Noe av det første du møter når du begynner å orientere deg i biler er betegnelser som stasjonsvogn, SUV, Sedan osv. Dette er betegnelser som siger noe grunnleggende om bilen. Disse betegnelser anvendes av alle bilprodusenter og det finns tekniske spesifikasjoner for om en bil er det ene eller det annet. I daglig tale blir betegnelsene brukt litt mer fritt for å gjøre det enklere for forbrukerne å orientere seg. 

Slik deles biler inn i biltyper

Det finns internasjonale regler for å beskrive biltyper. I Norge anvender Opplysningsrådet for veitrafikk (OVF) segmenter og biltyper tilpasset det norske marked. Utfra disse segmenter kan de lage statistikk for hvilke biler som selges i Norge.

OVF sin segmentinndeling for personer er minibiler, småbiler, kompakte biler, mellomstore biler, store biler, luksusbiler, sportsbiler, flerbruksbiler og terrengbiler. 

Du vil imidlertid oppleve at ulike bilmerker har egne måter å dele bilene inn på. Og i daglig tale brukes det andre betegnelser og de anvendes mer fritt. Du kan si at det er mere populære betegnelser som sier noe mer om bilen enn bare det som trengs for å lage bilstatistik.

Derfor er biltypen viktig

Litt forenklet kan du si at biltypen sier noe grunnleggende om bilens form, funksjon og kjøreopplevelse. Og dette påvirker hele bruksopplevelsen. Og nettopp derfor er biltypen et godt sted å starte hvis du overveier ny bil. Da kan du starte med å vurdere egne behov og finne biltypene som passer til dine behov.

Et annet ord for biltype er segment. Du vil ofte kunne lese om en bil at den er førende i segmentet sitt, har størst bagasjerom innenfor segmentet.