Skal du ha ny bil? Få hjelp til å velge riktig!

Hybridbilene fra Kia Niro Plug-in Hybrid kombinerer fortid og fremtid og gir deg det beste fra begge verdener.
Hybridbilene fra Kia (Niro Plug-in Hybrid) kombinerer fortid og fremtid, og gir deg det beste fra begge verdener. Foto: Kia

Er du nysgjerrig på elbil, eller tror du kanskje en hybrid er noe for deg? Her får du noen tips som hjelper deg til å ta det rette valget.

I Bertel O. Steen har vi en bred produktportefølje, og vi tilbyr en rekke biler som dekker flere ulike kundebehov. 

Vi opplever at kunder blir stadig mer usikre på hva slags drivlinje de ønsker seg i sin neste bil. Det er forståelig. Bensinbiler, dieselbiler, elbiler og hybridbiler – ladbare og ikke – har alle sine fordeler og ulemper.

Elbil – en populær nummer to

Det er forlokkende å suse lydløst av gårde i disse høyteknologiske maskineriene. Elbiler står i dag for nær en tredjedel av alle solgte biler i Norge, og denne andelen øker. Spesielt storbyene er i ferd med å bli elektrifiserte, mye på grunn av høye bompengesatser og dyr parkering. Med elbil slipper du nemlig å betale for begge deler. I tillegg er elbiler fritatt for moms og engangsavgift, og dette gjør dem ofte til gode kjøp. For mange er det å kunne bidra til mindre utslipp et viktig poeng i seg selv.

Vil du vite mer om elbil? Få mer informasjon i vår guide til valg av elbil!

Hybridbiler – en solid kombinasjon

Hybridbiler kombinerer fortid og fremtid, og gir deg det beste fra begge verdener. Det finnes to typer hybridbiler: ladefrie hybrider og ladbare hybrider (plug-in). Mens førstnevnte kun genererer strøm ved kjøring, kan plug-in-hybriden lades ved stasjoner. Det gir dem lengre rekkevidde ved ren elektrisk kjøring, og de har i tillegg avgiftsfritak som de ladefrie hybridene ikke har. Siden plug-in-hybriden har et større batteri, er den også tyngre. Det betyr at drivstofforbruket på langkjøring er mindre effektivt enn gjerrige bensin- og dieselbiler.

Andre ting å tenke på dersom du vurderer hybrid, er:

 • Hybridbiler er ikke rammet av kjøreforbud i storbyen.
 • Vi har kort leveringstid på en rekke modeller.

Bensin- og dieselbiler – tradisjonell kjøreglede 

Rå kraft, høyt turtall, grom motorlyd. For mange gir de tradisjonelle motorene størst kjøreglede. Men det er ikke helt likegyldig hvilken motortype du velger. Bensinmotorer er mindre effektive enn dieselmotorer, noe som innebærer at de bruker mer drivstoff og slipper ut mer CO2. Dieselbilene bidrar på sin side til mer lokal forurensing, og egner seg dårligere til mye småkjøring – spesielt om vinteren. Derfor får de også rødt kort i stadig flere byområder. Samtidig er de mer holdbare enn bensinbilene.

Generelt har bensin- og dieselbiler også andre fordeler:

 • Det er kortere leveringstid på bensin- og dieselbiler enn elbiler.
 • Vi har et stort utvalg av modeller i alle størrelser og prisklasser.
 • De er tilgjengelig med firehjulsdrift i en rekke modeller.
 • Nyere biler har lavt drivstofforbruk.

Så hvilken biltype skal du velge?

Vi kan ikke fortelle deg hva du skal velge, men vi kan hjelpe deg med hvordan. Det viktigste er at du finner en bil som matcher dine behov og ditt kjøremønster.

For å kartlegge dit behov bør du stille deg disse spørsmålene:

 • Skal bilen være primær- eller sekundærbil?
 • Hvor langt er det fra hjem til jobb?
 • Bor du i/rundt byen? Hvilke bompengesatser gjelder?
 • Hva bruker du bilen typisk til?
 • Hvor mange barn har du, og hvor gamle er de?
 • Har du hytte? Hvor er den, og hvor ofte reiser du dit?
 • Har du behov for tilhengerfeste? Har du båt eller campingvogn?
 • Har du lademulighet hjemme eller på jobb?
 • Hvor viktig er bilens totale økonomi for deg?*
 • Ønsker du å lease, låne eller kjøpe bilen kontant?** 

* Total cost of ownership – helheten i kostnadene, det vil si selve bilen, forsikringer, drivstoffutgifter, bompenger og lignende.

Nå sitter du forhåpentligvis med et klarere bilde av eget kjøremønster og behov, slik at bilvalget blir betydelig lettere. Har du funnet svar på alle spørsmålene, men er fortsatt usikker på hva som passer deg? Ta kontakt med oss!