Hopp til hovedinnhold
Bil med rust på forskjermen

Slik unngår du rust på bilen

24.09.2022

Når du kjører, spesielt om vinteren, utsettes bilen din for korrosjon – også kalt rust. Har du oppdaget rust, eller er redd for at bilen din kan være utsatt for rustskader? Her får du noen enkle tips som kan hjelpe deg å forhindre rust på bilen.

Veisalt er rustens beste venn

Den desidert største årsaken til at biler ruster relativt fort her til lands er salt fra veien, som legger seg på bilen og skader bilens karosseri og understell. Saltet vi bruker i Norge inneholder ikke bare natriumklorid, men også kalsiumklorid. Dette gjør at is smelter ved lavere temperatur, men fører også til mer rust.

Saltet på veiene får vi ikke gjort så mye med, men dersom du følger de tre påfølgende rådene, er du langt på vei til å forhindre rustdannelse på bilen din.

1. Hold bilen ren

Regelmessig og grundig rengjøring av bilen kan hjelpe deg å motvirke rust, og er ekstra viktig om vinteren. Ikke glem kriker og kroker som lister og dørkarmer hvor det har lett for å samle seg opp salt, skitt og smuss. Rengjør også under bilen der bilen er mest utsatt.

Har du høytrykkspyler hjemme? Gå gjerne til innkjøp av spesialdeler for underspyling så du kommer bedre til. Eventuelt så finnes det også en rekke vaskehaller med egne program for underspyling. Sørg også for at bilen blir tørr etter vask.

Om du ikke har en varm garasje hvor bilen kan tørke om vinteren, kan du med fordel tørke av bilen med en klut etter vask.

Tips: Slik vasker du bilen om vinteren

2. Polering og avfetting

For å beskytte lakken bør du investere tid og penger i en skikkelig polering i ny og ne. Start da med en runde avfetting som fjerner fett, smuss og asfaltrester som har festet seg i lakken. Lakken er den viktigste beskyttelsen mot rust og trenger også vedlikehold for å gi maksimal beskyttelse.

3. Fiks skader med en gang

Skader som bulker og riper kan gjøre lakken mer sårbar og føre til rust over tid. Vær derfor påpasselig med å fikse slike skader så fort som mulig. Følg også ekstra godt med på påskrudde deler. Her kan det samle seg skitt mellom bilen og delen, og faren for rust er da større.

Bestill time på bilverksted

Våre bilverksteder hjelper deg med service, EU-kontroll, reparasjon, dekkskift, reparere steinsprut eller annet. Her bestiller du enkelt time til din bil!!

Illustrasjon av Bertel og bookingkalender for bilverksted.

Rustbehandling av bil - spar penger

Om du allerede har fått rust, må bilen på verksted for å utbedre skadene, og du kan derfor spare mye på å heller være føre var. Gjennomfør gjerne en rustbehandling på bilen når den er ganske ny. Da legger du et godt grunnlag som kan forhindre rust på sikt.

Husk å velge et antirustprogram hos et merkeverksted som er godkjent av din bilprodusent. Velger du et uautorisert verksted kan dette påvirke dine rettigheter til reklamasjon om du senere skulle bli rammet av rustskader på bilen innenfor reklamasjonstiden.

Nye biler kommer ofte med rustgaranti, men merk at dette er en garanti mot gjennomrusting som starter fra innsiden.

Rustbehandle bilen hos Bertel O. Steen

Hos våre merkeverksteder kontrollerer vi bilen din for rust ved hver service. Deretter gjør vi en vurdering av om rustbehandling er nødvendig.

Våre merkeverksteder spesialiserer seg på våre merkevarer. Derfor kan du være sikker på at vi innehar den rette kompetansen for behandling av akkurat din bil. Vi benytter alltid originale deler og gjennomfører service i tråd med produsentens retningslinjer.

Vil du sjekke om din bil behøver rustbehandling, eller har du allerede fått rust du vil fjerne, kan vi hjelpe deg.

Bestill time for kontroll eller rustbehandling hos oss i dag.