Vedlikehold

Bilen din trenger regelmessig vedlikehold. Det gjelder enten du kjøper en ny bil eller bruktbil. Mens service og reparasjoner skal utføres av fagfolk, er det mye vedlikehold du enkelt kan utføre selv. Vi guider deg!

Tips til vedlikehold av bil:

  • Hold bilen ren året rundt
  • Poler bilen vår og høst
  • Sjekk oljenivået regelmessig
  • Hold et godt øye med bremsene
  • Sjekk dekktrykket og mønsterdybde jevnlig
  • Pass på å alltid ha nok spylervæske
  • Sjekk vindusviskere og bytt viskerblader
  • Fiks lakkskader og steinsprut når de oppstår
  • Være nøye med å følge bilens serviceintervaller

Riktig og regelmessig utført vedlikehold er viktig for å ivareta sikkerheten. Samtidig bidrar det til å minske risikoen for at du vil oppleve feil ved bilen.

Bilvask

En bilvask er noe av det enkleste vedlikeholdet du kan utføre selv på bilen din. Om vinteren er det viktig å vaske regelmessig for å fjerne slaps, veisalt og partikler fra piggdekk, slik at du hindrer rustskader. Sommerstid kan veistøv, pollen og annen forurensning skade lakken din hvis du ikke regelmessig gir bilen en skikkelig vask.

Se også: Utvendig bilvask - slik vasker du bilen din effektivt

Noen foretrekker automatiske vaskehaller da bilvasken går unna i en fei, mens andre foretrekker bøtte og svamp. Det er viktig å være klar over at bilvaskemaskiner med roterende børster i noen tilfeller kan føre til små riper i lakken, og utstrakt bruk over mange år, vil også kunne slite ut lakken.

Polering av bil

Lakken er bilens viktigste beskyttelse mot rust. Regelmessig vedlikehold er nødvendig for at lakken skal gi bilen maksimal beskyttelse. For å ta best mulig vare på lakken, bør du derfor investere i en grundig polering i ny og ne.

Før du gyver løs på selve poleringen, er det viktig å gi bilen en skikkelig vask. Her er det viktig å starte med en runde avfetting som fjerner fett, smuss og asfaltrester som har festet seg i lakken.

Vi anbefaler at du polerer bilen din minst to ganger i året. Gjør det til en vane å ta en skikkelig vårrengjøring inkludert polering når vinteren slipper taket, og tilsvarende på høsten, før snø, slaps og kulde setter inn.

La eksperter ta seg av vasken. Bestill profesjonell bilpleie hos oss!

Sjekke olje på bil

Har du en bil med bensin- eller dieselmotor, er det viktig at du sjekker oljenivået på bilen din med jevne mellomrom. Oljen smører alle bevegelige deler i motoren, og nivået og kvaliteten på oljen vil reduseres over tid.

Det å sjekke nivået på motoroljen, eller “peile olje”, gjør du med bilens peilepinne som du finner i motorrommet under panseret. Det er viktig at bilen står på et plant underlag, og har du nettopp kjørt bilen, bør du vente noen minutter slik at oljen får rent på plass.

Selve peilingen gjør du ved å trekke ut peilepinnen, før du tørker godt av den med et papir. Sett så pinnen inn igjen, og trekk den ut for avlesing av nivå. Ved for lavt nivå, se bilens instruksjonsbok for informasjon om etterfylling av olje.

Lenge siden du har skiftet olje på bilen din? Bestill oljeskift her.

Vedlikehold av bremser

Velfungerende bremser er kritisk for å ivareta sikkerheten i trafikken. Verksteder landet rundt rapporterer i stadig økende grad om rustdannelser på bremseskiver, også på nesten nye biler. Elbiler og hybrider er spesielt utsatt.

Både elbiler og hybrider er utstyrt med systemer for regenerering av strøm. Regenerering går ut på at bilens elektroniske motor står for mye av bremsingen ved vanlig kjøring. Energi skapt ved regenereringen, går tilbake til fremdriftsbatteriet og gir deg økt rekkevidde.

Hyppig bruk av regenerering gjør at bilens mekaniske bremsesystem brukes betydelig mindre enn på fossile biler. I kombinasjon med regn, snø og veisalt, blir bremseskivene ekstra utsatt for rustskader.

Redusert bremseeffekt eller ulyder når du bremser? Bestill skifte av bremseklosser.

Regelmessig hard nedbremsing

Eier du en elbil eller hybridbil? For å vedlikeholde bremseskivene dine og dermed unngå kostbare overraskelser ved neste service eller EU-kontroll, anbefaler vi at du foretar kraftige nedbremsinger i kontrollerte omgivelser et par ganger i måneden.

Finn et egnet sted, som for eksempel en tom parkeringsplass, akselerer opp i moderat fart, før du så trykker bremsepedalen relativt kraftig ned. Gjenta prosessen to-tre ganger.

Den harde nedbremsingen vil kunne fjerne salt og avleiringer på bremseskivene, og dermed hindre rustdannelser.

