Hopp til hovedinnhold

Kjøpe bil? Da bør du ta med dette i vurderingen

Å kjøpe egen bil gir deg full frihet til å bruke bilen slik du selv ønsker, og å kjøre så langt du vil uten å bekymre deg for begrensningene i en leasingavtale. Endrer behovet ditt seg er det også lettere å kvitte seg med en bil du eier selv, fremfor å bryte ut av en avtale. Nedenfor er noen ting du bør tenke gjennom før du kjøper ny bil.

Illustrasjon Bertel - kjøpe bil

Kjøpe ny eller brukt bil?

Det første du må ta stilling til når du skal kjøpe ny bil, er hvor vidt du skal kjøpe ny eller brukt. Som med alt annet finnes det fordeler og ulemper med begge valg, så her er det dine ønsker, behov og forutsetninger som avgjør hva du bør velge.

Det kanskje aller mest avgjørende er din økonomiske situasjon og hvor lenge du tenker å eie bilen. Nedenfor tar vi en nærmere titt på fordeler og ulemper.

Kjøpe ny bil

En ny bil er dyrere i innkjøp, og verdifallet (differansen mellom kjøpspris og prisen du får igjen ved et eventuelt salg) er som regel også langt høyere for en ny bil. Normalt sier man at en ny bil taper omkring 20 prosent av verdien det første året.

På den annen side vil en ny bil ha mindre behov for service og reparasjoner, og du vil også kunne spare en del på drivstoff, da moderne motorer bruker stadig mindre bensin eller diesel. Velger du elbil, vil en nyere modell gjerne ha lengre rekkevidde og et batteri uten noe form for slitasje.

Sikkerheten vil også være bedre på en ny bil kontra en eldre modell, og kjøregleden vil være større da du får det nyeste av det nye.

Noe forenklet vil en ny bil være en dyrere, men bedre bil enn en tilsvarende brukt.

Kjøpe bruktbil

En av de største fordelene ved å kjøpe brukt er at det største verdifallet allerede er tatt. Du får rett og slett mer bil for pengene, og begrenser samtidig tapet ved videresalg.

Du vil også få en billigere forsikring på en bruktbil enn tilsvarende ny, rett og slett fordi bilen en billigere. Her kan det være penger å spare.

Kjøper du bruktbil, vil sannsynligheten for kostbare reparasjoner være større, avhengig av bilens alder og hvor langt den har gått. Er bilen bare et par-tre år gammel og har gått relativt kort, vil nybilgarantien fortsatt gjelde og du vil kunne kjøre bekymringsfritt i flere år.

Da en bruktbil som regel er billigere, og du velger å finansiere den med et billån, vil du raskere kunne bli gjeldfri hvis du kjøper brukt, noe som er viktig for mange husholdninger.

Å kjøpe bil passer for:

Deg som planlegger å beholde bilen lenge og kjører mye. Du ønsker å bruke egenkapital og/eller et billån for å betale ned bilen raskt.

En bruktbil er et smart valg og vil kunne gi et relativt billig bilhold. Har du behov for bil i kun en kortere periode, vil du enklere kunne selge en bil du eier selv. Du kan da velge innbytte av bil som betyr at forhandler kjøper din gamle, i bytte mot at du kjøper ny bil. Et annet alternativ når du skal kjøpe bil, er kommisjonssalg - at forhandler selger bilen for deg eller at du selv selger bilen privat.

Å kjøpe bil passer ikke for:

Deg som ønsker å kjøre en ny og sikker bil, men ikke ønsker å ta opp lån eller binde opp mye egenkapital i en ny bil. Du er usikker på fremtidige behov og teknologi, og ønsker muligheten til å enkelt kunne bytte bil om tre til fire år.

I dette tilfellet vil det være lurt å vurdere leasing av bil.