Når du kjøper en ny elbil følger det med to ladere, og en av disse er tilpasset stikkontaktene hjemme. Disse kalles nødladere, og skal ikke brukes mye over tid på grunn av sikkerhet og brannfare.

Innhold i artikkelen: 

 1. Fordeler med ladestasjon
 2. Slik får du installert en ladestasjon
 3. Løsningen for deg som vil ha mer strøm til lading av elbil hjemme
 4. Lading i vanlig stikkontakt

I motsetning til en ladestasjon, som er spesiallaget for å tåle høy belastning og varsler hvis noe er galt, er ikke stikkontaktene som brukes til kjøkkenmaskiner, lamper og vaskemaskiner konstruert for å tåle så stor belastning over tid.

Det er med andre ord helt nødvendig å installere en ladestasjon eller ladeboks for å kunne lade trygt hjemme. En ladestasjon gir kontroll på det meste av sikkerheten, og vi anbefaler derfor at du lader bilen i en slik stasjon så ofte som mulig – enten det er hjemme, på jobb eller på hytta.

Ladestasjonen byr på flere gode fordeler:  

 • Du er sikker på at du følger DSB sine forskrifter

 • Du får ladet opp batteripakken raskere

 • Du kan stille inn ladetiden selv for å tilpasse deg ulik strømpris i løpet av døgnet

 • Du reduserer risiko for brann

 • Du får samme strømforbruk som med stikkontakt

Strømforbruket ditt vil være det samme uavhengig om du bruker en vanlig stikkontakt eller ladestasjon, men med en ladestasjon installert har du en dedikert kurs til ladestasjonen, og denne vil stoppe strømtilførselen når bilen er ferdig ladet.

Ladestasjonen er en god investering for både boligen og elbilen. Det er langt mer sikkert og effektivt, og kan bidra til å øke eiendomsverdien på boligen din ved et eventuelt salg.

En ladestasjon koster rundt 15 000 kroner (januar 2019). Da får du en ferdig installert ladestasjon tilpasset ditt bruk.

Illustrasjonsbilde av Kia Soul Electric elbil utenfor et privat hjem

Slik får du installert en ladestasjon

Vi anbefaler at du bestiller en ladestasjon hos din bilforhandler. Dette kan du enkelt gjøre når du kjøper en elbil hos Bertel O. Steen. Hos oss får du et pristilbud på en ladestasjon som passer ditt behov, og prisen inkluderer montering av ladestasjonen hjemme hos deg av en autorisert installatør.

 1. Be din bilforhandler om et tilbud på ladestasjon

 2. Du vil bli kontaktet av en installatør som vil tilpasse en løsning for din bil og strømkapasiteten der du bor. Bor du i borettslag kan det være smart å snakke med formannen eller styret om tilgang til elbil-lading.

 3. Når installatøren har sjekket at ladestasjonen passer ditt behov blir den bestilt og installert på avtalt tidspunkt.

Skulle du allerede ha elbil eller plug-in hybrid kan du kontakte din elektriker direkte for å bestille en ladestasjon. Du kan også kontakte din lokale bilforhandler.

homeCLU: Løsningen for deg som vil ha mer strøm til lading av elbil hjemme

homeCLU er utviklet av DEFA, og bidrar til at du får optimalisert utnyttelsen av den tilgjengelige strømmen du har hjemme. homeCLU monteres i sikringsskapet og måler hvor mye strøm du bruker i huset. Den tildeler den tilgjengelige strømmen direkte til ladestasjonen, og du vil kunne lade mer effektivt når øvrig strømforbruk er lavt (for eksempel om natten).

illustrasjon av hvordan homeCLU fungerer

 

Dersom du lader elbilen i vanlig stokkontakt

Det er fremdeles mange elbileiere som lader bilen med stikkontakt. Det fungerer greit hvis det gjøres i henhold til forskriftene, men er ikke optimalt med hensyn til el-sikkerhet over tid.

Velger du likevel å utføre daglig lading av elbil i Schuko-stikkontakt bør du sørge for at du følger kravene og anbefalingene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

 • Sørg for at stikkontakten sitter godt i støpselet – da unngår du varmegang. Det anbefales å finne noe som kan avlaste ladekabelen for å unngå skader og slitasje på stikkontakten i veggen.

 • Det må være god kontakt i stikkontakten.

 • Du må ha en egen kurs til lading av elbil med maks 10 ampere.

 • Kursen må ha jordfeilbryter type B.

Ta kontakt med en av våre forhandlere så hjelper vi deg med å vurdere mulighetene dine. Flere aktører tilbyr også gode pakkepriser.

Finn din lokale Bertel O. Steen-forhandler her.