Hopp til hovedinnhold

Dekk og dekkhotell

Dekkene er den eneste flaten på bilen din som er i kontakt med veien. Det å ha riktige og godt vedlikeholdte dekk tilpasset sesong og føreforhold, er derfor avgjørende for din sikkerhet i trafikken. Vi guider deg!

Illustrasjon viser dekk og et hotell skilt

Dekk tilpasset føre og sesong

Som sjåfør er du selv ansvarlig for at dekkene på bilen din til enhver tid er tilpasset føret du kjører på. Dette for å sikre optimalt veigrep. Selv om det er lov å kjøre på sommerdekk året rundt, vil vi sterkt advare mot det. Eier du en bil, bør du også eie to sett dekk.

Sommerdekk

Sommerdekk har hardere gummi enn vinterdekk. Mønsteret i sommerdekkene har som viktigste egenskap å frakte bort vann, slik at veigrepet blir optimalt.

Minste tillatte mønsterdybde på sommerdekk er 1,6 millimeter, men vi anbefaler å anskaffe nye dekk ved 3 millimeter.

Vinterdekk

Vinterdekk har mykere gummi en sommerdekk, for å sikre optimalt grep på glatt føre. Vinterdekk kommer i to varianter - piggdekk og piggfrie. Begge dekktyper har egenskaper som sikrer godt feste på snø og is, men vi anbefaler piggdekk hvis du kjører mye på isete underlag.

Minste tillatte mønsterdybde på vinterdekk er 3 millimeter, men vi anbefaler at dekkene byttes ut ved 4 millimeter.

Piggdekkgebyr

Vær oppmerksom på at i flere av landets største byer og kommuner er du pliktig å betale en avgift hvis du ønsker å kjøre med piggdekk. Piggdekk sliter mer på underlaget og virvler opp mye svevestøv. Piggdekkavgiften er innført for å få flest mulig over på piggfrie alternativer, som igjen vil kunne bedre luftkvaliteten for innbyggerne.

Se også: Dette må du vite om vinterdekk

Skifte dekk

Dekkskift må gjøres to ganger i året - vår og høst. Du kan enten velge å gjøre det selv, eller du kan sette jobben bort til profesjonelle.

Ønsker du å bytte dekk selv? Les vår guide til hvordan bytte dekk selv

Oppbevaring av dekk

Oppbevaring av dekk hjemme krever plass, god rengjøring og riktig klima. Dekk på felg bør helst henge på egnet oppheng, eventuelt stables liggende. Dekk uten felg bør helst stå på høykant. Dekk bør lages på et kjølig, mørkt og tørt sted.

Har du begrenset plass hjemme, eller lagringsforhold som kan redusere dekkenes levetid, kan dekkhotell være et godt alternativ. Bestiller du dekkhotell, er dekkskift også inkludert, slik at du slipper å gjøre jobben selv.

Les mer om korrekt lagring av dekk og bestill dekkhotell

Kjøpe nye dekk

Uavhengig av hvor mye eller hvor hardt du kjører, vil gummien i dekke over tid hardne til og miste gripeevnen. Vi anbefaler derfor at du bytter ut dekkene dine uansett tilstand etter maksimalt seks år.

Er du usikker på hvor gamle dekkene dine er, kan du selv sjekke dette på siden av dekket. En DOT-kode bestående av fire siffer angir produksjonsmåned og -år. For eksempel vil koden 0120 forteller deg at dekket er produsert i januar 2020.

Har du spørsmål om dekk, eller ønsker et uforpliktende tilbud på nye dekk? Finn din nærmeste forhandler og kontakt oss i dag!