Oversikt over lademuligheter for elbil

Biler som står til lading på en ladestasjon.

Her er en kjapp oversikt over de vanligste lademulighetene du har utenfor hjemmet: hurtiglader, semighurtiglader, normallading og nødlading.

Det finnes mange ulike alternativer for lading utenfor hjemmet. Du kan finne ladestasjoner for elbiler tilknyttet både bensinstasjoner, hoteller, kjøpesentre, kommunale parkeringsplasser og arbeidsplasser. Dette gjør det enklere å dra på langtur med elbil, og sørger for at pendling mellom jobb og hjem går mer knirkefritt. 

Innhold i artikkelen:

 1. Forskjellen på de ulike lademulighetene
 2. Hurtigladere
 3. CHAdeMo og CCS/Combo
 4. Semihurtiglading og normallading
 5. Ladere på offentlige destinasjoner
 6. Kommunale ladestasjoner
 7. Lading på arbeidsplassen
 8. Lading av elbil tilknyttet borettslag
 9. Hvordan betaler jeg for ladingen?
 10. Nødladere

Forskjellen på de ulike lademulighetene

Den største forskjellen mellom de ulike laderne er hvor raskt du kan lade bilen din, og om du eventuelt trenger en egen kabel for å lade. Navnet på de ulike lademulighetene reflekterer også hvor raskt du får ladet elbilen din. Disse kalles henholdsvis hurtigladere, semihurtigladere og normalladere. 

Hurtigladere 

På lengre turer med kjørelengder som overgår batteriets rekkevidde kreves det et ladestopp for å nå destinasjonen, på samme måte som du stopper for å fylle bensin. ​Ladestasjonene har som regel hurtigladere som gjør det mulig å kjøre lengre turer med elbil uten for lange ladestopp. 

Det kan hende at det holder med ett slikt stopp, eller det kan være nødvendig med flere. Temperatur, turens lengde og sjåførens kjørestil avgjør antall ladestopp. Ved hjelp av kraftige hurtigladere kan flere slippe til for et raskere ladestopp før turen fortsetter.

To ulike ladekabler på hurtigladestasjoner: CHAdeMo og CCS/Combo

Siden det som regel benyttes ulike ladere og kontakter for de ulike bilmerkene, er alle hurtigladestasjoner utstyrt med egne ladekabler for å kunne lade alle typer elbiler. De fastmonterte ladekablene deles inn to forskjellige typer kontakter: CHAdeMO og CCS/Combo – bilen din vil støtte kun én av disse. 

Nærbilde av CHAdeMO-lader

CHAdeMO: En av ladekablene heter CHAdeMO og står for "charge de move", eller lading på farten. Bilde: Fortum

Nærbilde av CCS/Combo-lader

CCS/Combo: Står opprinnelig for "Combined Charging System" og er utviklet av tyske og amerikanske bilprodusenter som et alternativ til de japanske. En tommelfingerregel er at CSS/Combo-pluggen består av en Type-2-støpsel og to ekstra pinner for hurtiglading. Bilde: Fortum

Hurtigladestasjoner er som oftest utstyrt med begge alternativene, pluss at tjenester som ladestasjoner.no har muligheten til å filtrere mellom CHAdeMO og CCS/Combo når du søker. Det står godt forklart på hurtigladestasjonene hvordan du betaler og setter inn støpselet. 

Tesla har sitt eget system og egne ladestasjoner. Ofte omtales Teslas ladere som destinasjonsladere.  

Semihurtiglading og normallading

Det andre alternativet for lading går under begrepet semihurtiglading eller normallading. Det som skiller disse to fra hverandre er ladeeffekten og kontakttypen du bruker for å lade. Disse finner du ofte tilknyttet offentlige ladestasjoner eller borettslag.

Schuko-lader som gir 2,5 kW via stikkontakt med ladekabel

 

Ved normallading bruker du stikkontakt (Schuko) og får en ladeeffekt på 2,5 kW. 

Type 2-lader, som kan gi en ladeeffekt på opp til 32 kW

Ved semihurtiglading eller flexilading benytter du Type 2-kontakten og kan få en ladeeffekt er opp til 32 kW. 

Ladere på offentlige destinasjoner:

Du finner semihurtigladere og normalladere på kjøpesentre eller ved kommunale parkeringsplasser. De fleste er utstyrt med semihurtigladere, mens de eldste ladestasjonene kun har normalladere med stikkontakt. Lading ved kjøpesentrene er ofte gratis for kunder, mens dette kan variere på kommunale ladestasjoner. 

Det finnes i dag mange gode verktøy som gir deg full oversikt over hvor disse ladestasjonene befinner seg. På ladestasjoner.no kan du sortere på bilmerke, hva slags ladeladetype de har (Schuko eller Type 2) og om de tilbyr gratis lading eller ikke.  

