Det finnes tre alternativer for lading av elbil. Du kan finne ladestasjoner for elbiler tilknyttet både bensinstasjoner, hoteller, kjøpesentre, kommunale parkeringsplasser og arbeidsplasser. Dette gjør det enklere å dra på langtur med elbil.

Forskjellen på de ulike lademulighetene

Den største forskjellen mellom de ulike laderne er hvor raskt du kan lade bilen din. Navnet på de ulike lademulighetene reflekterer også hvor raskt du får ladet elbilen din.

  • Hurtiglader
  • Semi-hurtiglader
  • Normallading i vanlig stikkontakt (nødlading)

Hurtigladere 

På lengre turer med kjørelengder som overgår batteriets rekkevidde kan det være nødvendig med et stopp for å lade. For å ikke bruke masse tid på å lade er det lurt å stoppe et sted med hurtigladere. Hurtigladere finner du typisk på bensinstasjoner, ved kjøpesentre og matbutikker. 

To typer hurtigladere: CHAdeMo og CCS/Combo

Siden det som regel benyttes ulike ladere og kontakter for de ulike bilmerkene, er alle hurtigladestasjoner utstyrt med egne ladekabler for å kunne lade alle typer elbiler. De fastmonterte ladekablene deles inn to forskjellige typer kontakter: CHAdeMO og CCS/Combo – bilen din vil støtte kun én av disse. Tesla har egne typer kontakter.

Hurtigladestasjoner er som oftest utstyrt med begge alternativene, pluss at tjenester som ladestasjoner.no har muligheten til å filtrere mellom CHAdeMO og CCS/Combo når du søker. Det står godt forklart på hurtigladestasjonene hvordan du betaler og setter inn støpselet. 

Semi-hurtiglading 

Det andre alternativet for lading går under begrepet semi-hurtiglading. Det som skiller denne fra hurtiglader er ladeeffekten og kontakttypen du bruker for å lade. Disse finner du ofte tilknyttet offentlige ladestasjoner eller borettslag. Det tar lengre tid å lade med semi-hurtiglader enn hurtiglader. 

Kabel til vanlig stikkontakt

Med alle nye elbiler medfølger et kabel som har uttak til vanlige stikkontakter. Disse kan f.eks. benyttes på hytta, ladestasjoner som kun har stikkontakt eller andre steder hvor ladestasjoner ikke er tilgjengelig. Det kan ta relativ lang tid å lade bilen fult med vanlig stikkontakt. For lading over lengre perioder anbefales ikke denne typen lading, ettersom stikkontakter ikke er konstruert for å tåle høy belastning over tid.

Hva er en ladeboks, vegglader og hjemmeladestasjon?

Hjemmeladestasjon går under mange navn: ladeboks, vegglader og hjemmeladestasjon. Selv om betegnelsen varierer fra ulike leverandører er det samme. Dette er en fastmontert og spesialtilpasset lader for elbiler og ladbar hybrid som kan installeres hjemme eller på hytta. Disse ladeboksene kan også brukes i borettslag, bedrifter eller næringsbygg.

Les også: Derfor bør du installere en ladestasjon hjemme