Hopp til hovedinnhold
Et utvalg varebiler hos Bertel O. Steen

Kjøpe eller lease varebil? Dette må du tenke på

11.10.2021

Det er mange ulike faktorer som spiller inn når du skal finne ut om du bør kjøpe eller lease varebil. Dette er de viktigste tingene du bør tenke gjennom.

– Den viktigste og mest avgjørende faktoren for de aller fleste er jo TCO (total cost of ownership). Altså hvor mye bilen totalt sett vil koste dem rent økonomisk i løpet av en gitt periode, sier Paul Halvorsen, leder for Bertel O. Steen Finans.

Halvorsen er samtidig klar på at hva som lønner seg rent økonomisk varierer fra tilfelle til tilfelle. Anbefalingen er derfor å ta kontakt med fagfolk for å få en grundig gjennomgang av hva som lønner seg i ditt spesifikke tilfelle.

– Hvilken type bil du skal ha, årlig kjørelengde, forventet slitasje og vilkårene i leasingavtalen vil alle ha innvirkning på det totale regnestykket. Så for å finne ut hvilket alternativ som lønner seg rent økonomisk i din situasjon, kan det være lurt å ta kontakt med ditt nærmeste Proffsenter, så får du den hjelpen du trenger, sier Halvorsen.

Er forutsigbarhet viktig?

Ser vi bort fra det rent økonomiske aspektet er det også andre faktorer som kan være med å avgjøre hvilken finansieringsmetode du bør velge.

– Det er mange som ønsker mest mulig forutsigbarhet, og da er jo leasing en god løsning. Da forholder du deg til faste månedlige summer, og du slipper å forholde deg til verditap ved avsluttet leasing-periode, sier Halvorsen.

Binde opp kapital eller ikke?

Når du skal gå til anskaffelse av bil er det også viktig å tenke på hvor lenge du ser for deg å ha denne bilen. Skal den byttes etter tre-fire år, for å få på plass en ny bil, eller er den tenkt benyttet i en lengre periode?

– Generelt sett ser vi at leasing oftere lønner seg i tilfellene der det er ønskelig å bytte til en nyere bil igjen etter en periode på tre-fire år. Ønsker du å kjøre en relativt ny bil over tid, er det med andre ord fornuftig å lease. Bilen leveres da tilbake til forhandler etter tre år, og du kan ta ut en ny bil for tre nye år. På den måten får du stabile og forutsigbare kostnader over en lengre periode.

Alternativet er å kjøpe bilen for egne midler, eller å finansiere bilen med et næringslån hos din billeverandør.

– Hovedforskjellen i disse tilfellene er at man ved leasing slipper å binde opp et like stort beløp ved anskaffelse av bilen. Det kan i mange tilfeller være et viktig argument for bedrifter som ikke har kapital akkurat på det tidspunktet de har behov for ny bil, sier Halvorsen.

Fordeler med leasing av varebil

  • Slipper å binde opp kapital
  • Ny og moderne bil uten lån
  • Forutsigbart
  • Du slipper å selge bilen etter endt leasing-periode

Ulemper med leasing av varebil

  • Du binder deg til en avtale over en lengre periode (3-5 år)
  • Du er pliktig til å følge service- og vedlikeholdsforpliktelser
  • Du må passe på å ikke overskride avtalt kilometergrense