Kommunale ladestasjoner: På kommunale ladestasjoner er det gratis eller billig å lade og parkere både elbil og ladbare hybridbiler. De offentlige ladeplassene er merket med «for ladbar motorvogn» eller «for EL-motorvogn». 

Lading på arbeidsplassen: Til glede for mange elbilister er arbeidsplasser over hele landet i gang med å utvide ladetilbudet til ansatte og gjester. Husk at den samme kutymen gjelder blant kollegaer som på andre ladetilbud hjemmefra: Når ønsket lading er fullført flytter man bilen slik at andre kan komme til ladestasjonen. 

Lading av elbil tilknyttet borettslag: Mange borettslag har allerede investert i ladestasjoner. Dette er med på å øke boligens verdi, og vil i de fleste tilfeller håndteres av styret i borettslaget. 

Hvordan betaler jeg for lading av elbil?

På alle ladestasjoner kan du betale med SMS eller kredittkort. I tillegg vil du mange steder kunne bruke en app eller ladebrikke som kan skaffes blant annet hos Elbilforeningen eller Fortum. Utviklingen går fort, og de fleste forhandlere vil sannsynligvis være oppdatert på nye tilbud og aktører.

Prisen for hurtiglading varierer. Hos Fortum sine ladestasjoner er prisen 2-3 kroner per minutt avhengig av om du bruker ladeapp eller betaler med SMS. 

Nødladere 

Med alle nye elbiler medfølger en nødlader som har uttak til normale stikkontakter. Disse kan benyttes på hytta, ladestasjoner som kun har stikkontakt (Schuko) eller andre steder hvor ladestasjoner ikke er tilgjengelig. Disse laderne har en effekt på 2,5 kW og bruker i snitt 11 timer på å lade elbilen din fullt opp. For lading over lengre perioder anbefales ikke nødladere, ettersom stikkontakter ikke er konstruert for å tåle så høy belastning over tid.

Les også: Derfor bør du installere en ladestasjon hjemme

 • Utsikt til vinterlandskap fra bil

  Slik når du lengre på vinterføre med elbil

  Vinterkulda kan by på utfordringer for elbileiere, men det behøver ikke ha så mye å si om du planlegger litt. Her finner du noen gode råd til hvordan du kan få mer ut av elbilen på vinteren.

  Les mer
 • Kia Soul elbil

  Fordeler med elbil

  Er du en av dem som vurderer å kjøpe elbil? Da lurer du sikkert på hvilke fordeler du får.

  Les mer
 • Kia e-Soul fra siden

  Elbil: Slik beregner du hvor mye rekkevidde du trenger

  Lurer du på hvor mye rekkevidde du trenger hvis du skal kjøpe elbil eller hybrid? Da kan du finne hjelp i vår guide til å beregne rekkevidde for å få full glede av elbil og hybrid.

  Les mer
 • lader i elbil

  Lading av elbil og plug-in hybrid: Forskjellen på ulike kontakttyper

  Som fersk elbilist kan det dukke opp nye «fremmedord» i forbindelse med kontakttyper og lading. Her får du en kjapp oversikt over de ulike kontakttypene til lading av elbil.

  Les mer
 • Bilde av jordfeilbryter

  Elbilordboken: Ord og utrykk du bør vite om som elbileier

  I elbilverdenen dukker det noen ganger opp nye ord og uttrykk. Her finner du en oversikt over de viktigste begrepene og hva de betyr.

  Les mer
 • Biler som står til lading på en ladestasjon.

  Oversikt over lademuligheter for elbil

  Her er en kjapp oversikt over de vanligste lademulighetene du har utenfor hjemmet: hurtiglader, semighurtiglader, normallading og nødlading.

  Les mer
 • bilde av ladestasjon hjemme i garasje

  Elbil og lading: Derfor bør du installere en ladestasjon hjemme

  Skal du gå til innkjøp av elbil er det viktig at du får ladet bilen sikkert og effektivt. Her får du vite mer om hvorfor du bør investere i en ladeboks til hjemmet.

  Les mer
 • bilde av lader

  Nybegynnerguide til lading av elbil

  Enten du akkurat har kjøpt elbil, eller vurderer å skaffe deg en, så kan det som handler om lading virke litt overveldende. Vi har derfor laget en enkel og oversiktlig guide som gir deg svaret på alt du lurer på om lading av elbil.

  Les mer
 • Kia Niro Plug-in Hybrid

  Guide: Elbil eller ladbar hybrid - hva er det riktige valget?

  Elbiler og ladbare hybridbiler er i sterk vekst. Veksten er drevet av gunstige avgifter og økonomiske fordeler. Blant brukte biler er det fossilbiler som er mest populære, men andelen av brukte elbiler øker. Lurer du på hva du skal velge? Vi hjelper deg.

  Les mer