Hopp til hovedinnhold
Vaske bilen med høytrykkspyler

Utvendig bilvask – slik vasker du bilen riktig

24.09.2022

Grundig bilvask utsetter rustskader og gjør at lakken holder seg lenger. Her finner du alt du trenger å vite om rask og effektiv utvendig vask av bil.

Uavhengig om det er vinter og slapseføre, eller sommer med støv og pollen i lufta, er det viktig med godt vedlikehold og en skikkelig rengjøring av bilen i ny og ne. Det finnes selvfølgelig vaskehaller som får jobben gjort, men ofte har bilen godt av en grundig runde med svamp, vaskebøtte og høytrykkspyler. Da får du skikkelig tak i skitten som har satt seg i kriker og kroker rundt på bilen.

5 tips til utvendig vask av bil:

  1. Ikke gå for nær med høytrykkspyler. Hold den gjerne 30–50 cm fra bilen for å unngå riper og skader.
  2. Ikke vask bilen i direkte sollys.
  3. Sørg for at karosseriet er helt avkjølt når du begynner. Dette gjelder både oppvarming fra kjøring og sollys.
  4. Ikke la avfetting eller såpe tørke på bilen. Skyll bilen godt.
  5. Sett av ekstra tid til å tørke av bilen til slutt. Ved luft-tørking kan du risikere «waterspots», eller skjolder.

Avfetting av bil

Avfettingsmiddel er sterke saker. Du bør derfor aldri spraye dette på når sola skinner direkte på bilen. Husk alltid å lese bruksanvisningen nøye før du setter i gang. Se da etter informasjon om blandingsforhold, påføring og hvilken temperatur avfettingen kan brukes i.

Spray på hele bilen og la avfettingen virke noen minutter, men ikke la den tørke på lakken. Spyl av med høytrykkspyler. Start nede og beveg deg oppover bilen.

Du kan gjerne skylle bilen før du påfører avfettingsmiddelet, men da er det viktig å velge en avfetting som blander seg med vann (emulgerer).

Les også: Tips og råd til vedlikehold av bilen din

Vask av felger

Ikke glem felgene! Her sitter gjerne skitten ekstra godt. Noen ganger kan det være behov for å bruke felgrens på felgene. En god felgrens løser lettere opp bremsestøv og jernpartikler. På den måten hindrer du at dette brennes fast i lakken. Bruk alltid gummihansker når du benytter sterke kjemikalier. La middelet virke noen minutter, før du benytter en skånsom felgbørste for å unngå skader på felgen. Skyll felgene med rent vann etter vask.

Les også: Slik sikkerhetskontrollerer du dekkene dine

Grovvask – høytrykksvask gjør resten av jobben enklere

Bruk gjerne høytrykkspyler eller hageslange til grovjobben. Ikke glem å spyle rundt bremser, støtfanger og under bilen, spesielt om vinteren. Norske vinterveier er ofte synonymt med mye salt, som igjen kan føre til rustskader på blant annet bremseskiver. Sett gjerne på lavere trykk på høytrykkspyleren og unngå å spraye direkte på skjøre deler.

Slik finvasker du bilen

Etter grovrengjøring er det lurt med en berøringsvask. Bruk enten en vaskehanske eller en god svamp. Vi anbefaler at du bruker en god bilsjampo, som er mulig å få tak i på de fleste bensinstasjoner/bilrekvisita.

Skyll svampen ofte og bytt vann. Sørg for å bruke rent vann uten sandkorn og annet bøss, så unngår du unødvendige riper. Begynn øverst og jobb deg nedover. Skyll med hageslange eller høytrykksspyler på lavtrykk når du har gått over hele bilen. Det er viktig å fjerne alle såperester. Om såpe får tørke på lakken kan du ende opp med skjolder og flekker som sitter godt.

Les også: Slik vasker du bilen innvendig

Ikke glem å tørke bilen

Uansett om du skal videre til polering eller anser deg som ferdig, er det lurt å sette av litt ekstra tid til å å tørke godt av bilen etter vask. Om du lar vannet tørke på bilen er det større sjanse for skjolder, eller at skitt fester seg på bilen mens den tørker. Trekk vannet av bilen med en ren og fuktig mikrofiberklut, så får du mer igjen for arbeidet du har lagt i selve vasken.

Hvordan polerer du bilen – og hvorfor?

Når du har vasket bilen er lakken ren, men også litt ekstra sårbar. Om du vasker med kraftige kjemikalier anbefaler vi å avslutte vasken med en polish, forsegler eller lakk. Vi anbefaler at dette gjøres 1-2 ganger i året, gjerne i sammenheng med skift av hjul. Polerer du bilen i forbindelse med dekkskift, får du en fin rutine på vedlikeholdet av din bil.

Med voks holder bilen seg renere, da skitt ikke fester seg like godt på en bil med en glatt og beskyttet overflate. Det finnes typer som sprayes direkte på våt bil. Disse kan sprayes på før du tørker av bilen, noe som igjen forkorter hele prosessen med et steg. For mer nøyaktig anvisning anbefaler vi å lese bruksanvisningen på produktet du skal bruke, før du setter i gang.