Hopp til hovedinnhold
To kvinner på juleshopping ved bagasjerom

Pass på! Jula er høysesong for bulker

24.09.2022

Jula er høysesong for kos og god stemning, men også den tiden på året der mange nordmenn bulker og skader bilen i trafikken. Ikke la julestresset koste deg dyrt. Her er våre råd til deg.

Omfanget av bulker stiger med 40 % opp mot jul

Forsikringsselskapene merker godt presset i dagene opp mot julaften. Antallet bulker og skader i trafikken stiger nemlig med nærmere 40 prosent i denne perioden, og i snitt er det snakk om over 1.000 skader hver dag. På våre verksteder ser vi også økningen.

Disse skadene er vanligst i jula

Skadene skjer ofte i forbindelse med juleshopping, og parkering og rygging er den største synderen. Vi parkerer og rygger hele året rundt, men før jul er det flere som er ute og handler og vi er generelt mer stresset.

En liten bulk fra for eksempel en handlevogn kan koste deg flere tusen kroner. De fleste av oss har egenandel på forsikringen, så et lite uoppmerksomt øyeblikk kan fort bli dyrt. For ikke å snakke om tiden og organiseringen som kreves for å få bilen på verksted.

Slik unngår du bilskader i jula

Hver gang du kjører ut i trafikken er det en risiko for at det kan skje ulykker, men du kan gjøre mye selv for å forhindre at det skjer. Våre råd gjelder hele året, men vær ekstra oppmerksom rundt høytider som jul, hvor du kanskje har ekstra mye du skal rekke.

Er alle fornøyde, mette og klare?

Før du i det hele tatt begynner å rygge eller kjøre – ta en kort pause. Ro deg ned hvis du er stresset. Dette ene minuttet kan være alt du trenger for å samle tankene og forhindre et uhell. Skru på radioen hvis du vil ha musikk, sjekk at barna er fornøyde og plott inn adressen på GPS-en. Bruk tid på å forsikre deg om at alt ligger til rette for å beholde roen, før du tråkker på gassen. Ikke glem mat! Et lurt triks er å alltid ha noe å spise og drikke i bilen. Et par müslibarer, en banan og en flaske vann kan gjøre underverker for nervene. Og husk å kjøre etter trafikkforhold og overhold fartsgrensene. Farten er en av de største risikofaktorene i forbindelse med skader og ulykker.

Gode råd for å unngå parkeringsskader

Jula er høysesong for skader og bulker, og uhellene skjer oftest i forbindelse med parkering. Du kan imidlertid gjøre noen grep som minsker risikoen.

  • Unngå å parkere nær inngangspartier
  • Ikke la små barn åpne døren selv
  • Handle tidligere på dagen hvor det er færre mennesker
  • Handle på steder hvor du vet det er gode parkeringsmuligheter
  • Rygg inn, kjør ut (men ikke hvis du er stresset)
  • Vær to voksne så dere kan hjelpe hverandre

Handle på nett / hent i butikk

Stadig flere innkjøp kan gjøres på nett, også dagligvarer. Det du betaler for frakt får du mye igjen for i spart tid og du minimerer behovet for å kjøre ut.

Er du sent ute så rekker du kanskje ikke å få varene levert med posten, men da kan du vurdere «klikk og hent» og enkelte nettbutikker har også ekspresslevering. Du kan spare deg for mye stress ved å handle hjemmefra, og kanskje også forhindre en bulk i bilen.

Hvis uhellet er ute

Hvis du er så uheldig å få en skade på bilen så er det viktig å gå riktig frem. Hvis dere er to eller flere som er involvert i uhellet må dere starte med å skrive en skademelding. Denne skal brukes når du melder forholdet til forsikringsselskapet. Dere trenger ikke være enige om hvem som forårsaket skaden, bare beskriv situasjonen slik du opplevde den.

Mindre skader kan fikses med Smart Repair

I mange tilfeller hvor skadeomfanget ikke er så stort kan bilen din fikses med såkalt Smart Repair. Dette er en raskere, og i mange tilfeller billigere, måte å reparere småskader på. Er du i tvil om skaden din kan fikses med Smart Repair kan du ta kontakt med et av våre verksteder. De kan også fortelle deg om skaden bør fikses med en gang eller det kan vente til etter jul.