Hopp til hovedinnhold
En mann og hund sitter i bagasjerommet på en bil

Slik sikrer du hunden i bilen

24.09.2022

Har du ofte med deg hunden på kjøretur? Da bør du vite litt om hvordan du reiser. Her får du svar på det du lurer på og gode råd om hvordan du best kan bruke din beste venn i bilen.

Hvorfor sikre hunden i bilen?

Å ha hunden løs i bilen kan være farlig av flere årsaker. Ved rask oppbremsing kan hunden kastes rundt i bilen med enorm kraft. Dette kan forårsake store skader på hunden, passasjerene og føreren. En løs hund kan også distrahere føreren og øke faren for kollisjon. Hunden bør derfor sikres på samme måte som de øvrige passasjerene.

Dette sier loven om sikring av hund i bil

Det er ingen spesifikke lover om sikring av hund i bil. Som fører er du likevel pålagt å sikre all last forsvarlig - dette innebærer også hunden din. Du kan få bot hvis du blir stoppet av politikk og vurderinger at hunden din ikke er sikret tilstrekkelig.

Dette er vegtrafikklovens paragraf 3: «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller vold skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.»

Hundebur til bilen eller bilsele?

Det finnes ingen krav for hvordan du skal feste eller sikre hunden din, den eneste regelen er i det hele tatt sist forsvarlig sikret. Vi anbefaler å kjøpe og hundebur som er spesiallaget for transport av hunder i bil. Disse øker sikkerheten for både to- og firbente.

Du kan også sikre hunden din med en bilsele til hund eller kurver til mindre hunder. Hunden er da festet til kurven som igjen er festet på samme måte som en bilsele til hund. Bilsele til hund og transportkurver holder ikke hunden like godt på plass som et hundebur gjør.

Hundeburet kan redde livet til hunden din

Hundeburet forhindrer at hunden din blir skadet hvis bilen gjør en brå bevegelse, og det senker skadepotensialet dersom dere blir utsatt for en kollisjon. Hundeburet må være av solid kvalitet og testet slik at det tåler en bråstopp. Husk at hundeburet skal festes og stå tett frem mot ryggstøtten.

Større hunder bør plasseres i bagasjerommet mens mindre hunder kan plasseres på gulvet bak passasjersetet.

Det er veldig viktig å ikke bruke sammenleggbare hundebur til transport. Disse kan klappe sammen ved en kollisjon.

Løs hund i bil

Det er kanskje ikke alltid at du har mulighet for å sikre hunden i bil helt optimalt, men det går an å tenke sikkerhet allikevel. Har du ikke tilgang til et hundebur eller bilsele så er det sikrest å plassere løse hunder på benplassen til passasjeren foran. Hvis hunden er stor og det ikke er plass til både hund og passasjer, anbefaler vi at passasjeren heller sitter bak.

Vi ønsker deg og din beste venn god kjøretur!