC står for Alternating Current, eller vekselstrøm. Det er slik strøm man får i kontakten hjemme. Her endres strømretningen regelmessig. Vanlig 230 V er på 50 Hz, som vil si 50 sykluser fra positiv til negativ og tilbake per sekund.

For at man skal kunne lade et batteri fra AC (vekselstrøm), må man ha en lader som konverterer strømmen til DC (likestrøm).

Schuko

Schuko kommer fra det tyske ordet Schutzkontakt som betyr beskyttelseskontakt, og er også kjent som en vanlig husholdningskontakt. Denne har du typisk hjemme i veggen. 

bilde av ladekabel med stikkontakt

Hjemmelader

En hjemmelader er en ladestasjon du har installert hjemme. Hjemmeladeren kan gå under flere navn, for eksempel ladeboks og vegglader.

Les mer om lading hjemme her.

bilde av hjemmelader

 • Utsikt til vinterlandskap fra bil

  Slik når du lengre på vinterføre med elbil

  Vinterkulda kan by på utfordringer for elbileiere, men det behøver ikke ha så mye å si om du planlegger litt. Her finner du noen gode råd til hvordan du kan få mer ut av elbilen på vinteren.

  Les mer
 • Kia Soul elbil

  Fordeler med elbil

  Er du en av dem som vurderer å kjøpe elbil? Da lurer du sikkert på hvilke fordeler du får.

  Les mer
 • Kia e-Soul fra siden

  Elbil: Slik beregner du hvor mye rekkevidde du trenger

  Lurer du på hvor mye rekkevidde du trenger hvis du skal kjøpe elbil eller hybrid? Da kan du finne hjelp i vår guide til å beregne rekkevidde for å få full glede av elbil og hybrid.

  Les mer
 • lader i elbil

  Lading av elbil og plug-in hybrid: Forskjellen på ulike kontakttyper

  Som fersk elbilist kan det dukke opp nye «fremmedord» i forbindelse med kontakttyper og lading. Her får du en kjapp oversikt over de ulike kontakttypene til lading av elbil.

  Les mer
 • Bilde av jordfeilbryter

  Elbilordboken: Ord og utrykk du bør vite om som elbileier

  I elbilverdenen dukker det noen ganger opp nye ord og uttrykk. Her finner du en oversikt over de viktigste begrepene og hva de betyr.

  Les mer
 • Biler som står til lading på en ladestasjon.

  Oversikt over lademuligheter for elbil

  Her er en kjapp oversikt over de vanligste lademulighetene du har utenfor hjemmet: hurtiglader, semighurtiglader, normallading og nødlading.

  Les mer
 • bilde av ladestasjon hjemme i garasje

  Elbil og lading: Derfor bør du installere en ladestasjon hjemme

  Skal du gå til innkjøp av elbil er det viktig at du får ladet bilen sikkert og effektivt. Her får du vite mer om hvorfor du bør investere i en ladeboks til hjemmet.

  Les mer
 • bilde av lader

  Nybegynnerguide til lading av elbil

  Enten du akkurat har kjøpt elbil, eller vurderer å skaffe deg en, så kan det som handler om lading virke litt overveldende. Vi har derfor laget en enkel og oversiktlig guide som gir deg svaret på alt du lurer på om lading av elbil.

  Les mer
 • Kia Niro Plug-in Hybrid

  Guide: Elbil eller ladbar hybrid - hva er det riktige valget?

  Elbiler og ladbare hybridbiler er i sterk vekst. Veksten er drevet av gunstige avgifter og økonomiske fordeler. Blant brukte biler er det fossilbiler som er mest populære, men andelen av brukte elbiler øker. Lurer du på hva du skal velge? Vi hjelper deg.

  Les mer