Hopp til hovedinnhold
Bil på vinterføre gjennom frontruta

5 tips for en tryggest mulig vinter på veien

18.11.2022

Vinter i Norge betyr nattefrost, isete veier, mørke, snø, sludd, regn og generelt ugunstige kjøreforhold. Vi har derfor samlet fem enkle tiltak du bør gjøre selv, for å sikre en så trygg og behagelig vinter på veien som mulig.

5 tips til en vinterklar bil

  1. Sikkerhetskontrollér dekkene dine
  2. Sørg for optimal sikt, også under tøffe forhold
  3. Kontrollér lys og bilens eksteriør
  4. Vask bilen med jevne mellomrom
  5. Gå over nyttig og essensielt utstyr

1. Sikkerhetskontrollér dekkene dine

Dekkene på bilen er en av bilens mest essensielle deler når det kommer til trygg og sikker kjøring, uavhengig av årstid. Her er det viktigste enkelt og greit at de er i den standen de skal være, og at de er tilpasset kjøreforholdene.

Minimum mønsterdybde for vinterdekk er 3mm, og da er det viktig å poengtere at dette er et minimum. Vi anbefaler at du skifter dekkene dine i god tid før målestokken viser så lave tall.

Les også: Slik kontrollerer du dekkene dine

I tillegg er det viktig at dekktrykket kontrolleres jevnlig, for å sikre at dekkenes egenskaper ivaretas optimalt. Dette kan du gjerne gjøre én gang pr mnd.

Usikker på hvordan du sjekker mønsterdybde, slitasje og dekktrykk? Se en enkel forklaring i videoen under.

2. Sørg for optimal sikt

God sikt er helt avgjørende for trygg ferdsel på veien, og da handler det i all hovedsak om tre punkter:

  1. En hel og pen frontrute: Har du steinsprut eller andre skader i frontruten din bør dette utbedres snarest. Små skader kan i seg selv redusere sikten betraktelig, men enda verre blir det dersom eksisterende skader sprekker videre.

    Les mer og bestill time for utbedring her.
  2. Gode vindusviskere: Å ha gode vindusviskere som ikke legger igjen rester av regn/snø/is på ruta, er avgjørende for å sikre god sikt, spesielt om vinteren. Om det begynner å snø, regne eller sludde, eller for eksempel en forbipasserende bil spruter på ruta, er det helt essensielt for trafikksikkerheten å få dette bort øyeblikkelig. Har du gamle og/eller slitte vindusviskere kan du bestille time for enkelt skifte her.
  3. Rikelig med spylervæske: På en guffen dag kan det gå med store mengder spylervæske, og da er det ubehagelig og ungunstig å gå tom. Sørg derfor for at du hele tiden har rikelig med spylervæske på tanken, og gjerne en ekstra kanne med deg i bilen.

3. Kontrollér lys og bilens eksteriør

Du bør ha som vane å ta en kontrollrunde rundt hele bilen i ny og ne, for å kontrollere at alt er som det skal. Sjekk at alle lysene fungerer, og at lyktene på bilen ikke er tildekket snø, gjørme eller lignende. Spesielt viktig er dette om vinteren, da det store deler av døgnet er mørkt ute.

Når du går rundt bilen bør du også kontrollere at ikke det har oppstått skader, riper eller lignende.

Kjører du en fossildrevet bil kan du også legge inn en rask peiling av oljen, for å sikre et korrekt oljenivå.

4. Vask bilen med jevne mellomrom

Selv om bilen ikke vil holde seg ren og pen særlig lenge om vinteren, er det svært viktig at du vasker den med jevne mellomrom. Snø, veisalt og tjære utsetter bilen for store påkjenninger, og øker risikoen for rustdannelse.

Et godt tips er å spyle godt av bilen én gang annenhver uke, også kan du heller ta en grundigere vask med litt større mellomrom. Det er likevel viktig at du gjør dette, da vinter er høysesong for å få metallstøv på bilen og en kontaktløs vask ikke fjerner dette.

Tips: Les mer om bilvask om vinteren her

I tillegg til å holde bilen fri for utvendige og synlige påkjenninger, er det ekstra viktig å «mosjonere» bremsene om vinteren, spesielt om du kjører hybrid- eller elbil. Dette gjøres for å sikre at bremseskivene og -klossene opprettholder funksjonsevnen, samtidig som levetiden forlenges.

Tips: Les mer om mosjonering av bremser her

5. Gå over nyttig og essensielt utstyr

Når du ferdes på veien om vinteren bør du alltid være forberedt på at uventede hendelser kan oppstå. Utstyr for å møte disse hendelsene bør derfor være på plass før du starter kjøreturen. I tillegg er det mye utstyr som kan være kjekt å ha, for å sikre en mest mulig behagelig vinter i bilen. Her skiller vi mellom det (vi mener) du må ha i bilen, og hva som kan være kjekt å ha:

Må ha:
- Varseltrekant
- Refleksvest
- Isskrape

Kjekt å ha:
- Gummimatter
- Webasto/motorvarmer/kupévarmer
- Spade
- Kjetting

Følger du disse rådene bør du være godt rustet for en trygg og komfortabel sesong på norske vinterveier!

Ønsker du at vi tar en service på bilen din, eller sikkerhetskontrollerer den for deg? Bestill time hos oss ved å trykke på knappen nedenfor eller ved å kontakte din nærmeste Bertel O. Steen-forhandler.