Eie bil

Å eie egen bil gir deg full frihet til å bruke bilen slik du selv ønsker og å kjøre så langt du vil, uten å tenke på begrensningene i en leasingavtale. Endrer behovet ditt seg er det også lettere å kvitte seg med en bil du eier selv.

Kjøpe ny eller brukt bil?

Det finnes fordeler og ulemper med begge valg. Det første du bør gjøre er å ta stilling til din økonomi og hvor lenge du tenker å eie bilen.

Nybil

En ny bil er dyrere i innkjøp. Verdifallet (differansen mellom kjøpspris og prisen du får igjen ved et eventuelt salg) er som regel også langt høyere for en ny bil.

En ny bil vil ha mindre behov for service og reparasjoner, og du vil også kunne spare en del på drivstoff, da moderne motorer bruker stadig mindre bensin eller diesel. Velger du elbil, vil en nyere modell gjerne ha lengre rekkevidde og et batteri uten noe form for slitasje.

Sikkerheten vil også være bedre på en ny bil kontra en eldre modell, og kjøregleden vil være større da du får det nyeste av det nye.

Noe forenklet vil en ny bil være en dyrere, men bedre bil enn en tilsvarende brukt.

Bruktbil

En av de største fordelene ved å kjøpe brukt er at det største verdifallet allerede er tatt. Du får rett og slett mer bil for pengene, og begrenser samtidig tapet ved videresalg.

Du vil også få en billigere forsikring på en bruktbil enn tilsvarende ny, rett og slett fordi bilen en billigere. Her kan det være penger å spare.

Kjøper du bruktbil, vil sannsynligheten for kostbare reparasjoner være større, avhengig av bilens alder og hvor langt den har gått. Er bilen bare et par-tre år gammel og har gått relativt kort, vil nybilgarantien fortsatt gjelde og du vil kunne kjøre bekymringsfritt i flere år.

Da en bruktbil som regel er billigere, og du velger å finansiere den med et billån, vil du raskere kunne bli gjeldfri hvis du kjøper brukt, noe som er viktig for mange husholdninger.

Å kjøpe bil passer for:

Deg som planlegger å beholde bilen lenge, kjører mye og bruker bilen hardt. Du ønsker å bruke egenkapital og/eller et billån for å betale ned bilen raskt.

En bruktbil er et smart valg og vil kunne gi et relativt billig bilhold. Har du behov for bil i kun en kortere periode, vil du enklere kunne kvitte deg med en bil du eier selv.

Å kjøpe bil passer ikke for:

Deg som ønsker å kjøre en ny og sikker bil, men ikke ønsker å ta opp lån. Du er usikker på fremtidige behov og teknologi, og ønsker muligheten til å enkelt kunne bytte bil om tre til fire år.