Hopp til hovedinnhold
Dashbord i bil vaskes med klut

Slik vasker og rengjør du bilen innvendig

24.09.2022

Riktig rengjøring sørger ikke bare for et hyggelig inneklima i bilen, det er også viktig for vedlikehold av bilens interiør. Støv, sand, salt og rester av kjemikalier sliter på interiørets overflater og kan redusere bilens verdi.

Vinteren er sesongen når bilen er spesielt utsatt for salt og slaps som blir med oss inn i bilen. Da er det ekstra viktig å ta vare på inneklimaet med regelmessig vask. Dersom du har en godt brukt familiebil, som ofte blir utsatt for spising og søl, har bilen godt av regelmessig rengjøring av interiøret – uansett årstid.

Fuktig bil? Tørk den før du rengjør

Dersom du har opplevd dugg eller is på innsiden av bilen, kan dette være et tegn på at fuktighet har satt seg i bilen. Kanskje har det samlet seg fukt under gulvmattene?

Dersom du ikke har en varm garasje som kan hjelpe deg å få bukt med fukten, kan du gjerne ha en vifteovn i bilen over natten. Fjern da gulvmattene slik at teppet under får pustet og tørket. Eventuelt kan du legge et håndkle eller en avis på teppet før du legger gulvmatten på, slik at fuktigheten absorberes. Sørg for at bilen er tørr før du setter i gang med rengjøring.

Et annet tips som kan hjelpe deg: Kjør med aircondition på, selv om det er vinter. Aircondition fører fuktig luft av bilen og erstatter den med tørr luft.

Kast, rydd og fjern alt som er løst i bilen

Det sier kanskje seg selv, men start med å kaste alt av søppel som har samlet seg opp i bilen. Lukter det litt rart kan dette være et resultat av at det har gjemt seg gammelt søppel eller rusk under eller i setene. Ta derfor en skikkelig opprydning og fjern alt av løse gjenstander som matter og barneseter.

Vask gulvmattene

Begynn med å spyle mattene med hageslange eller høytrykkspyler. Skrubb deretter med såpe og kost før du skyller en gang til. Legg mattene til tørk opp ned en liten stund før du snur dem, slik at alt vann får rent av. Dersom mattene er slitte bør du vurdere å investere i nye.

Gulvmattene skal sørge for at skitt og fukt du trekker med deg inn i bilen ikke skal komme i kontakt med tepper og tekstiler.

Støvsug hele bilen grundig

Bruk en god støvsuger når du går over hele bilen. Vær ekstra nøye når du kommer til setene. I sprekker mellom seteputene har det en tendens å samle seg smuler, papir og annet rusk. Her kan du med fordel bruke et smalt munnstykke på støvsugeren, så du kommer skikkelig godt til. Få også med deg støv, bøss og grus som gjemmer seg under setene og på gulvet. Gå til slutt over med støvsuger i bagasjerommet.

Vask dørkanter nøye - innvendig og utvendig

Det er spesielt viktig å vaske i og rundt dørkarmer. Her kan det samle seg skitt og fuktighet, og derfor er det ofte her rusten først viser seg. Tørk godt av med en tørr klut etter vask.

Frontrute, vinduer og speil

For å sikre god sikt må frontruten være ren også på innsiden. Vask derfor innsiden av frontruten regelmessig. Innsiden av frontruten kan vaskes med vanlig vindusvask, før du tørker av med en tørr mikrofiberklut eller tørkepapir.

Vask av vinduer og speil med samme spray. Om det er fettflekker eller fingermerker, kan du la sprayen virke litt før du tørker av med klut eller papir.

Dashbord og skjermer

Rundt knapper og skjermer har det lett for å samle seg støv og fett. Her bør du bruke en fuktig klut som ikke er for våt, da du ikke vil at vann skal trekke inn og skade det elektriske. Bruk gjerne en mild husholdningssåpe eller litt universalspray på kluten.

Tørk forsiktig av skjermen med en lett fuktig og myk klut. Dersom skjermen er veldig skitten kan du bruke mild husholdningssåpe eller universalspray på kluten, men ikke spray eller sprut væske direkte på skjermen. Sørg for såpen er mild og ikke inneholder slipemiddel, slik at du unngår å matte ned glasset.

Rattet – en bakteriebombe

Rattet er stedet i bilen som er mest i kontakt med hendene dine, og dermed mest utsatt for bakterier. Det kan også være veldig skittent, uten at det er så lett og se, siden rattet ofte er svart. Skitten kan gjøre rattet glattere, noe som kan påvirke grep og trafikksikkerhet, derfor er det viktig å rengjøre rattet skikkelig og regelmessig.

Dersom du har skinnratt bør du investere i en god skinnrens som trekker godt inn i skinnet. Til slutt kan du avslutte med et tynt lag skinnkrem, men unngå varianter som inneholder silikon, da dette kan gjøre rattet veldig glatt.

Slik rengjør du seter

Etter du har støvsugd alle seter grundig, kan du gå over og se etter flekker. Fokuser på disse før du går over hele setet med samme vask.

Slik rengjør du seter i tekstil

Invester i en interiørshampoo. Dersom du har flekker på setet kan du spraye på flekken og la den virke noen minutter før du skrubber med en børste. Tørk så av med en fuktig klut, før du går over hele setet med shampoo og børste.

Slik rengjør du seter i skinn

Har du skinnseter er du nødt til å investere i produkter som er tilpasset bruk på skinn. Ofte holder det med en god skinnrens og en skinnkrem som gir fuktighet til skinnet etter rens. Test gjerne rensen på et lite synlig sted på setet før du går over hele setet. Avslutt med et godt lag skinnkrem som du lar virke i en times tid før du tørker over med en tørr mikrofiberklut.

Det finnes også engangswipes tilpasset bruk på skinn, som du kan ha liggende i bilen om uhellet skulle være ute.