Elbilordlisten: ord og uttrykk du som elbileier bør kjenne til

Bilde av jordfeilbryter
Skal du lade elbilen hjemme, er det påbudt med jordfeilbryter B. En jordfeilbryter slår av strømmen i kursen den er koblet til dersom den oppdager at det er en jordfeil.

Som elbileier må du forholde deg til en rekke nye ord og uttrykk. Vi har samlet noen av de viktigste begrepene og forklarer deg hva de betyr.

Litium

Batteriet i elbilen din er som oftest et litiumbatteri. Dette har blitt standarden i de fleste elbiler, blant annet på grunn av den høye energitettheten.

Volt (V)

Måleenhet for elektrisk spenning. Beskriver kraften som fører elektrisk strøm gjennom en krets eller ledning. Volt kan sammenlignes med vanntrykket i springen. I stikkontakten hjemme har du vanligvis rundt 230 volt.

Ampere (A)

Måleenhet for elektrisk strømstyrke. Beskriver antall elektroner som passerer gjennom et tverrsnitt av strømlederen innenfor et gitt tidsintervall. Ampere kan sammenlignes med hvor fort vannet kommer ut av springen hjemme. Alle elektriske anlegg har en maksgrense man må forholde seg til. Maksgrensen for lading med stikkontakt er 10 ampere. 

Vi fraråder vanlig stikkontakt som eneste kilde for lading hjemme, og anbefaler at du installerer egnet ladeboks.

Watt (W)

I denne sammenheng måleenhet for elektrisk effekt. I alle elbiler benyttes kW for å angi motorens effekt. 1 kW tilsvarer 1000 W.

En Peugeot e-2008 har for eksempel en elmotor med 100 kW.

Kilowattimer (kWh/kWt)

I en elbil er dette målet for energimengden som kan lagres i batteriet. Dette kan sammenlignes med antall liter drivstoff du har i tanken på en bil med forbrenningsmotor.
Et batteri på 50 kWh kan gi 50 kW i én time, eller 25 kW i to timer.

Schuko

En vanlig husholdningskontakt, lik den du har hjemme i veggen. Betegnelsen Schuko kommer fra det tyske ordet Schutz-kontakt som betyr beskyttelseskontakt.

Hjemmelader

En ladestasjon du har installert hjemme. En hjemmelader omtales også som ladeboks eller vegglader.

Les mer om lading hjemme her.

CCS (også kalt combo)

Normal Type 2-kontakt med to ekstra pinner. Denne har en betydelig høyere ladeeffekt enn vanlig Type 1 eller Type 2-kontakt.
CCS er en europeisk standard som blant annet Audi, BMW, Ford, Porsche og Volkswagen står bak.

CHAdeMO

CHAdeMO-kontakten er kun for hurtiglading og har en betydelig høyere ladeeffekt enn vanlig Type 1 eller Type 2-kontakt.

CHAdeMO benyttes ofte på asiatiske biler. I tillegg tilbyr produsenter som Citroën, Honda, Mazda, Kia, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Subaru og Toyota biler som er kompatible. Tesla kan også lade fra CHAdeMO ved bruk av en egen adapter.

Mode 1

Betegnelsen for normallading eller saktelading fra stikkontakter (Schuko) med vanlig skjøteledning. Lademodusen er ikke tillatt og blir heller ikke brukt på moderne elbiler.

Mode 2

Betegnelsen for normallading med ladeledning i en vanlig jordet stikkontakt. Ladeledningen, en såkalt «nødlader», har normalt en klump eller «kladd» på seg, med innebygde sikkerhetsfunksjoner som overvåker og sikrer ladningen. Ledningen følger med alle nye elbiler og plug-in hybrider.
Vi fraråder å bruke Mode 2 og den medfølgende ladeledningen til regelmessig lading.

Mode 3

Betegnelse for lading med fastmontert ladeboks, ofte kalt hjemmelader. Vi anbefaler at du monterer en hjemmelader da den lader bilen tryggere og mer effektivt, uten fare for overoppheting av stikkontakten.

Mode 4

Betegnelse for hurtiglading med høy effekt, som brukes blant annet på ladestasjoner langs motorveiene. Disse stasjonene har egne kabler med enten CHAdeMO eller CCS-plugg.

Likestrøm (DC) og vekselstrøm (AC)

DC står for Direct Current, eller likestrøm på norsk. Batterier har alltid likestrøm.

AC står for Alternating Current, eller vekselstrøm. Det er slik strøm du får i stikkontakten hjemme.

Hvis du skal koble direkte til et batteri, må det være likestrøm. Skal du lade et batteri fra vekselstrøm (AC), må du ha en lader som konverterer strømmen til likestrøm (DC).

 • Utsikt til vinterlandskap fra bil

  Elbil og vinter: Slik optimaliserer du rekkevidden

  Vinterkulda kan by på utfordringer for elbileiere. Her har vi samlet noen gode råd om hvordan du kan få mer ut av elbilen din på vinteren.

  Les mer
 • Kia Soul elbil

  Fordeler med å kjøpe elbil

  Vurderer du å kjøpe elbil? Se hvilke fordeler du får ved å eie en elbil samt hvor mye du kan spare.

  Les mer
 • Kia e-Soul fra siden

  Elbil: Slik beregner du hvor mye rekkevidde du trenger

  Vurderer du elbil eller hybrid og lurer på hvor mye rekkevidde du trenger? Les vår guide til å beregne rekkevidden du trenger for å få fullt utbytte av din nye bil!

  Les mer
 • lader i elbil

  Hurtiglading og hjemmelading – hva er forskjellen?

  Hva skiller hurtiglading fra normallading, og hva er forskjellen på Type 1 og Type 2?

  Les mer
 • Bilde av jordfeilbryter

  Elbilordlisten: ord og uttrykk du som elbileier bør kjenne til

  Som elbileier må du forholde deg til en rekke nye ord og uttrykk. Vi har samlet noen av de viktigste begrepene og forklarer deg hva de betyr.

  Les mer
 • Biler som står til lading på en ladestasjon.

  Oversikt over lademuligheter for elbil

  Her finner du en oversikt over de vanligste lademulighetene du har til elbil: hurtiglader, semi-hurtiglader og kabel til vanlig stikkontakt.

  Les mer
 • bilde av ladestasjon hjemme i garasje

  Derfor bør du installere elbillader hjemme

  Kjøper du elbil, er det viktig at du får ladet bilen sikkert og effektivt. Les mer om hvorfor du bør investere i en hjemmelader.

  Les mer
 • bilde av lader

  Nybegynnerguide til lading av elbil

  Enten du akkurat har kjøpt elbil, eller vurderer å skaffe deg en, så kan det som handler om lading virke litt overveldende. Vi har derfor laget en enkel og oversiktlig guide som gir deg svaret på alt du lurer på om lading av elbil.

  Les mer
 • Kia Niro Plug-in Hybrid

  Elbil eller ladbar hybrid – hva bør du velge?

  Stadig flere nordmenn velger elbil eller ladbar hybrid når de skal kjøpe ny bil. Men hva er fordelene og ulempene med de ulike drivlinjene, og hva vil dekke dine behov best? Les vår guide!

  Les mer