Hvor mye bedre er elbiler for klima og miljø?

Utslippene fra en elbil avhenger av hvordan elektrisiteten den kjører på blir produsert. I Norge er vi så heldige at vi er selvforsynt med fornybar energi fra vannkraft. Det betyr at de daglige utslippene fra en elbil er tilnærmet null. Det er riktig at produksjonen av elbiler foreløpig forurenser noe mer enn produksjonen av bensin- og dieselbiler, men miljøbelastningen over tid er langt lavere. Det totale regnskapet er netto positivt og miljøgevinsten blir større jo lenger du kjører.

5 fordeler dersom du velger elbil

  1. I dag er det ikke moms eller engangsavgift ved kjøp og leasing av elbil. Det betyr at dersom du velger en elbil gjør du et godt kjøp sammenlignet med tilsvarende bensin- eller dieselbil. Momsfritaket er garantert av regjeringen fram til 2018, og fritaket for engangsavgiften varer fram til 2020.
  2. Du får fritak fra bompenger i hele landet (bortsett fra i Oslo-området, hvor det i 2018 innføres en lav sum).
  3. Du kan bruke elbil i kollektivfeltet noe som gjør at du sparer tid i rushtrafikken. I Oslo-området gjelder denne regelen i rushtiden kun dersom du har med en passasjer.
  4. Du får gratis parkering på de fleste kommunale gateparkeringsplasser. Det er opp til hver enkelt kommune om de vil gi denne fordelen.
  5. På enkelte ferger kan du ta med elbilen gratis (men du må betale for sjåfør og passasjerer).

Har du spørsmål om fordeler eller lovendringer? Våre forhandlere er alltid oppdatert på hvilke regler som til gjelder. Vil du vite mer om fordelene du får ved å velge elbil, kan du også lese mer på elbilforeningens nettsider.

Hvor mye sparer jeg på å velge elbil?

Det korte svaret er at du kan spare ganske mye. Du får reduserte driftskostnader til strøm, service, bomavgift og offentlig parkering. Den elektriske motoren som sitter i elbilen er svært energieffektiv og bruker kun en tredjedel av energien som bensin- og dieselbiler bruker. Det betyr naturligvis at den er veldig billig i drift. Regner vi et snittforbruk på rundt 2 kWh per mil, sparer du minst fem kroner per mil på å kjøre med elbil.

Hvor lang er rekkevidden på en elbil?

Batteriteknologien i elbiler utvikles hele tiden og du kan reise stadig lenger på en lading. I dag kan du kjøpe elbiler med en rekkevidde på opptil 600 kilometer. Det er fortsatt kortere enn for bensin- og dieseldrevne biler, så det må du ta med i vurderingen. Dagens elbiler, for eksempel Kia Soul Electric, har en rekkevidde på 250 km, og vil som regel dekke behovene dine, enten det er snakk om en svipptur i hverdagen eller lengre turer. 

Jeg ser ofte at det står «forventet rekkevidde». Hva betyr det?

Forventet rekkevidde er et tall leverandørene oppgir i sin kjøpsveiledning. Den baserer seg på minimum- og maksimumsverdier ved fulladet batteri. Det vil si at et fulladet batteri – uten feil eller mangler – alltid vil oppnå minimumsverdien. Batteriets kapasitet vil imidlertid bli svekket over tid, og rekkevidden påvirkes også av andre faktorer, som kjørestil, terreng og klima. For eksempel vil kalde batterier om vinteren gi dårligere rekkevidde. Kjøpsveiledningen tar høyde for dette (men ikke for uvettig kjøring og bruk).

Våre mest populære elbiler

I Bertel O. Steen opplever vi stor etterspørsel etter elbiler i alle størrelser. Her er noen av våre mest populære biler!

Peugeot iOn

Rekkevidde: 150 km

Dette er Norges billigste elbil, og har de siste par årene vært en svært populær variant i minibil-segmentet. Den er usedvanlig smidig og enkel å ta seg frem med. Perfekt for den daglige kjøreturen.

Les mer om Peugeot iOn elbil

Citroën C-Zero

Rekkevidde: Opptil 150 km

Nok en ettertraktet liten råtass. Rekkevidden er tilstrekkelig for alle dine daglige behov. Strålende som bybil.

