Slik unngår du rust på bilen

19.10.2021

Når du kjører, spesielt om vinteren, utsettes bilen din for korrosjon – også kalt rust. Har du oppdaget rust, eller er redd for at bilen din kan være utsatt for rustskader? Her får du noen enkle tips som kan hjelpe deg å forhindre rust på bil.

Veisalt og rust

Verstingen er salt fra veien, som kan legge seg på bilen og skade karosseri og understell. Saltet vi bruker i Norge inneholder ikke bare natriumklorid, men også kalsiumklorid. Dette gjør at is smelter ved lavere temperatur, men fører også til mer rust.

3 enkle tips som kan hjelpe deg å forhindre rust

1. Hold bilen ren

Regelmessig og grundig rengjøring av bilen kan hjelpe deg å motvirke rust, og er ekstra viktig om vinteren. Ikke glem kriker og kroker som lister og dørkarmer hvor det har lett for å samle seg opp salt, skitt og smuss. Rengjør også under bilen der bilen er mest utsatt.

Har du høytrykkspyler hjemme? Gå gjerne til innkjøp av spesialdeler for underspyling så du kommer bedre til. Sørg også for at bilen blir tørr etter vask.

Om du ikke har en varm garasje hvor bilen kan tørke om vinteren, kan du med fordel tørke av bilen med en klut etter vask.

2. Polering og avfetting

For å beskytte lakken bør du investere tid i en skikkelig polering i ny og ne. Start da med en runde avfetting som fjerner fett, smuss og asfaltrester som har festet seg i lakken. Lakken er den viktigste beskyttelsen mot rust og trenger også vedlikehold for å gi maksimal beskyttelse.

3. Fiks skader med en gang

Skader som bulker og riper kan gjøre lakken mer sårbar og føre til rust over tid. Vær derfor påpasselig med å fikse slike skader så fort du har mulighet. Følg også ekstra godt med på påskrudde deler. Her kan det samle seg skitt mellom bilen og delen, og faren for rust er da desto større.

Spar penger på å rustbehandle bilen

Om du allerede har fått rust, må bilen på verksted. Derfor kan det lønne seg prismessig å være føre var. Gjennomfør gjerne en rustbehandling på bilen når den er ganske ny. Da legger du et godt grunnlag som kan forhindre rust på sikt.

Husk å velge et antirustprogram hos et merkeverksted som er godkjent av din bilprodusent. Dette kan påvirke dine rettigheter til reklamasjon om du skulle bli rammet av rustskader innenfor reklamasjonstiden.

Nye biler kommer ofte med rustgaranti, men merk at dette er en garanti mot gjennomrusting som starter fra innsiden.

Rustbehandling bør vurderes på service

Sjekk med verkstedet ditt om det blir gjort en kontroll av bilen din ved hver service. Her bør det nemlig gjøres en vurdering på om bilen din trenger behandling.

Rustbehandling innebærer å sprøyte et beskyttende middel under bilen slik at saltet ikke legger seg. Det er et forebyggende tiltak som forlenger levetiden på bilen din.

Skal rustbehandlingen ha tilstrekkelig forebyggende effekt, må den gjennomføres skikkelig. Det anbefales derfor ikke å forsøke å rustbehandle bilen selv.

Rustbehandling hos Bertel O. Steen

Hos våre merkeverksteder kontrollerer vi bilen din for rust ved hver service. Deretter gjør vi en vurdering av om rustbehandling er nødvendig.

Våre merkeverksteder spesialiserer seg på våre merkevarer. Derfor kan du være sikker på at vi innehar den rette kompetansen for behandling av akkurat din bil. Vi benytter alltid originale deler og gjennomfører service i tråd med produsentens retningslinjer.

Vil du sjekke om din bil behøver rustbehandling, eller har du allerede fått rust du vil fjerne, kan vi hjelpe deg.