Lading av elbil og plug-in hybrid: Forskjellen på ulike kontakttyper

lader i elbil

Som fersk elbilist kan det dukke opp nye «fremmedord» i forbindelse med kontakttyper og lading. Her får du en kjapp oversikt over de ulike kontakttypene til lading av elbil.

Innhold:

Hva er kW?

Vi måler energimengden i kilowattimer (kW), som er en kombinasjon av tid, spenning og strømstyrke.

Hva er en ladepistol?

En ladepistol er betegnelsen på støpselet som sitter på ladekabelen. Andre ord som brukes er kontakt, støpsel eller plugg.

Hva er Schuko?

Den vanlig husholdningskontakten du har hjemme i veggen heter på fagspråket Schuko (etter tyske Schutzkontakt, som betyr beskyttelseskontakt). Skal du lade regelmessig via Schuko-kontakten må du ha egen kurs til elbilen med jordfeilbryter type B, og kursen må gi maks 10 ampere ladeeffekt.  Selv om det er mulig å lade elbilen i en slik kontakt, anbefaler vi å installere en ladestasjon. Dette kan også gi en fordel av høyere ladehastighet. Les mer om hvorfor du bør installere en ladestasjon hjemme her.

schuko kontakt
 

Hva er «Mode»?

«Mode» eller modus sier noe om kontakt med strømkilde og hvor mye strøm som føres. Dette er noe du som elbilist ikke trenger å ta aktiv stilling til da de fleste moderne biler støtter alle moduser. Det kan likevel være greit å vite hva en «mode» innebærer.

Mode 1: Lading fra jordet stikkontakt

Mode 2: Landing fra jordet stikkontakt med kontrollenhet på kabelen

Mode 3: Tilkobling til ladepunkt. Dette kan enten være en Mode 3-hurtiglader eller en fastmontert hjemmelader

Mode 4: Tilkobling til en hurtiglader med CHAdeMO- eller CCS-oppsett

Hva er hurtigladere?

Hurtigladere er, som det fremkommer i ordet, ladere som tilfører strøm raskere enn ved vanlig lading. Med hurtigladere kan du lade fra 0 til 80 prosent på mellom 15-30 minutter, avhengig av bilens batterikapasitet. Når bilen har nådd 80% tar det dobbelt så lang tid å lade. For at en lader skal kunne defineres som en hurtiglader må den ha en effekt på minst 22 kW. Norske hurtigladere som vi finner langs større veier ligger på rundt 40 til 50 kW.

Kontakter for hurtiglading

Når man skal hurtiglade er det to kontakter som gjelder: CHAdeMo (kort for Charge de Move) og CCS (kort for Combined Charging System). Elbilen din støtter kun én av disse kontaktene. Mange hurtigladestasjoner har kabler til både CCS og CHAdeMO, der kun én kan brukes om gangen. Disse har betegnelsen multistandard hurtigladestasjon.

CHAdeMO

CHAdeMO-kontakten er kun for hurtiglading og har en effekt på 50 kW, men støtter opptil 100 kW i ladeeffekt. Biler som har støtte for CHAdeMO har en egen kontakt for dette, i tillegg til en vanlig Type 1- eller Type 2-kontakt for å ta imot vekselstrøm fra hjemmeladestasjonen eller Schuko. CHAdeMo benyttes som oftest på asiatiske elbiler og produsenter som Citroën, Honda, Mazda, KIA, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Subaru, og Toyota tilbyr biler som er kompatible. Tesla kan også lade fra CHAdeMO-kontakt med egen adapter.

CCS

CSS (også kjent som combo) består av en normal Type 2-kontakt med to ekstra pinner. Denne kombinasjonskontakten støtter oftest opptil 86 kW ladeeffekt, mens de fleste hurtigladere i dag har en ladeeffekt på 50 kW. Nye ladere som settes opp fremover vil støtte opptil 150-350 Kw, noe som vil gi veldig rask lading dersom bilen din har støtte for høyt strøminntak. CSS er den europeiske standarden som blant annet Audi, BMW, Ford, Porsche og Volkswagen står bak.

Hva er normallading og semihurtiglading?

