Utvendig bilvask med høytrykksspyler

Utvendig bilvask – slik vasker du bilen riktig

19.10.2021

Grundig bilvask utsetter rustskader og gjør at lakken holder seg lenger. Her finner du alt du trenger å vite om rask og effektiv utvendig vask av bil.

Uavhengig om det er vinter og slapseføre, eller sommer med støv og pollen i lufta, er det viktig med godt vedlikehold og en skikkelig rengjøring av bilen i ny og ne. Det finnes selvfølgelig vaskehaller som får jobben gjort, men ofte har bilen godt av en grundig runde med svamp, vaskebøtte og høytrykkspyler. Da får du skikkelig tak i skitten som har satt seg i kriker og kroker rundt på bilen.

5 tips til vask av bil:

  1. Ikke gå for nær med høytrykkspyler. Hold den gjerne 30–50 cm fra bilen for å unngå riper og skader.
  2. Ikke vask bilen i direkte sollys.
  3. Sørg for at karosseriet er helt avkjølt når du begynner. Dette gjelder både oppvarming fra kjøring og sollys.
  4. Ikke la avfetting eller såpe tørke på bilen. Skyll eller spyl godt.
  5. Sett av ekstra tid til å tørke av bilen til slutt. Lar du den lufttørke kan resultatet bli skjoldete.

Avfetting av bil

Avfettingsmiddel er sterke saker. Du bør derfor aldri spraye dette på når sola skinner direkte på bilen. Et godt tips er å lese bruksanvisningen nøye før du setter i gang. Se da etter informasjon om blandingsforhold, påføring og hvilken temperatur avfettingen kan brukes i.

Spray på hele bilen og la avfettingen virke noen minutter, men ikke la den tørke på lakken. Spyl av med høytrykkspyler. Start nede og beveg deg oppover bilen. Du kan gjerne skylle bilen før du påfører vann, men da er det viktig å velge en avfetting som blander seg med vann (emulgerer).

Avfetting av felger

Ikke glem felgene! Her sitter gjerne skitten ekstra godt. Noen ganger kan det være behov for å bruke sterkere avfettingsmiddel på felgene, enn på selve bilen. Bruk gjerne gummihansker når du bruker sterke kjemikalier. La middelet virke noen minutter før du går i gang med en gammel oppvaskkost, stor malerpensel eller lignende. Skyll felgene med rent vann etter vask.

Grovvask – høytrykksvask gjør resten av jobben enklere

Bruk gjerne høytrykkspyler eller hageslange til grovjobben. Ikke glem å spyle rundt bremser, støtfanger og under bilen, spesielt om vinteren. Norske vinterveier er ofte synonymt med mye salt, som igjen kan føre til rustskader på blant annet bremseskiver. Sett gjerne på lavere trykk på høytrykkspyleren og unngå å spraye direkte på skjøre deler.

Slik finvasker du bilen

Etter grovrengjøring er det lurt med en berøringsvask. Bruk enten en vaskehanske eller en god svamp. Rimelig bilshampo fungerer ofte like godt som dyrere alternativer. Her er det bare å prøve seg frem og finne den som funker best for deg.

Skyll svampen ofte og bytt vann. Sørg for å bruke rent vann uten sandkorn og annet bøss, så unngår du unødvendige riper. Begynn øverst og jobb deg nedover. Skyll med hageslange eller høytrykksspyler på lavtrykk når du har gått over hele bilen. Det er viktig å fjerne alle såperester. Om såpe får tørke på lakken kan du ende opp med skjolder og flekker som sitter godt.

Ikke glem å tørke bilen

Uansett om du skal videre til polering eller anser deg som ferdig, er det lurt å sette av litt ekstra tid til å å tørke godt av bilen etter vask. Om du lar vannet tørke på bilen er det større sjanse for skjolder, eller at skitt fester seg på bilen mens den tørker. Trekk vannet av bilen med en ren og fuktig mikrofiberklut, så får du mer igjen for arbeidet du har lagt i selve vasken.

Hvordan polere – og hvorfor?

Når du har vasket bilen er lakken ren, men også litt ekstra sårbar. Om du vasker med kraftige kjemikalier anbefaler vi å avslutte vasken med en polish, forsegler eller lakk. Om du ikke har tid til dette bør bilen vaskes med mildere produkter.

Med polish holder bilen seg renere, da skitt ikke fester seg like godt på en bil med en glatt og beskyttet overflate. Det finnes typer som sprayes direkte på våt bil. Disse kan sprayes på før du tørker av bilen, noe som igjen forkorter hele prosessen med et steg. For mer nøyaktig anvisning anbefaler vi å lese bruksanvisningen på produktet du skal bruke, før du setter i gang.