Les mer om Citroën C-Zero elbil

Kia Soul Electric

Rekkevidde: Opptil 250 km

Dette er også en elbil i småbilklassen, men med en rekkevidde på opptil 250 km. I tillegg har den større bagasjerom enn de minste elbilene i klassen og den har god plass til fire voksne i kupeen. Bagasjerommet kan utvides slik at du får plass til det du trenger for en lengre elektrisk reise.

Les mere om Kia Soul Electric.

Smart

Rekkevidde: Opptil 160 km

Mange av våre kunder elsker Smart og det gjør naturligvis vi også. Smart forfour og Smart fortwo er helelektriske, passer perfekt i byen og er uten lokale utslipp. Rekkevidden på inntil 160 km er dessuten lang nok til alle dine daglige gjøremål.

Les mer om elbiler fra Smart

Peugeot Partner Tepee Electric

Peugeot Partner Tepee Electric er en helelektrisk familiebil med ypperlig dynamisk ytelse og en imponerende rekkevidde på 170 km. Partner Tepee Electric gir en avslappende kjøreopplevelse uten støy og vibrasjoner, CO2-utslipp og forurensning. Det betyr også at du kan ferdes fritt i lavutslippssoner og på tidspunkter med kjørerestriksjoner. Bilen har god plass og et bagasjerom som rommer inntil 3 000 liter.

Les mer om om elbilen fra Pegeuot.

Kia e-Niro

I desember 2018 lanserte Kia elbilen e-Niro, en helelektrisk variant av suksessbilen Niro. Den vil ha et høyt utstyrsnivå og Norges beste nybilgaranti på hele 7 år. e-Niro blir en av markedets mest komplette miljøvennlige biler og vi forventer at den kommer til å være konkurransedyktig på pris.

Grunnet stor pågang har vi nå dessverre stengt for reservasjon på Kia e-Niro.

Mercedes-Benz EQ elbil

Lanseres i 2019

Det er knyttet store forventninger til denne bilen som lanseres i 2019 og vi er sikre på at de blir innfridd. Mange av våre kunder har allerede forhåndsbestilt, og vi tror dette blir en elbil-vinner i tiden som kommer. 

Kan jeg lease en elbil?

Ja, det kan du! Stadig flere av våre kunder setter pris på den tryggheten og forutsigbarheten som kommer med leasing. Uansett hva som skjer i (el)bilmarkedet, slipper du risikoen ved salg. Når leasingperioden er over, returnerer du bare bilen til Bertel O. Steen.

Lease bil her

Hvordan lader jeg elbilen?

De fleste elbilene har hurtiglading der du kan fylle opp batteriet til 80 prosent i løpet av 15-20 minutter. Det kommer stadig flere hurtigladere rundt om i landet og enkelte modeller kan også lade raskere med fleksiladere. Du kan lade ved de fleste kjøpesentre og det er bare å lade løs hver gang du har muligheten. Du trenger ikke vente til batteriet er lavt.

Hvor finnes det ladestasjoner for elbil?

Det finnes over 1800 ladestasjoner og over 7600 ladepunkter i Norge i dag – og utbyggingen fortsetter kontinuerlig. Dessuten kan du lade bilen hjemme. Finn en ladestasjon i nærheten på www.ladestasjoner.no

Hva inneholder Elbilforeningens velkomstmappe?

Alle som kjøper ny elbil fra en autorisert merkeforhandler får en velkomstmappe fra Elbilforeningen. Denne inkluderer ett års medlemskap. Mappen inneholder blant annet ladebrikke, ladenøkkel som passer til de fleste offentlige ladestasjoner, urskive for gratis parkering på kommunale p-plasser, praktisk informasjon om elbil og lading, i tillegg til gode medlemstilbud.

Garanti og reklamasjonsrett på elbiler

Leverandøren spesifiserer garantien, men reklamasjonsretten i Norge er fem år på alle varer som er forventet å leve i mer enn to år. Det vil si at så lenge elbilen og batteriet har en forventet levetid på over to år, vil reklamasjonsretten for bilen altså gjelde i fem år. Reklamasjonsrett dekker ikke feil ved vanlig slitasje eller feil bruk.

Er du interessert i å kjøpe en elbil? Ta kontakt med oss!