Normallading er lading opp til 2,5 kW via stikkontakt med ladekabel. Semihurtiglading eller flexilading er lading opp til 22 kW fra en hjemmeladestasjon eller en ladestasjon med eget uttak for semihurtiglading. Her er det viktig å huske at du må ha med din egen (mode 3) ladekabel av Type 1 eller Type.

Kontakter til normallading og semihurtiglading

Type 1

Type 1 (også kjent som Yakazi-plugg) brukes til normallading og er vanligst blant amerikanske og asiatiske elbiler. Type 1 har fem stikk og trenger en Type 1 til Type 2-kabel om du skal lade fra ladeboksen hjemme eller via en offentlig ladestasjon. Type 1 er i utgangspunktet tilpasset det amerikanske strømnettet.

Type 2

Type 2 brukes også til normallading, er den vanligste ladekontakten og også den europeiske standarden. Alle nye ladestasjoner i Oslo kommer med Type 2, og gjelder for vekselstrøm med ladeeffekt fra 1,5 kW til 43 kW. Alle ladestasjoner som ikke har fast kabel benytter seg av en Type 2-kontakt. Ved å bruke en Mode 3-kabel som er tilpasset bilen kan både biler med Type 1-kontakt og Type 2-kontakt lade fra den samme ladestasjonen.

 • Utsikt til vinterlandskap fra bil

  Slik når du lengre på vinterføre med elbil

  Vinterkulda kan by på utfordringer for elbileiere, men det behøver ikke ha så mye å si om du planlegger litt. Her finner du noen gode råd til hvordan du kan få mer ut av elbilen på vinteren.

  Les mer
 • Kia Soul elbil

  Fordeler med elbil

  Er du en av dem som vurderer å kjøpe elbil? Da lurer du sikkert på hvilke fordeler du får.

  Les mer
 • Kia e-Soul fra siden

  Elbil: Slik beregner du hvor mye rekkevidde du trenger

  Lurer du på hvor mye rekkevidde du trenger hvis du skal kjøpe elbil eller hybrid? Da kan du finne hjelp i vår guide til å beregne rekkevidde for å få full glede av elbil og hybrid.

  Les mer
 • lader i elbil

  Lading av elbil og plug-in hybrid: Forskjellen på ulike kontakttyper

  Som fersk elbilist kan det dukke opp nye «fremmedord» i forbindelse med kontakttyper og lading. Her får du en kjapp oversikt over de ulike kontakttypene til lading av elbil.

  Les mer
 • Bilde av jordfeilbryter

  Elbilordboken: Ord og utrykk du bør vite om som elbileier

  I elbilverdenen dukker det noen ganger opp nye ord og uttrykk. Her finner du en oversikt over de viktigste begrepene og hva de betyr.

  Les mer
 • Biler som står til lading på en ladestasjon.

  Oversikt over lademuligheter for elbil

  Her er en kjapp oversikt over de vanligste lademulighetene du har utenfor hjemmet: hurtiglader, semighurtiglader, normallading og nødlading.

  Les mer
 • bilde av ladestasjon hjemme i garasje

  Elbil og lading: Derfor bør du installere en ladestasjon hjemme

  Skal du gå til innkjøp av elbil er det viktig at du får ladet bilen sikkert og effektivt. Her får du vite mer om hvorfor du bør investere i en ladeboks til hjemmet.

  Les mer
 • bilde av lader

  Nybegynnerguide til lading av elbil

  Enten du akkurat har kjøpt elbil, eller vurderer å skaffe deg en, så kan det som handler om lading virke litt overveldende. Vi har derfor laget en enkel og oversiktlig guide som gir deg svaret på alt du lurer på om lading av elbil.

  Les mer
 • Kia Niro Plug-in Hybrid

  Guide: Elbil eller ladbar hybrid - hva er det riktige valget?

  Elbiler og ladbare hybridbiler er i sterk vekst. Veksten er drevet av gunstige avgifter og økonomiske fordeler. Blant brukte biler er det fossilbiler som er mest populære, men andelen av brukte elbiler øker. Lurer du på hva du skal velge? Vi hjelper deg.

  Les mer