Hurtiglading og hjemmelading – hva er forskjellen?

lader i elbil

Hva skiller hurtiglading fra normallading, og hva er forskjellen på Type 1 og Type 2?

Hva er en ladepistol

En ladepistol er betegnelsen på støpselet som sitter på ladekabelen. Andre ord som brukes er ladekontakt, ladestøpsel eller ladeplugg.

Hurtiglader

Hurtiglader er betegnelsen på en ladere som tilfører strøm til batteriet raskere enn hva normallader gjør. Med en hurtiglader kan du lade batteriet fra 0 til 80 prosent på mellom 15 og 45 minutter, avhengig av batteriets kapasitet. Når batteriets kapasitet har nådd 80 prosent, vil du oppleve at ladeeffekten går betydelig ned, omtrent til nivå med normallading. Dette gjøres for å beskytte batteriet ditt.

Hurtiglader - kontakter

Hurtigladere som du finner langs veiene i Norge er vanligvis på 50 kW, men det finnes også lynladestasjoner på 150 kW. Hurtigladere bruker kontaktene CHAdeMO eller CCS, og bilen din støtter kun én av disse.

Hva betyr CHAdeMO og CCS? Les Ord og uttrykk du som elbileier bør kjenne til

Normallading

Normallading er lading med Type 2-ladekabel via en ladeboks eller offentlig ladestasjon. Normalladere gir en effekt på fra 3,6 og opp til 22 kW, avhengig av laderen og bilens kapasitet.

Type 1

Type 1 er en ladestandard hovedsakelig benyttet på amerikanske eller asiatiske biler. Selve kontakten har fem stikk. Skal du lade en bil basert på Type 1 fra en ladeboks hjemme eller en offentlig ladestasjon, trenger du en Type 1 til Type 2-kabel.

Type 2

Type 2 er en ladestandard utviklet for det europeiske markedet. Det aller fleste offentlige ladestasjoner i Norge er utstyrt med Type 2-kontakt. Hvis du skal lade fra en ladeboks hjemme, eller en offentlig ladestasjon uten fastmontert kabel, trenger du en egen kabel. Støtter bilen din Type 1, trenger du en Type 1 til Type 2-kabel. Støtter bilen din Type 2, bruker du en Type 2 til Type 2-kabel.

 • Utsikt til vinterlandskap fra bil

  Elbil og vinter: Slik optimaliserer du rekkevidden

  Vinterkulda kan by på utfordringer for elbileiere. Her har vi samlet noen gode råd om hvordan du kan få mer ut av elbilen din på vinteren.

  Les mer
 • Kia Soul elbil

  Fordeler med å kjøpe elbil

  Vurderer du å kjøpe elbil? Se hvilke fordeler du får ved å eie en elbil samt hvor mye du kan spare.

  Les mer
 • Kia e-Soul fra siden

  Elbil: Slik beregner du hvor mye rekkevidde du trenger

  Vurderer du elbil eller hybrid og lurer på hvor mye rekkevidde du trenger? Les vår guide til å beregne rekkevidden du trenger for å få fullt utbytte av din nye bil!

  Les mer
 • lader i elbil

  Hurtiglading og hjemmelading – hva er forskjellen?

  Hva skiller hurtiglading fra normallading, og hva er forskjellen på Type 1 og Type 2?

  Les mer
 • Bilde av jordfeilbryter

  Elbilordlisten: ord og uttrykk du som elbileier bør kjenne til

  Som elbileier må du forholde deg til en rekke nye ord og uttrykk. Vi har samlet noen av de viktigste begrepene og forklarer deg hva de betyr.

  Les mer
 • Biler som står til lading på en ladestasjon.

  Oversikt over lademuligheter for elbil

  Her finner du en oversikt over de vanligste lademulighetene du har til elbil: hurtiglader, semi-hurtiglader og kabel til vanlig stikkontakt.

  Les mer
 • bilde av ladestasjon hjemme i garasje

  Derfor bør du installere elbillader hjemme

  Kjøper du elbil, er det viktig at du får ladet bilen sikkert og effektivt. Les mer om hvorfor du bør investere i en hjemmelader.

  Les mer
 • bilde av lader

  Nybegynnerguide til lading av elbil

  Enten du akkurat har kjøpt elbil, eller vurderer å skaffe deg en, så kan det som handler om lading virke litt overveldende. Vi har derfor laget en enkel og oversiktlig guide som gir deg svaret på alt du lurer på om lading av elbil.

  Les mer
 • Kia Niro Plug-in Hybrid

  Elbil eller ladbar hybrid – hva bør du velge?

  Stadig flere nordmenn velger elbil eller ladbar hybrid når de skal kjøpe ny bil. Men hva er fordelene og ulempene med de ulike drivlinjene, og hva vil dekke dine behov best? Les vår guide!

  Les mer