Hopp til hovedinnhold
Bil ved sjøen

Bilferie med elbil: 10 tips for en elektrisk sommerferie

24.09.2022

Første gang du skal feriere i elbil? Les våre 10 beste tips for en vellykket og helelektrisk sommerferie.

Her er våre beste tips for elbil-nybegynneren

Nei, det blir ikke utenlandsferie på de fleste av oss i år heller. Og fint er det, for en Norgesferie i bil er helt fantastisk – spesielt hvis du kjører elbil! Med en enorm økning i antall ladestasjoner og økt rekkevidde på elbilene, er forskjellen mellom å kjøre elektrisk eller fossilt nesten visket ut. Men, det er noen ting du burde tenke på hvis du ikke har kjørt så mye elbil før. 

Planlegg reisen

Ha en god plan for hvor du skal kjøre, sjekk trafikken og legg opp til flere ladestopp langs ruten. Hvis ladekøen er lang, kan du med god samvittighet kjøre videre til neste stopp. Til dette er NAF sin reiseplanlegger gull verdt.

Øv på å lade

Det finnes like mange måter å lade elbilen på som det finnes ladestasjoner. Øv deg litt på de ladestasjonene du har i nærheten av der du bor, så kan du spare mye tid. 

Betaling

Både offentlige og private ladestasjoner bruker betaling gjennom SMS, brikke eller app. Sett deg inn i hvilke aktører som operer på din rute og bestill de brikkene du trenger i forkant av reisen. Elbilforeningen tilbyr en ladebrikke som du kan bruke de fleste steder i hele Norge. 

Lad elbilen til den er rundt 80 prosent

Ikke lad for mye. Lad elbilen til den er rundt 80 prosent fulladet, noe som i gjennomsnitt tar rundt 30 minutter på en hurtiglader. Grunnen til at du ikke skal lade mer, er at det tar like lang tid å lade de siste 20 prosentene, som det tok å lade 80 prosent. De siste 20 prosentene blir ofte uforholdsmessig dyre fordi ladehastigheten reduseres betraktelig.

Ta med egne ladekabler

Ta med egne ladekabler, slik at du også har mulighet til å lade på andre steder enn ladestasjonene, som for eksempel der du overnatter. Vi anbefaler at du har med ladere av type 1 og 2 og som minimum en lader til vanlig stikkontakt.

Sjekk bilen

Du kan spare mye strøm hvis tilstanden på bilen er tipp topp. Sjekk om dekktrykket er riktig, og hvor mye vekt i form av bagasje og passasjerer bilen tåler. 

Taklast

Planlegger du å ha med deg takboks eller takstativ, må du sjekke om bilen er typegodkjent for dette. Er den det, er det viktig å tenke på at taklast trekker 5-15 prosent mer strøm. 

Gratis parkering

Det kan være vanskelig å finne parkering når alle andre også er på ferie. Da er det fint at du som elbileier kan parkere gratis på de fleste kommunale parkeringsplasser. 

Bagasjeplass

Skal du ha med deg mye utstyr på ferien, kan du være glad for at du kjører elbil. Uten forbrenningsmotor finnes det ofte mange flere skjulte bagasjerom i en elbil enn i en vanlig bil.

Tilpass kjøremønsteret

Du kan spare mye strøm på hvordan du kjører, der det viktigste er å ikke ha for høy fart. Andre ting det er viktig å tenke på er at både rask og sakte akselerasjon krever mye strøm, og at du burde redusere hastigheten så ofte du kan. Da genererer bilen strøm som føres tilbake til batteriet.