Sjekk dekktrykk

Det å ha riktig trykk i dekkene er viktig for å ivareta din og dine medtrafikanters sikkerhet. Feil dekktrykk kan påvirke bilens kjøreegenskaper og utgjøre en sikkerhetsrisiko. For lite luft i dekkene vil dessuten kunne øke drivstofforbruket.

Vi anbefaler at du sjekker dekktrykket regelmessig, gjerne hver måned. Hvilke dekktrykk som er rett for din bil finner du enten i bilens instruksjonsbok, på et klistremerke i dørkarmen ved førersetet eller bak påfyllingslokket for drivstoff. På enkelte modeller er merket plassert i motorrommet. Vær oppmerksom på at riktig lufttrykk varierer med dimensjonen på dekkene. Dekkdimensjonen finner du på siden av selve dekket.

Sjekk mønsterdybden på dekkene

Gummien og mønstrene på dekkene dine vil slites ned over tid, avhengig av hvor mye og hvor aktivt du kjører. Mønsterdybden er avgjørende for hvor godt grep dekkene får på underlaget. Det er derfor viktig at du jevnlig sjekker mønsterdybde og slitasje på dekkene.

Det finnes ulike krav til mønsterdybde avhengig av sesong. Om sommeren er kravet 1,6 millimeter, mens det om vinteren er krav om minimum 3 millimeter mønsterdybde og at denne skal dekke to tredjedeler av dekkets bredde. Vi anbefaler at du kjøper nye dekk i god tid før minstemålet er nådd.

Mønsterdybden sjekker du enklest med en målestokk, målebånd eller linjal. Det er også mulig å kjøpe egne mønsterdybdemålere.

Se også: Kontrollér om du har farlig slitte dekk på bilen din

Etterfyll spylervæske

Det å alltid ha nok spylervæske tilgjengelig er essensielt for å ivareta god sikt og sikkerhet i trafikken. Spesielt vinterstid er det viktig med jevnlig påfyll, hvor slaps og møkkete vann fra veibanen fort skitner til frontruten og hindrer utsyn.

Bilen vil selv varsle deg via instrumentpanelet når det er tid for å fylle spylervæske. I de aller fleste biler finnes tanken og påfyllingsrøret for spylervæske i motorrommet, under panseret.

Kjører du langt og mye, anbefaler vi at du fyller spylervæske regelmessig, gjerne før hver langtur. Det kan også være smart å oppbevare en ekstra flaske i bilen, særlig hvis du kjører i områder hvor det er langt mellom hver bensinstasjon.

Sjekke vindusviskere og skifte viskerblader

Vindusviskerne er din garanti for god sikt, i alle slags vær- og føreforhold. For å sikre at viskerne fungerer optimalt, bør du gjøre det til en rutine å vaske og rengjøre viskerbladene regelmessig.

Les også: Bør du skifte vindusviskere? Dette er tegnene du bør se etter

Gummien i viskerbladene slites over tid og effekten til vindusviskerne vil reduseres. Ser du tydelig striper av vann på frontruten når vindusviskerne går, kan det være et tegn på at du bør skifte viskerblader. En god regel er å skifte viskerblader hvert år, gjerne før høstmørket setter inn.

Utbedre skader på lakk eller rute

Det er fort gjort å få et steinsprang i frontruten, eller komme litt for nær en stolpe i parkeringshuset. Det er også fort gjort å tenke at skaden er såpass liten at du ikke ønsker å fikse den med det aller første.

Lakken på bilen din fungerer som en hinne som beskytter karosseriet under. Selv ørsmå hakk eller riper kan få vann til å trenge gjennom, og rustdannelse kan oppstå.

Frontruten er en viktig del av bilens karosseri, og på moderne biler inneholder også frontruten en rekke sensorer viktig for at bilens sikkerhetssystemer skal fungere. Små hakk kan føre til vannansamlinger. Vann utvider seg ved kalde temperaturer, og har du et hakk i ruten hvor vann samles og fryser til is, kan det føre til videre sprekkdannelse.

Oppdager du skader i lakken, eller er så uheldig å få steinsprut i frontruten, er det viktig at du får utbedret skaden så raskt som mulig. Et godt tips ved steinsprut er å feste en liten teipbit over skaden frem til du kommer deg på verksted og får utbedret den.

Følg bilens serviceintervaller

Nye biler kommer med anbefalinger fra fabrikken om hvor ofte bilen skal på service. Dette kalles serviceintervaller. Serviceintervaller angis i enten tid, for eksempel annenhver år, eller hvor langt bilen har gått, for eksempel når du har kjørt nye 20.000 kilometer. Det som inntreffer først avgjør når bilen skal på service.

Det er viktig at du følger serviceintervallene på bilen din for at nybilgarantien og rettighetene dine for å reklamere skal gjelde. Skal du en gang selge bilen videre, vil et servicehefte som dokumenterer regelmessige utførte servicer kunne bidra til et enklere salg og en bedre pris.