Hopp til hovedinnhold
Hvit Peugeot e-2008 foran garasjeport

Hvilken elbil bør jeg velge?

18.11.2022

Når du skal kjøpe ny elbil kan små forberedelser øke sjansen for å velge riktig elbil betraktelig. Vi har derfor satt opp fire punkter du bør tenke gjennom, for å sikre at elbilen du velger svarer best mulig til dine behov, ønsker og forventninger.

Fire avgjørende punkter for riktig valg av elbil:

  1. Rekkevidde
  2. Plassbehov
  3. Økonomi
  4. Ekstrautstyr og spesielle behov

1.     Hvor lang rekkevidde trenger du?

Veldig mange vil nok tenke at de trenger så lang rekkevidde som over hodet mulig, men dette viser seg ofte å være en sannhet med modifikasjoner. Så fort du legger dette som et premiss utelukker du nemlig en rekke elbiler, som gjerne treffer dine behov langt bedre på alle andre parametere. Samtidig er det svært få som ikke klarer seg utmerket med en rekkevidde på omkring 400 km, hvor også utvalget av elbiler er størst.

Det er derfor ofte lurt å legge seg i dette segmentet, både med tanke på pris og utvalg, med mindre du av en eller annen årsak er helt avhengig av en lengre rekkevidde, og at dette er den viktigste faktoren ved valg av din nye elbil.

Usikker på hvor lang rekkevidde du faktisk trenger? Se vår guide om rekkevidde her.

2. Hvor mye plass har du behov for?

Hvor stor plass du trenger i bilen, både med tanke på antall passasjerer, størrelsen på passasjerene og bagasjeplass legger også klare føringer for hva slags type elbil du bør velge.

Om elbilen er tiltenkt hyppige hytteturer med hele familien og masse bagasje kan det være lurt å se etter en elbil i stasjonsvogn- eller SUV-segmentet.

Les også: Stor elbil – den perfekte familiebil

Er den derimot hovedsakelig tiltenkt by- og/eller pendlerkjøring vil det holde lenge med en mindre og smidigere bil.

For deg som har behov for ekstra mange seter, ekstra stor bagasjeplass eller kanskje begge deler, kan også en 7-seter eller flerbruksbil være den optimale løsningen.

3. Økonomi

Det er for de aller fleste av oss vanskelig å styre unna spørsmålene knyttet til økonomi ved anskaffelse av ny bil. Her er variasjonene store, både fra bilmerke til bilmerke, men også mellom de ulike utstyrsnivåene og tilvalgene. Om du ønsker å holde prisen lavest mulig er det derfor lurt å prioritere hva som er viktigst for deg å ha med, og hva du eventuelt kan klare deg uten, fremfor å betale for absolutt alt.

Er du derimot en som tenker at det er verdt å legge en god sum i bilen, er det ofte sånn at du får det du betaler for. På generell basis kan du derfor gå ut i fra at både komfort, sikkerhet, kjøreopplevelse og utstyrsnivå øker i takt med prisen.

En annen faktor som er viktig å ta hensyn til er hvilken finansieringsmetode du bør velge. Her er det gjerne dine egne økonomiske forutsetninger som legger føringene, i tillegg til ønsket/behovet for økonomisk forutsigbarhet og hvor lenge du ser for deg å beholde bilen.

4. Ekstrautstyr og spesielle behov

Sist, men definitivt ikke minst, er viktigheten av å tilse at bilens utstyr og funksjoner løser de behovene du har. Her er noen ting som kan være lurt å tenke gjennom:

1. Trenger du tilhengerfeste? Dette begrenser utvalget av elbiler en del, så dersom du ikke har behov for det er valgmulighetene flere. Har du derimot behov for tilhengerfeste er det fortsatt mange muligheter der ute. Se våre elbiler med hengerfeste.

2. Firehjulsdrift eller ikke? Om du ferdes mye på veier med vanskelig fremkommelighet, eller bor i deler av landet hvor det er mye snø og/eller is kan det være lurt å velge en elbil med firehjulsdrift.

3. Dersom du ønsker å benytte takboks eller annen taklast bør du se etter elbiler som kan leveres med takrails. Veldig mange elbiler kan i dag leveres med dette, så det trenger absolutt ikke å begrense det øvrige utvalget i særlig grad.

4. Ekstrautstyr er ofte nettopp ekstra, og er sjelden viktig eller essensielt, men det er også overraskende hvor behagelig det kan være med for eksempel varme i rattet, elektrisk bagasjeromsluke, kjøling i setene eller et stereoanlegg som nærmest gir deg en konsertopplevelse på vei til butikken.

Her må du bare føle deg litt frem selv, og finne ut hva som er viktig for deg, og hva du fint klarer deg uten.