Hva er en ladepistol

En ladepistol er betegnelsen på støpselet som sitter på ladekabelen. Andre ord som brukes er ladekontakt, ladestøpsel eller ladeplugg.

Hurtiglader

Hurtiglader er betegnelsen på en ladere som tilfører strøm til batteriet raskere enn hva normallader gjør. Med en hurtiglader kan du lade batteriet fra 0 til 80 prosent på mellom 15 og 45 minutter, avhengig av batteriets kapasitet. Når batteriets kapasitet har nådd 80 prosent, vil du oppleve at ladeeffekten går betydelig ned, omtrent til nivå med normallading. Dette gjøres for å beskytte batteriet ditt.

Hurtiglader - kontakter

Hurtigladere som du finner langs veiene i Norge er vanligvis på 50 kW, men det finnes også lynladestasjoner på 150 kW. Hurtigladere bruker kontaktene CHAdeMO eller CCS, og bilen din støtter kun én av disse.

Hva betyr CHAdeMO og CCS? Les Ord og uttrykk du som elbileier bør kjenne til

Normallading

Normallading er lading med Type 2-ladekabel via en ladeboks eller offentlig ladestasjon. Normalladere gir en effekt på fra 3,6 og opp til 22 kW, avhengig av laderen og bilens kapasitet.

Type 1

Type 1 er en ladestandard hovedsakelig benyttet på amerikanske eller asiatiske biler. Selve kontakten har fem stikk. Skal du lade en bil basert på Type 1 fra en ladeboks hjemme eller en offentlig ladestasjon, trenger du en Type 1 til Type 2-kabel.

Type 2

Type 2 er en ladestandard utviklet for det europeiske markedet. Det aller fleste offentlige ladestasjoner i Norge er utstyrt med Type 2-kontakt. Hvis du skal lade fra en ladeboks hjemme, eller en offentlig ladestasjon uten fastmontert kabel, trenger du en egen kabel. Støtter bilen din Type 1, trenger du en Type 1 til Type 2-kabel. Støtter bilen din Type 2, bruker du en Type 2 til Type 2-kabel.