Hopp til hovedinnhold
Far fester datter i barnesete i bil

Slik sikrer du barn i bil

24.09.2022

Det finnes ulike typer av barneseter tilpasset barnas alder og høyde. Les mer om reglene, typer av barneseter og sikring av barn i bil.

Dette sier loven om sikring av barn i bil

 • Det er påbudt å sikre barn i bil.
 • Barn som er under 135 cm skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt og høyde.
 • Barn som er mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom det er tilgjengelig i bilen. Dersom slikt utstyr ikke er tilgjengelig skal barnet sikres med belte.
 • Barn som er over 150 cm skal sikres med bilbelte.
 • I biler der det ikke er bilbelter, er det ikke lov å kjøre med barn under tre år.
 • Barn over tre år skal ikke transporteres i forsete i biler uten bilbelte.
 • Barn skal ikke transporteres i bakovervendt barnestol i forseter der det er airbag. Unntaket er hvis airbag er deaktivert.

Fest barnesetet riktig

Det viktigste du kan gjøre for å sikre barnet ditt er å feste barnesetet riktig. I tillegg bør du alltid kjøre etter forholdene og overholde fartsgrensene. I 2019 omkom ingen barn i trafikken i Norge, mens det i 2020 var to under 16 år som omkom i trafikken her i landet. Antallet skadede barn holder seg på et lavt nivå.

Krav til barnesikringsutstyr (barneseter)

Barnesikringsutstyret må monteres slik som beskrevet i bruksanvisningen og være godkjent etter ECE-regulativene 44.03, 44.04 eller 129. Det finnes imidlertid mye utstyr til transport av barn som produseres etter enda strengere krav enn det som er påbudt i ECE-regulativene. Godkjenningsmerket på barnesetet skal angi enten hvilken vektklasse (44.04) eller høydegruppe (129) barnesetet gjelder for.

Bakovervendt barnesete

ECE-regulativene 44.03 og 44.04 har fire vektklasser, og det er påbudt med bakovervendt barnesete til barnet veier ni kg. Regulativ 129 bruker høyde som måleparameter, og det er påbudt med bakovervendt barnesete til barnet minst er 15 måneder.

Du kan altså bruke et bakovervendt barnesete til barnet ditt er 15 måneder eller et barnesete som passer til barnet ditt veier ni kg. Etter dette må du bytte barnesete.

Er det lov med bakovervendt barnesete i forsetet?

Ja, i motsetning til hva mange tror så er det lov å transportere barn i bakovervendt barnesete i forsetet. Det er imidlertid ikke lov hvis bilen er utstyrt med aktiv airbag.

Dersom forsetet skal brukes til å frakte barn i bakovervendt sete er det derfor lovpålagt å deaktivere airbagen.

Airbagen kan deaktiveres på enkelte av våre bilmodeller, men ikke alle. Ønsker du hjelp med å sette inn barnesete eller deaktivere airbagen? Da er du velkommen til å ta kontakt med en Bertel O. Steen-forhandler, så sjekker vi hva som gjelder for din bil.

Det finnes tre typer barneseter til bil

Det finnes tre ulike typer barneseter, hver er tilpasset ulike stadier i barnets liv og tar hensyn til alder og høyde. Det er ditt ansvar å sikre at barnesetet dere bruker til enhver tid passer til barnet.

Bilstoler deles hovedsakelig inn i tre grupper

 1. Babystol
 2. Barnesete til småbarn
 3. Beltestol

Babystol

 • Alder: 0 - 15 måneder (godkjent etter ECE-regulativ 129)
 • Vekt: 0 - 13 kg (godkjent etter ECE-regulativ 44.04)
 • Høyde: ca. 40 - 75 cm

Babystol trenger dere allerede før barnet blir født slik at dere kan reise trygt hjem med bil fra sykehuset. Babystolen skal alltid monteres bakovervendt.

Babystoler kan monteres med enten ISOfix eller belte. Det finnes mange babystoler som kan monteres med begge metoder. Det absolutt viktigste er at du fester babystolen korrekt hver gang og at beltet i bilstolen ligger tett inntil kroppen og er stramt.

Babystolen bør ha en helning på ca. 45 grader eller brattere. For lite helning kan føre til at barnet blir sittende med haken mot brystet. Det kan også føre til at barnet mistrives i bilstolen.

Sett deg godt inn i bruksanvisningen, men det kan være lurt å få personalet i butikken til å vise deg hvordan du gjør det.

Når barnet kan sitte selv, eller barnets hode er i linje med babystolens høyeste punkt, er det på tide å bytte til et barnesete tilpasset småbarn.

Barnesete til småbarn

 • Alder: ca. 6 md. - 5 år
 • Vekt: ca. 9 - 18/25 kg
 • Høyde: ca. 61 - 105/125 cm

Barnesete til småbarn erstatter babystolen. Utvalget er ganske stort og du kan velge mellom Isofix-montering eller montering med bilbelte – begge deler er like sikkert så lenge setet festes riktig.

Småbarnssetet bør brukes til barnet er minimum fire år og det kan derfor være nødvendig å bytte barnesete underveis. Ekspertene anbefaler å starte med et bakovervendt sete for så å bytte etter hvert som barnet blir større.

Setet er for lite når øverste del av barnets øre er på linje med stolens høyeste punkt.

Beltestol

 • Alder: ca. 4 år og oppover
 • Vekt: ca. 15 - 36 kg
 • Høyde: ca. 100 - 150 cm

Dette er det siste barnesetet dere vil trenge. Beltestolen skal brukes til barnet er minimum 135 cm høyt og gjerne lengre hvis stolen er godkjent for det. Beltestolen sikrer at bilbeltet sitter korrekt på barnet og senker skadepotensialet betraktelig ved ulykke.

Kilde: tryggtrafikk.no og ssb.no