Hopp til hovedinnhold
Vinterhjul Mercedes-Benz EQA Bertel O. Steen

Vinterdekk - alt du trenger å vite

24.09.2022

Som sjåfør har du ansvar for å sikre at dekkene dine til enhver tid er tilpasset føret du kjører på, slik at du alltid har nødvendig veigrep. Kjører du med dårlige dekk eller ikke skifter til vinterdekk i tide, utsetter du både deg selv og andre for fare.

Derfor skifter vi til vinterdekk på høsten

Vinterdekk er en egen dekk-kategori der gummiblandingen og dekkets utforming er spesielt tilpasset kaldt vinterføre og isete og snødekte veier.

Spesielt viktig er dette i forhold til temperatur. For at dekkene skal ha best mulig grepsegenskaper er det viktig at gummien holder seg myk, også når gradestokken kryper nedover på minussiden. Det er her vinterdekkene virkelig skiller seg fra sommerdekkene.

Når du kjører med vinterdekk vil bilen enkelt og greit ha et langt bedre veigrep enn hvis du kjører med sommerdekk som er laget av hardere gummi.

Mønsterdybde på vinterdekk

Lovens minimumskrav for mønsterdybde på vinterdekk er tre millimeter, og kravet gjelder der dekket er mest slitt. Det spiller med andre ord ingen rolle om du på enkelte steder måler mer enn tre millimeter mønsterdybde, så lenge det også er steder med mindre. Dersom du skulle bli stoppet i kontroll og ikke oppfyller minimumskravet for mønsterdybde, kan du forvente deg en bot på omtrent 750 kroner per dekk som er slitt. Dersom tilfellet er alvorlig, avhengig av størrelse og tyngde på bilen, vær- og føreforhold, kan sjåføren bli anmeldt og bilen avskiltet

Vår anbefaling er at du sørger for å holde god margin til minimumskravet (3mm for vinterdekk), og bytter vinterdekkene allerede ved fire millimeter mønsterdybde. Det er også viktig å kontrollere dekket jevnlig gjennom sesongen, slik at dekkene du kjører med ikke slites ned for mye.

I figuren nedenfor ser du hvor stor innvirkning mønsterdybden har på dekkets kontaktflate med veien.

Oversikt over innvirkningen mønsterdybden på vinterdekk har på dekkets kontaktflate med veien

Kontrollér alder på dekkene

Alle bildekk mister egenskapene sine over tid, hovedsakelig fordi gummiblandingen hardner. Det er derfor viktig å sørge for at du ikke kjører på for gamle dekk, uavhengig av slitasje og mønsterdybde.

Vi anbefaler å skifte dekkene etter maksimalt seks år for å sikre at dekkene holder en forsvarlig stand.

Når er fristen for å bytte til vinterdekk?

Det er ingen lovfestet dato for bytte til vinterdekk på bilen. Her er det loven om å sikre at man er rustet for de aktuelle kjøreforholdene som gjelder.

Forskriften om bruk av kjøretøy sier at «kjøretøy ikke må brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende». For norske forhold betyr dette i praksis at du må bytte til vinterdekk dersom du skal kjøre bil på vinteren.

Mange nordmenn velger å legge om til vinterdekk i oktober når været blir kaldere, og tilbake til sommerdekk etter påsken. Skal du på fjellet anbefaler vi at du venter til etter påsken. Kjører du med piggdekk gjelder andre regler. I enkelte større byer er det nemlig forbud mot piggdekk i gitte perioder, eller du må betale piggdekkavgift.

Hva skjer hvis jeg ikke kjører med vinterdekk?

Dersom du ikke bytter til vinterdekk i tide når føret tilsier det, risikerer du å ikke ha tilstrekkelig veigrep når du trenger det. Det resulterer i at bremselengden på bilen blir vesentlig lengre enn den bør være, og dersom du skulle være uheldig å havne i en ulykke kan du forvente en markant avkortning på forsikringsgevinsten.

Det som kan overraske mange er at snø og minusgrader i utgangspunktet er et ganske forutsigbart føre, mens sort asfalt derimot kan være underkjølt og uforutsigbart. Test derfor dekk og føre ved å bremse bilen på et sikkert sted før du legger ut på en kjøretur.

Piggdekk eller piggfrie vinterdekk?

Både vinterdekk med og uten pigg har egenskaper som sikrer godt grep på is og snø, men piggdekk er å foretrekke dersom det er veldig isete. Vurder forholdene i områdene du kjører mest når du skal velge nye vinterdekk.

Vinterdekk og regler for kjøretøy over 3500 kg

Kjøretøy på over 3500 kg har plikt til å medbringe kjetting på vinteren. Samtidig skal både motorvogn og henger ha dekk med minimum fem millimeter mønsterdybde i perioden 1. november til første mandag etter 2. påskedag.

I Nordland, Troms og Finnmark gjelder dette i perioden 15. oktober til 30. april.

For disse kjøretøyene er det påbudt med vinterdekk mellom 15. november og 31. mars, og dekkene skal være spesielt merket M+S, MS, M&S, M-S, «Mud and Snow», 3PMSF eller «3 peak mountain snowflake», og være laget for vinterkjøring.

Ta kontakt med oss dersom du er usikker på hva du skal velge eller ønsker rådgivning.