Hopp til hovedinnhold
Hvit Kia EV6 med firehjulsdrift og tilhengerfeste

Elbiler med hengerfeste og firehjulstrekk

18.11.2022

Biler med tilhengerfeste, både med og uten firehjulsdrift, blir bare mer og mer populært, og det gjelder i aller høyeste grad også for elbiler. Vi har derfor laget en oversikt over elbiler med tilhengerfeste, både med og uten firehjulsdrift, samt litt nyttig info.

Når sant skal sies så er det ikke så fryktelig ofte den gjennomsnittlige bilføreren faktisk bruker tilhengerfestet, eller kan takke drift på alle fire hjulene for at bilen fraktet deg trygt fra A til B.

Men de gangene vi faktisk trenger tilhengerfeste eller firehjulsdrift, er det veldig praktisk og komfortabelt å ha det på plass. Det er nok også grunnen til at flere og flere biler innehar disse egenskapene.

Da elbilene kom snikende inn på det norske markedet for noen år tilbake var det riktig nok ikke så mange elbiler å velge blant, og særs ikke elbiler med tilhengerfeste og firehjulsdrift. Det har mildt sagt forandret seg nå, og utvalget vokser i rekordfart.

Så hvilken elbil med tilhengerfeste skal du nå velge, og hva bør du ta høyde for? Det skal vi ta en nærmere titt på nedenfor. 

Elbil med tilhengerfeste? Dette bør du vite!

Det kanskje aller viktigste du bør ta hensyn til når du skal gå til anskaffelse av en elbil med tilhengerfeste, er hva du personlig har lov til å kjøre/trekke, bilens totalvekt og hva du kommer til å trekke på tilhengerfestet.

La oss starte med dine egne begrensninger, altså basert på hvilken førerkortklasse du innehar:

For deg med førerkort klasse B

Med førerkort klasse B har du lov til å kjøre en bil med maksimalt tillatt totalvekt inntil 3 500 kg, pluss en tilhenger med maks tillatt totalvekt på 750 kg.

Den såkalte «campingvognregelen» legger likevel til rette for at du kan trekke henger med høyere totalvekt enn 750 kg, dersom summen av bilens og tilhengerens tillatte totalvekt ikke overskrider 3 500kg.

Her kan det derfor i enkelte tilfeller være en fordel at bilens vekt er lavest mulig, for å «frigjøre» mer vekt til tilhengeren. Samtidig kan det jo være lurt at bilen har lov til å trekke minimum 750 kg på «kula».

Tips: Vurderer du å lease din neste bil? Se vår guide til leasing, som gir deg svaret på alt du lurer på angående leasing.

Et utvalg av våre elbiler med tilhengerfeste og firehjulsdrift

Kia Ev6 AWD med merket årets bil i Europa 2022.

Elektrisk

Kia

EV6 AWD

Rekkevidde506 km
HjuldriftFirehjulsdrift
Bagasjerom511 l
611 900 kr

For deg med førerkort klasse B96

Med førerkort klasse B96 kan du følge den samme «campingvognregelen», bare at du nå kan kjøre bil og tilhenger som til sammen har en maks tillatt totalvekt på inntil 4 250 kg.

Her har du i mange tilfeller lov til å trekke relativt tunge tilhengere, og dersom du har behov for det kan det også være lurt å velge en bil som har lov til å trekke litt tyngre vekt.

For deg med førerkort klasse BE

Med førerkort klasse BE kan du trekke en tilhenger med maks tillatt totalvekt på inntil 3 500 kg.

Se vegvesenets tilhengerkalkulator for å enkelt se om du har lov til å kjøre en spesifikk tilhenger med en spesifikk bil.

Hvor tung tilhenger kan elbilen trekke?

I tillegg til å se hvilke begrensninger din førerkortklasse setter, må du alltid sjekke hvor tung tilhenger bilen faktisk kan trekke. Variasjonen her er stor, gjerne fra noen få hundre kg, til flere tonn. Før du kjøper ny elbil med tilhengerfeste bør du derfor tenke gjennom hvor tung last du sannsynligvis kommer til å trekke, å sørge for at bilen er laget for dette.

Du må under ingen omstendigheter trekke en tyngre tilhenger enn det bilen tillater.