Oversikt over lademuligheter for elbil

Biler som står til lading på en ladestasjon.

Her finner du en oversikt over de vanligste lademulighetene du har til elbil: hurtiglader, semi-hurtiglader og kabel til vanlig stikkontakt.

Det finnes tre alternativer for lading av elbil. Du kan finne ladestasjoner for elbiler tilknyttet både bensinstasjoner, hoteller, kjøpesentre, kommunale parkeringsplasser og arbeidsplasser. Dette gjør det enklere å dra på langtur med elbil.

Forskjellen på de ulike lademulighetene

Den største forskjellen mellom de ulike laderne er hvor raskt du kan lade bilen din. Navnet på de ulike lademulighetene reflekterer også hvor raskt du får ladet elbilen din.

 • Hurtiglader
 • Semi-hurtiglader
 • Normallading i vanlig stikkontakt (nødlading)

Hurtigladere 

På lengre turer med kjørelengder som overgår batteriets rekkevidde kan det være nødvendig med et stopp for å lade. For å ikke bruke masse tid på å lade er det lurt å stoppe et sted med hurtigladere. Hurtigladere finner du typisk på bensinstasjoner, ved kjøpesentre og matbutikker. 

To typer hurtigladere: CHAdeMo og CCS/Combo

Siden det som regel benyttes ulike ladere og kontakter for de ulike bilmerkene, er alle hurtigladestasjoner utstyrt med egne ladekabler for å kunne lade alle typer elbiler. De fastmonterte ladekablene deles inn to forskjellige typer kontakter: CHAdeMO og CCS/Combo – bilen din vil støtte kun én av disse. Tesla har egne typer kontakter.

Hurtigladestasjoner er som oftest utstyrt med begge alternativene, pluss at tjenester som ladestasjoner.no har muligheten til å filtrere mellom CHAdeMO og CCS/Combo når du søker. Det står godt forklart på hurtigladestasjonene hvordan du betaler og setter inn støpselet. 

Semi-hurtiglading 

Det andre alternativet for lading går under begrepet semi-hurtiglading. Det som skiller denne fra hurtiglader er ladeeffekten og kontakttypen du bruker for å lade. Disse finner du ofte tilknyttet offentlige ladestasjoner eller borettslag. Det tar lengre tid å lade med semi-hurtiglader enn hurtiglader. 

Kabel til vanlig stikkontakt

Med alle nye elbiler medfølger et kabel som har uttak til vanlige stikkontakter. Disse kan f.eks. benyttes på hytta, ladestasjoner som kun har stikkontakt eller andre steder hvor ladestasjoner ikke er tilgjengelig. Det kan ta relativ lang tid å lade bilen fult med vanlig stikkontakt. For lading over lengre perioder anbefales ikke denne typen lading, ettersom stikkontakter ikke er konstruert for å tåle høy belastning over tid.

Hva er en ladeboks, vegglader og hjemmeladestasjon?

Hjemmeladestasjon går under mange navn: ladeboks, vegglader og hjemmeladestasjon. Selv om betegnelsen varierer fra ulike leverandører er det samme. Dette er en fastmontert og spesialtilpasset lader for elbiler og ladbar hybrid som kan installeres hjemme eller på hytta. Disse ladeboksene kan også brukes i borettslag, bedrifter eller næringsbygg.

Les også: Derfor bør du installere en ladestasjon hjemme

 • Utsikt til vinterlandskap fra bil

  Elbil og vinter: Slik optimaliserer du rekkevidden

  Vinterkulda kan by på utfordringer for elbileiere. Her har vi samlet noen gode råd om hvordan du kan få mer ut av elbilen din på vinteren.

  Les mer
 • Kia Soul elbil

  Fordeler med å kjøpe elbil

  Vurderer du å kjøpe elbil? Se hvilke fordeler du får ved å eie en elbil samt hvor mye du kan spare.

  Les mer
 • Kia e-Soul fra siden

  Elbil: Slik beregner du hvor mye rekkevidde du trenger

  Vurderer du elbil eller hybrid og lurer på hvor mye rekkevidde du trenger? Les vår guide til å beregne rekkevidden du trenger for å få fullt utbytte av din nye bil!

  Les mer
 • lader i elbil

  Hurtiglading og hjemmelading – hva er forskjellen?

  Hva skiller hurtiglading fra normallading, og hva er forskjellen på Type 1 og Type 2?

  Les mer
 • Bilde av jordfeilbryter

  Elbilordlisten: ord og uttrykk du som elbileier bør kjenne til

  Som elbileier må du forholde deg til en rekke nye ord og uttrykk. Vi har samlet noen av de viktigste begrepene og forklarer deg hva de betyr.

  Les mer
 • Biler som står til lading på en ladestasjon.

  Oversikt over lademuligheter for elbil

  Her finner du en oversikt over de vanligste lademulighetene du har til elbil: hurtiglader, semi-hurtiglader og kabel til vanlig stikkontakt.

  Les mer
 • bilde av ladestasjon hjemme i garasje

  Derfor bør du installere elbillader hjemme

  Kjøper du elbil, er det viktig at du får ladet bilen sikkert og effektivt. Les mer om hvorfor du bør investere i en hjemmelader.

  Les mer
 • bilde av lader

  Nybegynnerguide til lading av elbil

  Enten du akkurat har kjøpt elbil, eller vurderer å skaffe deg en, så kan det som handler om lading virke litt overveldende. Vi har derfor laget en enkel og oversiktlig guide som gir deg svaret på alt du lurer på om lading av elbil.

  Les mer
 • Kia Niro Plug-in Hybrid

  Elbil eller ladbar hybrid – hva bør du velge?

  Stadig flere nordmenn velger elbil eller ladbar hybrid når de skal kjøpe ny bil. Men hva er fordelene og ulempene med de ulike drivlinjene, og hva vil dekke dine behov best? Les vår guide!

  Les mer