Hopp til hovedinnhold
Selger viser kunde en ny bil

Lease eller kjøpe bil - hva lønner seg?

19.01.2023

Når du er på utkikk etter ny bil kan det være vanskelig å få oversikt over hva som lønner seg rent økonomisk av å lease bil eller å ta opp lån for å kjøpe bilen. Her har vi sammenlignet to bilmodeller for å vise fordelene og ulempene ved å kjøpe og å inngå en leasingavtale.

Lease eller kjøpe bil?

For å få en konkret og mest mulig representativ sammenligning av leasing og kjøp av bil med billån har vi valgt ut to forskjellige bilmodeller i ulike prisklasser: Mercedes-Benz GLC og Peugeot 308.

– I Norge er det fortsatt sånn at elektriske biler er fritatt fra merverdiavgift. Det vil si at muligheten til – og fordelen ved – å trekke fra dette ved leasing forsvinner. Da blir det som regel dyrere å lease enn å kjøpe disse bilene, sier leder for salg og partnere i Bertel O. Steen Finans og Easly, Paul Halvorsen.

Han jobber daglig med spørsmål rundt de ulike formene for bilfinansiering, samt fordeler og ulemper ved disse.

Nedenfor ser du resultatet av utregningene Halvorsen har utført.

Sammenligning av kostnader ved kjøp og leasing av bil

Leasing av bil: Mer forutsigbart, men mindre fleksibelt

Basert på utregningene ser vi at det i begge disse enkelttilfellene er billigere med leasing enn billån over en periode på tre år med de gitte forutsetningene. Likevel er det flere faktorer som kan gjøre om på dette regnestykket: Da risikoen på bilens faktiske restverdi ligger hos eier ved kjøp, vil en uventet restverdi ha innvirkning på den totale kostnaden ved denne finansieringsformen. Størrelsen på egenkapitalen vil også utgjøre en forskjell i regnestykket, uavhengig av finansieringsform.

Halvorsen poengterer at det er fordeler og ulemper med begge finansieringsmetodene utover det rent økonomiske.

Les også: Slik fungerer leasing?

– Hovedfordelen med leasing er forutsigbarheten. Du vet eksakt hva det vil koste deg over en periode på tre år, gitt normal slitasje. Samtidig slipper du å binde opp kapital, sier Halvorsen og legger til:

– På den annen side gir leasing deg mindre fleksibilitet. Det vil være både dyrere og mer komplisert å bytte bil før avtaleperioden er utløpt dersom det skulle være behov for det, sier han.

Les også: Leasing av bil - med og uten innskudd

Leasing - et trygt og enkelt valg

Frykten for dyre reparasjonskostnader ved tilbakelevering av bilen etter endt avtaleperiode nevnes ofte som et ankepunkt mot leasing. Unormal slitasje og/eller skader på bilen som resulterer i ekstrakostnader for forbrukeren hører derimot med til sjeldenhetene, og er noe som ikke bør veie tungt på vektskålen.

– Det er heldigvis ikke sånn at en forhandler bare kan synse seg frem til hva kunden må betale for og ikke. Bilbransjen har klare felles rutiner og regler på hva som anses som normal slitasje på en leasingbil. Dersom det oppstår uenigheter vil en nøytral tredjepart komme inn og avgjøre, sier Halvorsen.

Les også: Niclas sverger til leasing av elbil

Da veldig mange ulike faktorer vil spille inn på det totale regnestykket er det viktig å presisere at resultatet i de nevnte eksemplene ikke nødvendigvis er representative i andre tilfeller. Halvorsen oppfordrer deg derfor til å ta kontakt med Bertel O. Steen for å sikre at du tar et best mulig valg basert på dine forutsetninger.

– Med de dataprogrammene vi har tilgjengelig er det enkelt å regne ut hva som lønner seg økonomisk i ditt spesifikke tilfelle. Ta kontakt med din nærmeste bilforhandler, så får du hjelpen du trenger til å gjøre et trygt og riktig valg, sier han.

Tips: Se elbilene med leasingkampanje nå.

Bildeling som alternativ

Otto - en tjeneste fra Bertel O. Steen
Otto er en app som gir deg umiddelbar tilgang på trygge kvalitetsbiler fra Bertel O. Steen. Med bildeling fra Otto har du frihet til å velge bil – når du vil. Samtidig som du slipper tenke på ting som parkeringsplass, forsikring, dekkskift og EU-kontroll. Les mer om bildeling fra Otto